2. maalis, 2016

Defence League ja rasismin arkipäiväistäminen #A2ilta

 

Vuonna 2011 olin matkalla raitiovaunulla Pikku-Huopalahdesta Helsingin keskustaan.

Pysäkillä sain todistaa absurdia näytöstä. Siinä näytöksessä oli nuoria tyttöjä sekä vanhoja miehiä. Näytös alkoi siitä, että kolme ulkoiselta habitukseltaan ulkomaalaista tyttöä seisoi paikallaan, kun pysäkille saapui kolme suomea puhuvaa miestä.

”Mihin tytöt ovat matkalla?”, kysyi nahkatakkiin pukeutunut mies.

Tytöt eivät vastanneet mitään.

”Ettekö osaa suomea?”, kysyi sama mies.

Tytöt olivat hiljaa ja katsoivat vaivautuneina miehistä poispäin.

”Mistä olette kotoisin? Ovatko vanhempanne töissä? Kuka matkanne maksaa?”, aloitti selvästi tuohtuneen oloinen mies, jolla oli päällään maihinnousutakki, jossa hihassa oli Saksan lippu ja päässä oli epäsiisti Cousteau- pipo.

Tytöt alkoivat olla vaivautuneita ja katselivat toisiaan. He katsoivat myös minua. Minä katselin taivaalle. Toivoin aktiivisesti miesten katoavan tai maan aukeavan allani ja nielaisevan minut, sillä osasin arvata, että mihin tuo dialogi johtaa.

Enkä olisi halunnut joutua puuttumaan. Minua hieman pelotti. Sillä olihan miehiä kolme. Ja raitiovaunu lähestyi.

”Ette muuten nouse tuohon ratikkaan. Ihan varmasti minä joudun tuonkin maksamaan. Kävelkää. Me emme halua teitä tänne loisimaan, saatana, kävelkää”, sanoi yksi miehistä.

”Minkä ikäisiä te olette? Miksi te olette Suomessa? Kävelkää, ei meidän tarvitse maksaa kulkuanne”, miehet alkoivat kuin yhteen ääneen huutamaan.

Tytöt olivat lähdössä pois.

”Kasvaako herkussanne jo karvoja?”, sanoi yksi näistä herrasmiehistä.

Tuona hetkenä minun oli pakko mennä mukaan tuohon näytökseen. Ei tuossa tilanteessa voinut muuten toimia. Minä hymyilin ja sanoin tytöille: ”Älkää välittäkö”. Menin miesten ja tyttöjen väliin, käänsin selkäni noille kolmelle miehelle ja sanoin tytöille ratikan saavuttua pysäkille:”Menkää vaan ratikkaan, älkää välittäkö”.

Miehet menivät hetkeksi hämilleen, tytöt nousivat ratikkaan ja minä myös. Miehet huusivat perääni luonnollisesti törkeyksiä. Eiväthän he muuta selkeästikään osanneet. Ratikasta katsoin miehiä ja näin yhden miehen vaatetuksessa logon, jossa luki ’Defence League’. Ihmettelin, että mitä sekin tarkoitti ja jatkoin matkaani.

Defence League. Se jäi minulle silti mieleeni tuosta absurdista, etovasta näytöksestä ja kun tutustuin tuohon Defence Leagueen, paljastui minulle maailma, josta olin vain kuullut huhuja, mutta josta en oikeasti tiennyt juurikaan mitään.

Defence League edustaa puhdasta rasismia. Defence League ylläpitää myyttiä pahasta islamisaatiosta ja islamin uskon pyrkimyksistä valloittaa maailmaa ja Defence League on rodullistanut islamin uskon ja muslimit puhtaan pahan edustajiksi maan päällä. Ja tätä vastaan he taistelevat ja tätä islamisaatiota vastaan he sitten urhokkaasti Suomeakin puolustavat. Hulluja ovat. Ihan vanhan koulukunnan rasisteja.

Suomalainen versio tästä puolustusliigasta sanoi esimerkiksi Utöyän massamurhan vuosipäivänä näin:

-”FDL suree Utöyan saaren massamurhan yksivuotispäivää ja pahoittelee, että teon innoittaneen aatteestaan vieraantuneen demaripolitiikan linjauksiin ei ole tapahtunut minkäänlaisia muutoksia. Demarit kieltävät edelleenkin osallisuuteensa massamurhan aatteellisena innoittajana eivätkä ole tehneet mitään ehkäistäkseen tämän järkytvän tragedian toistumisen.”-

Demarit olivat siis syy ja Breivikin antijihadismi oikeutettu vastareaktio. Demareiden oma vika. Kuten sanoin: eivät nuo ole tästä todellisuudesta, vaan kaikki kietoutuu pahan islamin ympärille, joka toimii argumenttina ja perusteena aivan mille tahansa ja mikä tahansa, jossa solvataan islamia, on suurta neroutta ja edustaa rationaalista ajattelua puhtaimmillaan. Nämä antijihadistit ovat kuin uskovaisia: kun uskovainen etsii kaikesta merkkejä Jumalan läsnäolosta, etsii antijihadisti merkkejä islamin saatanallisuudesta.

Breivik itse kertoi olevansa DL:n kannattaja ja miksi ei: antijihadisteja kummatkin, eikä ole siis sattumaa, että DL pääsi mukaan kuuluisaan Breivikin manifestiinkin. Sama kaiku on askelten.  Englannissa DL on kunnostautunut vihanlietsonnassa, väittämällä Britannian olevan sodassa islamia vastaan ja esimerkiksi hassun hauskasti heitellyt sikojen päitä moskeijoihin.

Hieman historiaa:

-”EDL liikkeen alkuvaiheen johtohahmoksi kohosi Paul Ray, joka tunnettiin lempinimellä Lionheart.

– Lionheartin kirjoitukset sisältävät oudon kristillisen painotuksen ja hän tuntuu ihailevan keskiaikaisia ritarikuvia. Alun perin hän oli pikkurikollinen ja huumekauppias, joka jossain vaiheessa lopetti rikollisen toimintansa ja rupesi taistelemaan pakistanilaisia huumekauppiaita vastaan, Archer kertoo.

Väitöskirjassaan Toby Archer on tarkastellut eurooppalaisia oikeisto-populistisia liikkeitä, joiden toimintalogiikan Archer tunnisti muuttuneeksi syyskuun 9.11. iskujen jälkeen. Oikeiston perinteisten teemojen tilalle nousi yhä vahvemmin islaminvastaisuus, ilmiö, jota Archer tutkimuksessaan nimittää vasta-jihadiksi.

Suuri osa oikeiston keskusteluista perustuu blogeihin, joiden kautta mielipiteet ja asenteet kiertävät nopeasti maasta toiseen. Lionheartin kirjoitukset Archer niputtaa yhteen vasta-jihadistisen ideologian kanssa. Samaan yhteyteen hän kytkee Gates of Vienna -portaalin, joka muun muassa innosti norjalaista massamurhaaja Anders Breivikiä. Breivikin oikeudenkäynnissä on myös käynyt ilmi, että Lionheart on ollut hänelle henkilökohtaisesti tärkeä inspiraation lähde.

– Suomessa Jussi Halla-ahon blogikirjoitukset ovat hyvin tyylipuhdasta vasta-jihadismia, Archer lisää.

Ray joutui pian syrjään EDL:n ytimestä ja hänen tilalleen nousi Tommy Robinson, joka on pseudonyymi Steven Yaxley-Lennonille.

EDL mainostaa itseään usein anti-rasistiseksi liikkeeksi, joka haluaa vain kamppailla militanttia islamia vastaan. Archer korostaa, että liike ei ole kyennyt erottelemaan vihollistaan erityisen selkeästi, joten käytännössä se vastustaa kaikkea islamia.

– He tekevät itsestään ikään kuin uhrin, joka suojelee Eurooppaa ”islamisaatiolta”, ja jonka he katsovat uhkaavan länsimaisia arvoja, Archer kertoo.”-

Defence Leaguen ainoa idea on islamin vastustaminen. Tai siis sen islamin, joksi he tulkitsevat kaiken negatiivisen, johon voi liittää muslimin (sillä DL:n logiikan mukaan muslimin ajaessa kolarin, on syy islamissa ja siten merkki islamin salakavalasta luonteesta).

Periaatteessa koko Defence Leaguessa ei ole mitään kiinnostavaa. Roskajoukko, joka mölisee. Ja Suomessa lähinnä tiedustelee, että ’kasvaako tyttöjen herkussa jo karvoja’.

Mutta jostain syystä FDL on päätetty ottaa televisioon puhumaan turvattomuudesta A2- iltaan maaliskuussa 2016. Siis siitä turvattomuudesta, jota he itse lietsovat. Ja tämä on oikeasti hieman outoa: tv-kanavan mielestä nämä rasist…eiku suomalaisuuden puolustajat ovat valideja keskustelijoita siinä missä ketkä tahansa rationaaliseen ajatteluun kykenevät ihmiset.

A2- illassa on mukana ihan tavallisia ihmisiä ja sitten siellä on FDL:

Niitä muita ääripäitä edustavat keskustelussa mm. kolme kansanedustajaa, irakilaisen kulttuurifoorumin puheenjohtaja ja virkavastuulla toimiva sisäministeriön kansliapäällikkö.

Tässä kohtaa voi esittää oikeutetun kysymyksen: onko selkeämpää oppikirjaesimerkkiä rasismin ja äärioikeistolaisen ajattelun normalisoimisesta kuin antaa heille TV- aikaa? Kun FDL otetaan televisioon, annetaan signaali siitä, miten heidän viestinsä on ihan järkevä ja se on nostettavissa normaalin keskustelun agendalle.

Nyt rasismi raamitetaan symmetriseen suhteeseen tavallisten ihmisten, meidän tavallisten demokratian sekä ihmisarvojen kannattajien kanssa, vaikka näiden kahden ääripäiksi asemoitujen tahojen tavoitteet, olemassaolo saati teot eivät ole millään tavalla rinnastettavissa keskenään. Miettikää: rasismi normalisoidaan ja nostetaan yhdeksi vakavasti otettavaksi mielipiteeksi. Minulta loppuvat sanat tämän absurdiuden ympäriltä.

Kun kärjistäen promille maahanmuuttajista syyllistyy rikoksiin ja typeryyksiin, niin se nostetaan keskustelun keskiöön, eikä se, että 99,9% on ihan tavallisia, meidän kaltaisia, lainkuuliaisia ihmisiä, jotka haluavat vain elää rauhassa. Aivan, kuten minä ja sinäkin.

Mutta johdonmukaisen tolkun keskitien narratiivin vuoksi seuraavaksi odotankin, miten YLE järjestää suuren ’Lastenkasvatusillan’, jossa lapsen kasvatuksesta on keskustelemassa mm. pedofiili, jonka mukaan ’ei se satu, kun käyttää liukuvoidetta ja hyvä on oppia oman kehon tuntemuksia jo lapsena, sillä seksuaalisuus ei saa olla mikään tabu’.

Onhan se nyt johdonmukaista ajatella, että ’on pedofiileillakin ihan hyviä pointteja’. Eikö vain?

Oikeasti: FDL:n pitäisi olla malliesimerkki siitä, miltä näyttää taudinkuva ja sitten ohjata hoitoon. FDL:n ei pitäisi olla puhumassa televisiossa, vaan terapeuttinsa sohvalla.

YLE. Skarppaa. Kiitos.

 

NOTE! Lue myös tämä kirjoitus a'la Veikka Lahtinen: https://lahtinenveikka.wordpress.com/2016/03/02/a2-ilta-ja-pohjakosketuksen-resepti/