22. maalis, 2016

Kun Halla-aho haistoi veren #BrusselsAttack

 

Pariisin terrori-iskun jälkeen koko Eurooppa pohti, mitä tehdä.

Täällä pohdittiin myös, miksi näin tapahtui. Ja tietenkin pohditaan, millä tavalla moiset iskut voitaisiin ennaltaehkäistä. Ymmärtäminen on tärkeää, jotta toimenpiteitä ei kohdistettaisi väärin. Siksi on tärkeää ymmärtää.

Iskuista tiedetään juuri nyt ainakin seuraavat asiat:

 1. Iskun takana oli kolme jihadistisolua, jotka toimivat Euroopassa:http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/829340/Pariisin+terroriiskujen+takana+oli+kolme+jihadistisolua
 2. Ensimmäinen tunnistettu terroristi oli Ranskassa syntynyt:http://yle.fi/uutiset/terroristiksi_tunnistettu_omar_ismail_mostefai_muuttui_pikkurikollisesta_verenhimoiseksi_jihadistiksi/8456886
 3. Tekijät ovat olleet belgialaisia sekä ranskalaisia:http://www.theguardian.com/world/2015/nov/15/paris-attacks-police-hunt-suspect-while-seven-others-held-in-belgium
 4. Molenbeek, terrorismin ja jihadismin ’pesäke’ Belgiassa:http://www.politico.eu/article/belgium-fears-security-paris-attacks-terrorism/
 5. Edes rajavalvonta ei saa terrorismia kiinni: http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1447561347016.html
 6. Radikalisoituminen tapahtuu täällä, omissa nurkissamme:http://www.hs.fi/ulkomaat/a1447574935449
 7. 'Why There Are So Many Jihadists in Belgium': http://www.slate.com/blogs/the_slatest/2015/01/15/why_there_are_so_many_jihadists_in_belgium.html
 8. ’The capture of Salah Abdeslam’: http://www.politico.eu/article/hunt-for-europes-most-wanted-man-abdeslam-isil-brussels-belgium-france-paris-attacks
 9. 'Belgia osasi odottaa iskua – vähemmistön radikalisoitumista ei ole kyetty estämään': http://www.hs.fi/ulkomaat/a1458624525205?jako=fe408a06bd40c5d1f9dfe75a6722bbe6&ref=tw-share

Sota Euroopan ulkopuolella ja radikalisaatio. Jihadismi. Ääri-islam. Vihapuhe. Siinä yhtälön palasia, joiden korjaaminen ei ole niin helppo asia.

Ranskassa, Belgiassa sekä Iso-Britanniassa on selkeästi havaittu, miten toisen sukupolven maahanmuuttajilla on riskiä radikalisoitua. Ja se liittyy ihmisen tilanteeseen: työttömyyttä, syrjintää, eristymistä, mielenterveysongelmia, niitä tekijöitä piisaa. Siksi ei ole edes yhtä radikalisoituneen arkkityyppiä olemassa, kun heitä on kaikenlaisia kouluttamattomista korkeasti koulutettuihin. Kun tuohon pakettiin sotkee politiikan ja vihapuheen, on melkoinen cocktail olemassa. Ja siksi pelkkä uskonto tai maahanmuutto ovat aivan liian yksinkertaistavia selityksiä.

Ja tähän cocktailiin iskee myös eurooppalainen rasismi: he liittävät terroritekoihin kuin automaationa maahanmuuton, vaikka alttius terrorismiin on aivan Eurooppalaista, kotikutoista alkuperää. Ja ISIS käyttää puolestaan hyödykseen tätä oikeiston syyllistävää demagogiaa, josta esimerkkinä käy Ranska, jossa suhtautuminen maahanmuuttajiin ja vähemmistöihin on aina ollut skeptinen ja ​​tekopyhä. Ranskan omat periaatteet ’républicanisme’ ja ’laïcité’ lupaavat, että jokainen ihminen voi olla todellinen ranskalainen ja tämä olisi mahdollista riippumatta uskonnosta, kulttuurista tai ihonväristä. Oleellista on ’kansalaisuus’ ja osallistuminen yhteiskuntaan. Mutta todellisuudessa etniset vähemmistöt ovat Ranskassa voimakkaan syrjinnän ja epätasa-arvon alaisia.

Ja juuri tähän syrjimällä eristämiseen sekä epätasa-arvoon iskee sotaa käyvä ISIS, jonka tavoite on omalla propagandallaan varmistaa eristyminen, radikalisaatio sekä viha Eurooppaa ja koko länsimaista yhteiskuntaa vastaan, jota vastaan he ovat sodassa. Tuon propagandan välineet ovat perinteiset: vihapuhe sekä disinformaatio. Tuo propaganda on dynamiikaltaan täysin identtinen eurooppalaisen, islamiin vihamielisesti suhtautuvan oikeistopopulismin kanssa: luodaan yksinkertaistettu viholliskuva, aloitetaan dehumanisointi, luodaan disinformaatiota, levitetään tarkoituksellisia valheita ja vaaditaan oikeutta puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Radikalisaation ja rasismin barbarian kehä syntyy epätasa-arvosta, kurjuudesta, eristyneisyydestä, poliittisesta demagogiasta, vihapuheesta ja toisiaan ruokkivista ääripäistä. Siihen on syynsä, että ISIS sekä Euroopan oikeistopopulistit hyötyvät tästä barbariasta: kummatkin haluavat heikentää Eurooppaa hajottamalla sitä juuri sopivasti, kun pakolaisten määrä on valtaisa.

Väkivaltaisen ääripäiden eri muotojen voimistumisen ymmärtäminen Suomessa sekä laajemmin Euroopassa lienee kuitenkin jo riittävän haastavaa ilman, että pelottelemme itsemme hysterian partaalle uskomalla perusteettomiin kohuihin, Halla-ahon sekä muiden rasistien Punahilkkasatuihin tai maalailemalla ISIS-piruja seinillemme.

Meillä on tapahtunut poliittisessa keskustelussa aivan sama kuin Ranskassa: poliittinen demagogia on valheen ja islamvihan läpitunkemaa ja tämän kiihtymisestä saamme kiittää Perussuomalaisen puolueen rasistisiiven ja MV:n liittoa. Minä en ymmärrä, miksi me teemme samat virheet täällä kuin on jo tehty muualla Euroopassa vuosia sitten. Meillä vihapuheen motivoima väkivalta on onneksi vielä yksipuolista: siihen on syyllistynyt perussuomalaisen ’isäm maallisuuden’ innoittama soturijoukko, joka jostain syystä kuvittelee polttopullojen olevan ratkaisu dialogiin.

Yksi pitkäaikaisista terrorismin ja väkivallan ennaltaehkäisyn ajatuksista on ollut vaade ottaa vain kristittyjä turvapaikanhakijoita Suomeen.

Tämä toki pitää jo sisällään ajatuksen siitä, miten muslimi on jotenkin olemuksellisesti potentiaalinen paha ja siksi torjuttavissa. Tämä on hieman banaali ajatus ja kertoo omalta osaltaan sen, miten yksinkertaisia ja epäloogisia latuja kulkevat maahanmuuttokriitikoiden puheet sekä toimenpide-ehdotukset. Sillä muslimi on niin paha, että hän valehtelee sujuvasti vääräuskoiselle, hän laittaa kädenkäänteessä ghetot palamaan Suomessa ja sitten hän kehtaa kyllä tappaa ihmisiä Pariisissa ja Brysselissä, mutta turvapaikkaa hakiessaan nämä samat pahuuden ruumiillistumat, joille valehtelu on Scriptan mukaan toinen luonto, eivät yhtäkkiä osaisikaan valehdella kysyttäessä, mitä uskontoa edustavat? Melko veikeää, eikö vain?

Olen myös pohtinut, miten tämä uskonnon tiedustelu käytännössä toteutettaisiin: jätettäisiinkö automaattisesti ihmiset turvapaikkaprosessin ulkopuolelle vain siksi, että he tulevat muslimimaasta? Mitä, jos ihminen ei silti olekaan muslimi? Mitä, jos hän vihaa islamia ja on juuri siksi hakemassa turvapaikkaa, kun tulee vainotuksi?

Kun nyt Brysselissä 22.3.2016 tehdään terrori-isku, jota jo etukäteen pelättiin Pariisin iskun tekijän Salah Abdeslamin pidätyksen jälkeen, niin ei liene vaikea arvata, miten Jussi Halla-aho rassasi kyynistä mulkkuuttaan entistä enemmän ja entistä häpeämättömämmin:

Image

Juuri kun luulit, että Halla-ahon kyyninen mulkkuus on saavuttanut pohjan, niin hän hakee lapion ja tekee uuden ennätyksen. Jollain itselleni vieraalla logiikalla terrorismi saadaan liitettyä rasismiin, eivätkä ruumiit edes ehtineet vielä kylmetä.

Oikeasti Halla-aho tekee puheillaan omalle tyylilleen tinkimättömänä palveluksen noille terroristeille. Terroristit kaipaavat juuri sitä, mitä Halla-aho promoaa: sekasortoa, typeryyttä, kyynistä vihaa ja vastakkainasettelua monikulttuuriseen Eurooppaan. 

Meillä eurooppalaisilla on kaksi suurta haastetta: olemme sodassa jihadismia vastaan ja sitten meillä on ihmisryhmiä, joiden eristäminen ja huono kohtelu synnyttävät alttiuden ääriajatteluun sekä vihaan. Etniset ja uskonnolliset vähemmistöt ovat jo täällä. Jos me epäonnistumme edelleen ihmisten integroinnissa ja kansalaisiksi saamisessa, johtaa se vain vihaan ja verenvuodatukseen, emmekä me siksi saa sulkea silmiämme integraation ongelmilta, vaan meidän on toimittava.

Epäonnistumalla me pettäisimme myös eurooppalaiset ydinperiaatteet: sananvapauden, uskonnollisen suvaitsevaisuuden sekä humanismin, jotka ovat parhaillaan hyökkäyksen kohteina niin jihadistien kuin oikeistopopulismin puolelta. Ääripäät muistuttavat toisiaan.

Maahanmuuton kategorinen syyttäminen, virpojien solvaaminen, lasten kutsuminen ulosteen väriseksi, rasismi, turvapaikanhakijoiden syyllistäminen saati rajakontrollin lisääminen eivät ole kuitenkaan ratkaisuja.  

On todistetusti helppo havaita, että maahanmuuttokriittisyys on ytimeltään vihapuhetta, joka on luonteeltaan ihmisarvoa alentavaa, kiihotusta erilaisuutta kohtaan, joka johtaa väistämättä väkivaltaan (kuten on jo nyt tehnyt). Kysymys kuuluukin: milloin Suomessa aletaan ymmärtää tämän maahanmuuttokriittisen vihapuheen todellinen luonne ja aletaan kutsua sitä puhetta oikealla termillä (vihapuhe)?Enää ei saa riittää, että sanotaan ’näin niitä asioita vaan koetaan’, ’mielipiteenvapaus’ tai ‘pojat on poikia’. Asioista on alettava puhua niiden oikeilla nimillä.

Meidän on taisteltava jihadisteja vastaan, mutta myös Euroopan islamofobiaksi kutsuttavaa maahanmuuttokriittisyyttä vastaan. He tarvitsevat toinen toisiaan ja siksi kummaltakin pitää katkaista pää. Jos me haluamme ylläpitää monietnistä ja moniuskontoista Eurooppa – kuten se on aina ollut - meidän on taisteltava sekä islaminvastaisuutta että jihadistien terrorismia vastaan samalla päättäväisyydellä.

On lisäksi erityisen tärkeää muistaa, että useimmat Euroopan iskujen tekijöistä ovat olleet edelleen oman maan radikalisoituneita kansalaisia ja että jihadismi viehättää ääriajatteluna yhtälailla kuin oikeistolainen vastaava. Ja näitä kaikkia löytyy jo kaikista Länsi-Euroopan maista.  Terroristeja on käytännössä mahdotonta poimia pois rehellisten maahantulijoiden joukosta ja tätä tukee myös se seikka, että Pariisin iskusta epäilty oli rajallakin pysäytetty, mutta silti ei häntä osattu pysäyttää. Ja miksi olisikaan: rajavalvonta ei ole ajatusten valvontaa. Ja silti: terroristi on terroristi, ei turvapaikanhakija, ja terroristi keksii kyllä reittinsä.

Mutta nämä asiat eivät haittaa Halla-ahoa. Tällaiset kokonaisuudet eivät haittaa maahanmuuttokriitikoita. He ovat haistaneet veren:

Image

Tärkeintä on vihata, kun veren tuoksu leijailee kuolleen sielun sieraimiin:

 Image

He eivät vain huomaa, että heidän omat kätensä ovat veressä. Halla-aho, Hirvisaari ja ISIS ovat yhtä-ja-samaa. He ovat ainoat, jotka rypevät tuossa veressä. He kaipaavat sitä lisää. He kaipaavat meidän suomalaistenkin vuotavan sitä verta. Niin paljon he vihaavat niitä tolkun ihmisiä, jotka tuomitsevat vihapuheet, kuolleiden sielujen puheet sekä rasismin.

Ja tämä on minusta hyvin surullista.

Kuten myös Brysselin isku. Voimaa teille, uhrien omaiset. Voimaa sinulle, Bryssel. Sinä naurat ja iloitset vielä. Sillä hyvä voittaa aina.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………

Aiheeseen liittyvää materiaalia:

 1. ’BREIVIK JA VASTAJIHADISMI: NÄKÖKULMA NORSUNLUUTORNISTA’:http://ulkopolitist.fi/2011/08/09/breivik-ja-vastajihadismi-nakokulma-norsunluutornista/
 2. ’5-minute history of Syria's war and the rise of ISIS’:http://www.vox.com/2015/11/14/9735102/syria-isis-history-video
 3. ’Avoin demokratia tarvitsee puolustajia’: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1447506582774
 4. ’France delivered arms to Syrian rebels, Hollande confirms’:http://m.france24.com/en/20140821-france-arms-syria-rebels-hollande
 5. ’You Can't Understand ISIS If You Don't Know the History of Wahhabism in Saudi Arabia’:http://www.huffingtonpost.com/alastair-crooke/isis-wahhabism-saudi-arabia_b_5717157.html
 6. Pariisin iskun todennäköinen suunnittelija oli ranskalainen:http://www.thedailybeast.com/articles/2015/11/14/the-hunt-for-isis-french-chief-executioner.html
 7. Löytyneestä passista: http://www.theguardian.com/world/2015/nov/15/why-syrian-refugee-passport-found-at-paris-attack-scene-must-be-treated-with-caution
 8. Lisää tarinaa passista: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/paris-terror-attacks-ahmed-almuhameds-passport-may-have-been-planted-by-terrorists-a6735476.html
 9. ’What ISIS Really Wants’: http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/03/what-isis-really-wants/384980/
 10. ’Wahhabism to ISIS: how Saudi Arabia exported the main source of global terrorism’:http://www.newstatesman.com/world-affairs/2014/11/wahhabism-isis-how-saudi-arabia-exported-main-source-global-terrorism
 11. ’Ekstremistinen väkivalta maahanmuuton lieveilmiönä’:http://www.haaste.om.fi/fi/index/lehtiarkisto/haaste22015/ekstremistinenvakivaltamaahanmuutonlieveilmiona.html
 12. ’Maailmojen sota’: http://www.image.fi/image-lehti/maailmojen-sota
 13. 'Police believe attackers used forged passports to stigmatize refugees': http://montreal.ctvnews.ca/police-believe-attackers-used-forged-passports-to-stigmatize-refugees-1.2662167
 14. 'Who were the terrorists? Everything we know about the Isil attackers so far': http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11996120/Paris-attack-what-we-know-about-the-suspects.html
 15. 'Johtava uskonoppinut: Viranomaisten puututtava, jos moskeijassa lietsotaan väkivaltaan': http://yle.fi/uutiset/johtava_uskonoppinut_viranomaisten_puututtava_jos_moskeijassa_lietsotaan_vakivaltaan/8465925
 16. ‘Brysselin isku oli kosto’: http://yle.fi/uutiset/analyysi_olivatko_brysselin_iskut_kosto_salah_abdeslamin_pidatyksista/8760454?origin=rss
 17. ’What We Know About the Explosions in Brussels’: http://www.theatlantic.com/international/archive/2016/03/brussels-explosion/474810/
 18. ‘Brussels attacks – live blog’: http://www.politico.eu/article/brussels-airport-explosions-live-blog/
 19. ‘Suomalaiset riemastuivat Brysselin terrori-iskuista’: http://seura.fi/isanpikajuna/2016/03/22/suomalaiset-riemastuivat-brysselin-terrori-iskuista/?shared=6077-ef624835-999
 20. 'To Defeat ISIS, We Must Call Both Western and Muslim Leaders to Account': http://www.thenation.com/article/we-cannot-defeat-isis-without-defeating-the-wahhabi-theology-that-birthed-it/
 21. 'Isisillä jopa sata iskuihin valmista itsemurha­pommittajaa Euroopassa': http://www.hs.fi/ulkomaat/a1458635856051?ref=hs-prio-2-1