12. maalis, 2016

Käsi ylös virheen merkiksi, Teemu Selänne?

 

-"Valomerkki-lehden kolumnisti pyytää poliisia selvittämään ja tarvittaessa tutkimaan jääkiekkoilija Teemu Selänteen kertoman alaikäisen raiskauksen."-

Kysehän oli siitä, miten entinen jääkiekkoilija Teemu Selänne kertoi tammikuussa blogissaan hänen ystävänsä alaikäisen tyttären tulleen turvapaikanhakijoiden raiskaamaksi. Myöhemmin kuitenkin esimerkiksi  Yle on kyseenalaistanut Selänteen kertomuksen.

Teemu Selänne ei itse ole kertonut julkisuudessa tarkempia tietoja kertomastaan tapauksesta.

Valomerkki- lehden kolumnisti Samuli Suonpää kirjoittaa:

-”Mikäli Selänteen kuvaama tapahtuma on tosi, kyse on törkeästä raiskauksesta, jossa uhri on alaikäinen lapsi. Pyydän poliisia selvittämään, onko rikos tapahtunut sekä tarvittaessa käynnistämään tutkinnan syyllisten saattamiseksi tuomittavaksi."-

Näin tuleekin toimia. Jos epäilee raiskauksen tapahtuneen, pitää siitä vihjata poliisille. Ei kahta sanaa. 

Herra Selänne kirjoittaa blogissaan, miten 'poliisin tulee tutkia kaikki ilmoitukset raiskauksista ja tuomioistuinten rangaista näistä teoista'. 

Mutta nyt poliisi ei tehnyt mitään. Poliisi ei tutki Teemu Selänteen sanomisia. Ja siihen on taatusti syynsä. Kun kansanedustaja Oinonen taannoin vihjaili raiskauksesta, poliisi tuli ja haki. 

Kun Teemu Selänne vihjaa raiskauksesta, niin poliisi sanoo: "Emme aloita varsinaista tutkintaa, koska kyse on blogikirjoituksesta. Kukaan ei ole totuusvelvollinen sellaisesta."

Kun poliisin on aina aloitettava rikostutkinta, jos on oikeasti epäiltävä jotain vakavaa tapahtuneen, tarkoittaa tämä vain yhtä asiaa: herra Oinosen suhteen poliisi ihan oikeasti epäili raiskauksen tapahtuneen, Teemu Selänteen kohdalla ei. Suomeksi: poliisilla ei ollut mitään syytä uskoa Teemu Selänteen puhuneen totta. 

-"VAU..Kenelle kuuluu oikeus tietää MISSÄ, MILLOIN ja MITEN joku on raiskattu? Tämän raskaan päätöksen tekee vain ja ainoastaan UHRI ei MEDIA! Selänne kirjoitti."- 

Tässä kohtaa oli jo helppo epäillä Selänteen puhuneen palturia. Sillä jos tietää raiskauksen tapahtuneen, ei se ole enää pelkästään uhrin asia. Eikä varsinkaan sen jälkeen, kun siitä puhutaan julkisesti. Se on poliisin asia. Ja uhrin asia. Ja tekijän pitäisi saada tuntea tykönään asian olevan myös hänen asiansa.

Jos raiskaus olisi oikeasti tapahtunut, niin nyt tuolla puheellaan herra Selänne antoi raiskaajalle luvan raiskata lisää. 

Ja minua hieman itsekkäistä syistä harmittaa, että minä puolustin Teemu Selännettä, kun häntä syytettiin rasistiksi:

 

Mutta hyvä juttu tässä on tietenkin, että mitään raiskausta ei edes tapahtunut. Surullista on, että Teemu Selänne varmisti itse kuuluvansa siihen joukkoon, joka hänet jo omi: Syvän Joen Kansa, joka ravitsee itseään MV:n sivujen nektarilla.

Nyt Teemu Selännen on sankari niille, joille kaikki uusi ja vieras on pahasta ja ne pitää kieltää.

Nyt Teemu Selänne on sankari niille, jotka ihailevat ääliömäisyyttä jonkinlaisena 'aitona suomalaisena identiteettinä', jossa isänmaallisuus tarkoittaa vieraan silmille sylkemistä.

Nyt Teemu Selänne on sankari niille, jotka aktiivisesti vaativat itselleen oikeutta haistatella, solvata, olla väkivaltainen, uhkailla, toivoa perseraiskauksia, viedä ihmisarvo. Tämä on heidän identiteettinsä, tämä on heidän sielunsa, jota meidän muiden pitäisi kunnioittaa.

Meidän siis pitää kunnioittaa heidän identiteettiään ja oikeuttaan riisua muilta ihmisiltä ihmisarvo ja turvallisuus? Jopa valheilla, kunhan 'asia on oikea'?

Käsi ylös virheen merkiksi, Teemu Selänne?

Missä luuraa se ensimmäinen tekosi, jolla pyrkisit neutraloimaan tekemäsi virheen? Onko se oikeasti niin kova paikka myöntää tehneensä karmivia virheitä, joista muut ihmiset joutuvat maksamaan hintaa?

Nosta käsi ylös, Teemu Selänne. Ei ihminen virheensä myöntämiseen kuole. Mutta siihen virheeseen voi joku kuolla.

Käsi ylös, Teemu Selänne. Nyt ei ole oikea hetki olla vain mukava. Nyt oikea hetki sanoa, että meillä puhutaan jo tarpeeksi rumasti vieraasta ja se on alkanut tuntumaan uudelta normaalilta:

 

Sananvapaus on velvollisuus. Se on myös vastuuta. Se on sitä myös sinulle, Teemu Selänne.