15. maalis, 2016

Timo Soini ja Donald Trump - pannaan ne pussauskoppiin #junttienfasismi

 

-“Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'”- (Isaac Asimov)

Muistan lukeneeni tämän lauseen ensimmäisen kerran jo vuosikymmeniä sitten. Silloin en aivan tajunnut, mitä se tarkoitti.

Nyt minä alan tajuamaan.

Kun Timo Soini kirjoittaa plokissaan Yhdysvaltain presidenttiehdokkaasta Donald Trumpistasitä kavahtaen tajuaa, miten me elämme juuri tänään vuonna 2016 todeksi yllä olevaa lausetta 'my ignorance is just as good as your knowledge’. Tuo lausehan on kuin suoraan Timo Soinin plokista ja kuin suoraan perussuomalaisuuden pelikirjasta.

Tiedeviha. Tiedon viha. Koulutuksen viha. Mielipiteiden arvottaminen faktojen yläpuolelle, sillä faktoja saa kyseenalaistaa, mielipiteitä ei saa. Kansa on puhunut. Timo Soini ja Donald Trump ovat saman ilmiön lapsia, eikä minua naurata.

Donald Trump ja perussuomalainen kansanmies puhuvat tiivistäen samaa kieltää ja tiivistävät kansan  syvien rivien tunnot yksinkertaisiksi hokemiksi:

  1. Rosvot kiinni
  2. Rajat kiinni
  3. Turpa kiinni

Yksinkertaista, sillä yleisökin on yksinkertaista. Kun tietämättömyys on hyve, pääsevät yksinkertaiset ihmiset vallankahvaan – ja Timo Soini ministerin autoon. Ei muulla ole väliä, kun Soini porskuttaa.

Tätä on Timo Soini:

'My ignorance is just as good as your knowledge.'

Hän antoi luvan olla tyhmä. Hän antoi luvan sanoa mitä tahansa. Hän määritteli, että junttifasismin siemen on se ajan murroksen hylkäämä kansanosa, joka tuntee tulleensa sivuutetuksi ja lamaantuneeksi. Fasismin siemen on aina niissä, jotka ovat unohtuneet. Timo Soini löysi heidät ja sanoi: ”Möliskää, sanokaa mitä tahansa, kyllä Kansa tietää.”

Ja Kansa on mölissyt. Tuttua ovat väkivaltaretoriikka, ihmisten hiljentäminen, suvakkihuoraksi kutsuminen, vallankumouspuheet, kansanmurhalla hekumointi. Timo Soini sai, mitä tilasi: fasismille valmiin Kansanosan, joka ei hiljene.

Hannah Arendt on huomauttanut, kuinka 1930-luvun fasistiset ja kommunistiset liikkeet Euroopassa:

-”…rekrytoivat jäseniään tästä välinpitämättömien ihmisten massasta, joiden suhteen muut puolueet olivat luovuttaneet pitäen heitä joko liian apaattisina tai liian tyhminä. Tämän seurauksena näiden liikkeiden enemmistö muodostui ihmisistä, joilla ei ollut aikaisempia kokemusta politiikasta.

Tämä mahdollisti täysin uudenlaisen poliittisen propagandan sekä poliittisten vastustajien argumenttien piittaamattomuuden: nämä liikkeet eivät ainoastaan asettuneet puoluejärjestelmän ulkopuolelle ja sitä vastaan, ne myös löysivät täysin uudenlaisen jäsenkunnan, jota puoluejärjestelmä ei ollut koskaan edes ehtinyt “pilaamaan”. Tämän vuoksi niiden ei tarvinnut kumota vastapuolen argumentteja vaan ne suosivat toimintatapoja, jotka päätyivät suostuttelun sijaan kuolemaan ja joka perustui tuomitsemisen sijaan terroriin.

Ne edustivat erimielisyyksiä, jotka johtuivat poikkeuksetta syvistä synnynnäisistä, yhteiskunnallisista tai psykologisista tekijöistä, joiden syyt olivat yksilöiden ulottumattomissa. Tämä olisi ollut epäonnistuminen, mikäli kyse olisi ollut vain rehdistä kilvoittelusta muiden puolueiden kanssa, mutta se ei ollut epäonnistuminen, mikäli he ymmärsivät toimivansa ihmisten kanssa, joilla oli syy suhtautua kaikkiin puolueisiin yhtä vihamielisesti.”-

Fasismia tukee ja vahvistaa niiden ihmisten apatia, jotka ovat syystä tai toisesta väsyneitä liberaalin yhteiskunnan ongelmiin ja petoksiin. Siksi USA:ssa on Trump, meillä on Perussuomalaiset, siksi meillä on ’jytky’. Asiat eivät tapahtuneet tyhjiössä, vaan kaikelle on ja oli syynsä.

Kukin aikakausi määrittelee oman hulluuden fasisminsa muodon ja kukin aikakausi itse määrittelee oman fasisminsa sisällön. Fasismilta puuttuu selkeä opillinen ja ideologinen pohja (vrt. marxismi, liberalismi). Tämä on myös fasismin voima ja lumo, eikä siksi ole sattumaa, miten fasismia on luonnehdittu näin:

-”…fasismin ytimessä on uudelleensyntymisen myytti, jota tukee vallankumouksellinen diskurssi sekä poliittisesta että yhteiskunnallisesta muutoksesta.”- (Roger Griffin)

Perussuomalaisten kohdalla on huomattava fasistinen kokonaisuus ja siksi oleellista eivät ole ohjelmat, vaan puheet sekä teot. Kun herra Soini puhuu sujuvasti kulttuurimarxismista, Putkonen väsää listoja PS:n kanssa erimielisistä ihmisistä (jotta saadaan kohteet määriteltyä PS:n omille mustapaidoille), Sampo Terho puhuu rotuopeista islampelon ytimenä ja kaipaa takaisin 30- luvulle, oikeusministeri Lindström kyseenalaistaa demokratian toimivuutta, herra Saarakkala ehdottelee vasemmiston äänen tukahduttamista laeilla, Olli Immonen unelmoi vahvasta kansakunnasta ja vallankumouksesta, Jussi Halla-aho määrittelee ihmisen arvoninstrumentaalisena arvona, Hanna Mäntylä haluaa leikata sosiaaliturvaa ei-suomalaisilta, Teuvo Hakkarainen kiroaa perustuslain sekä kansainvälisten sopimusten pilaavan PS:n politiikan ja Juho Eerola viehtyy italialaisesta fasismista, niin voiko kukaan enää vakavissaan väittää, että PS ei olisi fasistinen puolue, jonka ytimessä ovat erotteleva nationalismi rasismin oikeuttajana sekä vahvan Johtajan (Il Timo) lempeä läsnäolo?

Fasismi esittää itsensä aina tutuissa ja turvallisissa kansallisissa ja uskonnollisissa symboleissa, minkä vuoksi sen ilmiasu on aina lokaali. Esimerkiksi italialainen fasismi haikaili vanhaa, Rooman valtakunnan kirkkautta, valtaa ja loistoa, eikä jakanut natsien viehätystä saksalaisiin tai pohjoismaisiin myytteihin.  Siksi Trump kaipaa ’Suurta  Amerikkaa’.  

Siihen on siis myös syynsä, miksi suomalainen, sinivalkoinen junttifasismi a’la Olli Immonen tarraa kiinni perinteisiin isänmaallisiin symboleihin, myyttisiin kertomuksiin ja sankaritarinoihin. Luulitteko myös , että on sattumaa, että meillä on nyt ’Soldiers of Odin’? Se on täysin looginen jatke PS:n systemaattiselle politiikan ’isänmaallistamiselle’.

Leijonakoru. Suomen lippu. Odin. Kristinusko. Symboleihin tukeutuvaa isänmaallista  eetosta, tuntuu pörröiseltä ja tutulta. Suomalaiset junttifasistit kaipaavat valkoista Suomea takaisin. Sellaista, jota ei ole oikeastaan koskaan edes ollut. Kuten sanoin: '…ignorance is just as good as your knowledge.'

Tieto ja ymmärrys, junttifasismin pahimmat viholliset. Rahat pois koulutuksesta, mielipiteen kohottaminen jalustalle, tietäminen on kommunismia, äly on liian punaista. Ja siksi se, joka tietää: perseraiskaus ja luoti päähän.

Trump jytkytteli suoraan USA:n presidenttikisan kärkikamppailuun tarjoamatta mitään yhtään mihinkään. Näin teki myös lopullisesti PS jytkyn vuonna 2011. Trumpilla ei ole mitään ohjelmaa saati suunnitelmaa.  Trumpilla on sanavarastossaan kymmenkunta sanaa - seinä, meksikolaiset, vähän energiaa, häviäjä, muslimit, tyhmä, Kiina, neuvotella, käsitellään, America, great, again.

Yksinkertaista. Simppeliä. Sutkautuksia. Hokemia. Tuleeko ketään nykypoliitikkoa mieleen Suomessa?

Trump on kuin Soini ja Soini on kuin Trump: kummatkin tekeytyvät tyhmiksi ja vihaisiksi, sillä se on juuri se, mitä tyhmät ja erityisesti vihaiset ​​ihmiset haluavat. Ihmisille riittää, että Trump ja Soini kohtaavat ihmiset omalla tasollaan ja että he ruokkivat ihmisten alimpia vaistoja sekä vihaa. Viha on vahva tunne. Trump ja Soini tekevät kummatkin vihan politiikkaa vihalla. Ja ihmiset kiittävät.

Kuin alleviivatakseen tätä hulluutta Olli Immosen Suomen Sisu pohtii kansanmurhaa yhtenä vaihtoehtona (mutta vain moraalisen paheksunnan vuoksi vielä unohdettavana tekona):

-”Niinpä muuttajavirran tyrehdyttäminen on ajan mittaan riittämätön tavoite sille, joka haluaa elää verraten turvallisessa ja toimivassa yhteiskunnassa. Sen ohella olisi pyrittävä laajamittaiseen sopeutumattomien siirtolaisten maastamuuttoon, siis palauttamiseen väkisin.

Keinoja tähän on toki olemassa, sosiaalipoliittisista ratkaisuista ja rahallisista muuttokannustimista aina kansanmurhaan. Mutta tehokkaat toimenpiteet olisivat niin kalliita, kipeitä tai moraalisesti paheksuttuja, että harva puolue rohkenisi ryhtyä ajamaan moisia.

Yksi poliittisen kulttuurimme paradokseista sisältyykin siihen, että ne puolueet, joita lehdistö nimittää ”ääripuolueiksi” tai ”äärioikeistoksi” eivät todellisuudessa ole riittävän äärimmäisiä.”-

Nyt ne jytkyn voimaannuttamat natsit partioivat jo kaduillamme. Sillä pitäähän kadulla saada kulkea.

Nyt ne jytkyn voimaannuttamat ihmiset kieltävät faktat kommenteissa.

Nyt Timo Soini tulee vihaiseksi Andre Wickströmin tviitistä.

USA:ssa Trump kertoo maksavansa rasistin oikeuskulut, kun rasisti lupasi surmaavansa mustan miehen.

Saksassa turvapaikanhakijoita vastaan tehdään toistuvia iskuja (joiden suomalaisia versioita hallitus kutsuu ’ymmärrettäväksi vastareaktioksi’).

Norjassa Breivik tekee natsitervehdyksiä ja osa suomalaisista taputtaa käsiään.

Saksassa ehdotetaan ihmisten ampumista rajalle.

Apatia. Sekoaminen. Vihan lietsonta. Fasismi. Se tapahtuu tuossa, ihan silmiemme edessä. Kun typeryys ja tietämättömyys ovat hyveitä, fakta vain yksi näkökulma.

 

 

Timo Soini, Donald Trump, sama kaiku on askelten. Hankkikaa huone, menkää pussauskoppiin. Jos tuo typeryyden eetos saa USA:n valtaansa, voimme sanoa hyvää yötä.

Timo Soinia ei sekään harmita.Kunhan viimeisenä päivänään saa Audin nahkapenkkejä hyväillä, millään muulla ei ole niin väliä. Kunhan porskuttaa, kunhan nakkimuki löytyy kädestä.

MOT.