10. maalis, 2016

SoO, kaikki kukkivat kukat, tasapuolisuus ja löysä journalismi #Pahkasika

 

Soldiers of Odin. Järjestö, joka haluaa turvata rauhaa. Sillä maahanmuutto, naisrauha ja lieveilmiöt. Mutta ketään ei hakata turhaan. Ei.

Nyt Odinin Soturit ovat hakanneet, vaikka itse Odinin Ylin Temppeliritari sanoo näin:

-"Soldiers of Odinin kemiläinen perustaja Mika Ranta sanoo, että hänen selvityksensä mukaan ryhmän jäsenet eivät ole pahoinpidelleet ketään Imatrankosken torilla."-

Jos ihminen, joka ei ole edes ollut paikalla, sanoo noin, niin pakkohan sen olla totta. Poliisikin luonnollisesti valehtelee. Ja onhan väkivaltarikollisten oman järjestön edustajan tekemät 'selvitykset' nyt poliisin vastaavia luotettavampia.

Mutta media tekee, mitä media tekee: kulkee varmuuden vuoksi siellä kuuluisalle keskitiellä, sillä moniäänisyys ja kaikki kukkivat kukat ja tasapuolisuus: 

-"Poliisin mukaan asianosaisten alustavien puhuttelujen perusteella pariskunnalle olisi tullut kärhämää, jolloin parin mies olisi läpsäissyt naista. Varmistamattoman tiedon mukaan tämä olisi toiminut kimmokkeena pahoinpitelylle, poliisi kertoi.

Ranta sanoo, että aina jos näkee tilanteen, mihin pitää puuttua, siihen on pakko puuttua. Hänen mukaansa voimaa voi käyttää tilanteen vaatiessa.

- Totta kai, jos tilanne sitä vaatii. Ja itseään saa puolustaa."-

Tietenkin saa itseään puolustaa. Se on itsestäänselvää. Ja odinisti näemmä saa tehdä tämän jopa jälkikäteen ja tietenkin porukassa: https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista/tiedotteet/1/1/poliisi_tutkii_imatralla_pahoinpitelya_-_epailyjen_takeissa_soldiers_of_odinin_tunnukset_45286

Oikeasti tuossa tapauksessa ei edes ollut kyse mistään puolustamisesta, vaan väkivaltaisen juntin halusta hieman ojentaa huonosti käyttäytyvää miestä. Vähän pitää saada lyödä, sillä muuten on ääripäätä, sellainen suvakki (sillä suvakki ei lyö ja totuushan löytyy keskitieltä). Kyllä Tolkun Ihminen tämän hyväksyy ja hymisee katsoessaan muualle.

Miettikää: iltapäivälehdissäkin annettiin SoO:n herra Rannalle - joka ei edes ollut paikalla - enemmän tilaa kuin poliisille selittää, miten mitään ei oikeasti edes tapahtunut. Ja totuus on jotain ihan muuta (uutisessa sekä ylläolevassa poliisin tiedotteessa mainitun 'järjestysmiehen' mukaan):

Uskallan veikata, että maahanmuuttokriittisessä todellisuusgeneraattorissa tarina muuttuu nyt sellaiseen muotoon, että tämä 'järjestysmies' ja poliisi ovat yhdessä keksineet valheen SoO:n pään menoksi.

Elämme aikaa, jolloin kaduilla partioivat väkivaltarikolliset ovat luotettava lähde ja heidän näkökulmansa heidän omaan sekoiluunsa tasapuolisuuden vuoksi otettava huomioon.

'Kyllä se nyt vaan käveli mun nyrkkiin, mä vain heilutin kättäni siinä naisrauhaa suojellessani'. 

Ja jos oli kännissä, niin sehän ei edes ole väkivaltaa, vaan 'raiskatessa ropisee' ja 'ainahan nakkikioskeilla on tapeltu'. Ei mitään ihmeellistä.  

Tähän kohtaan sopii täydellisesti tekstin alkuun linkatun uutisen loppupuolelta löytyvä helmi:

-"Kemin partioon on liittymässä kenialainen. Saa nähdä, mitä media siihen sanoo, loppuvatko ne rasismijutut nyt tuohon."-

En tiedä, mistä todellisuudesta nämä natsilarppaajat hankkivat logiikkansa, mutta en tajua, miten kenialainen jossain joukossa voi tarkoittaa, että joukko ei ole mitenkään rasistinen? Ja oikeasti mitään kenialaista vahvistusta katupartioon ei ole edes tulossa:

 

Mutta mediatilaa piti silti natsilarppaajalle antaa. Jälleen kerran. Sitä minä en edelleenkään ymmärrä, että miksi.

Nämä valheelliset tarinat muuttuvat todeksi, kun media pyrkii kulkemaan siellä keskitiellä ja antamaan tilaa myös sille, joka ei noudata mitään sääntöjä. Yhtä älykästä olisi antaa mediatilaa jollekin Henry Laasaselle, kun puhutaan tasa-arvosta tai Donald Trumpille, kun halutaan pohdintaa muslimien suhtautumisesta länsimaisiin arvoihin.

Kun ääni ja tila annetaan kaikelle, möly voittaa aina ja me häviämme.

Kun moraalia ei ole ja viha on tärkein motivaattori, niin luulisi mediankin jo tajuavan oman roolinsa ja se, mihin heitä yritetään saada osalliseksi. Median on ymmärrettävä, että he nimenomaan osaltaan itse ylläpitävät tätä vihan folklorea antamalla sille tasapuolisuuden harhassaan tilaa ja että he syövät suominatsien tarjoamaa tarinaa ahnaasti jättäen vastuun ummetuksesta lukijalle. Median vastuu on suuri, eikä sitä tällä löysällä, tahdottomuuden journalismilla kanneta. Ikävä kyllä.

Media skarppaa. Nyt.

Kiitos.