1. maalis, 2016

Saastan edessä ei saa, eikä voi vaieta #vaihtoehtomedia

 

-”Miten ihmeessä jotkut ottavat itselleen vapauden vääristellä ja panetella ilman, että siihen kukaan puuttuu? Millä oikeudella faktan saa vääristellä valheeksi, debatin nimittelyksi, valkoisen mustaksi? Pitääkö saastan edessä vain vaieta?

Kaksi tapahtumaa viime viikolla alkoi suututtaa. Ensimmäinen oli MV-lehden tapa kohdella Ylen toimittajaa Jessikka Aroa. Toinen oli antautuminen lyhyeen twitter-keskusteluun erään tunnetun venäläismielisen kanssa (tiedän, ei olisi pitänyt).

Valemedian ja trollien yhteiskuntapoliittinen linja. Valehtele, ahdistele, nimittele, häiriköi. Lietso eripuraa, kiihkoa, muukalaiskammoa.  Väännä kaikki faktat itsellesi sopiviksi. Vedä uhrisi lokaan.

Tekisi mieli sulkea silmät ja sivuuttaa, mutta kun ei voi.”-

Näin kirjoittaa meille STT:n vastaava päätoimittaja Mika Pettersson. Enkä voisi olla enempää samaa mieltä: tekisi mieli vain antaa olla, mutta kun ei vain voi. Ei vaan voi. Sillä pitääksemme yllä sivistystä ja inhimillistä yhteiskuntaa, me emme vain voi olla hiljaa, me emme vain voi sulkea silmiämme ja sivuuttaa sitä kaikkea vihaa ja visvaa, joita vaihtoehtomedioiksi itseään kutsuvat sivustot hyödyllisine idiootteineen ihmisten päälle sylkevät.

Siihen on syynsä, että vaihtoehtomediaa kutsutaan vaihtoehtomediaksi: ne ovat nimenomaan vaihtoehto medialle ja kaikelle kriittiselle ajattelulle. Vaihtoehtomedioissa salaliittoteoriat, mielenterveyden ongelmat ja populistinen politiikka lyövät sulassa sovussa kättä yhteen ja lopputuloksena vaihtoehtoinen todellisuus, jossa asuvat ihmiset elävät järjen tuolla puolen.

Ja tämä vaihtoehtoisen todellisuuden muodostuminen on pelottavaa, sillä se vaihtoehtoinen todellisuus tuo väkivalloin keskustelun agendalle asioita islamisaatiosta ja valkoisen rodun uhanalaisuudesta lähtien. Kun vaihtoehtoiset todellisuudet alkavat lokeroimaan maailmaa omien dystopioidensa varassa ja me otamme tuon todellisuuden kuin yhtenä validina vaihtoehtona, on lopputulos väistämättä aggressio ja viha vierasta kohtaan.

Käsi ylös, olisiko koko Suomen jo aika myöntää, että perseelleen meni? Että tolkun ihmiset omalla kaiken nielevällä hiljaisuudellaan ovat aiheuttaneet tämän vihan ryöpsähtämisen? Sillä ’pojat on poikia’? Sillä ’kaikkien mielipide on yhtä arvokas’? Sillä ’totuus löytyy sieltä ääripäiden välistä’?

Minä kysyn: mikä totuus löytyy siitä välistä, että vaihtoehtomedian inspiroimat ihmiset kutsuvat tavallista YLE:n toimittaja ’pirihuoraksi’ ja toisessa ’ääripäässä’ on ihminen? Löytyykö totuus jostain ’pirihuoran’ ja ’ihmisen’  väliltä, sillä niin vaihtoehtoinen media meille MV:n johdolla asian asemoi? Toimittaja on siis konsensushakuisessa tolkun keskustelukulttuurissa ainakin vähän ’pirihuora’?

Onko tosiaan niin, että ’olla ihminen’, jolla on oikeus olemaan tulematta kohdelluksi vihalla ja väkivallalla, on siis ääripää, yksi näkökulma ihmisyyteen?

Ja tämänkö kaltainen vihan normaaliksi hymistelevä puhe meidän pitäisi hyväksyä?

Kirjoitin näin jo aikaisemmin ja tämä on edelleen täyttä totta: ”MV:n olemassaolossa on loppujen lopuksi kyse yksinkertaisista ja vanhoista asioista: vihasta ja väkivallasta. MV ei tarjoa mitään muuta kuin kanavan vihalle ja siinä samassa se pyrkii alistamaan ja latistamaan ja tietenkin luomaan ja uusintamaan vihansa kohteisiin liitettyjä pelkoja. Aiheesta tutkimusta tekevä Anna Haverinen on jakanut tämän (verkko)väkivallan kolmeen kategoriaan:

  • negatiivinen ja alistava sisältö (myös sen levittäminen “läpällä”)
  • systemaattinen uhkailu, aggressiivinen trollaus, ahdistelu ja muu häiriköinti
  • verkon ulkopuolelle ulottuva väkivalta (henkilötietojen paljastaminen eli “doxaus”, puhelinhäiriköinti, omaisuuden tuhoaminen)

Alustavasti tutkimustulokset näyttävät myös linjaavan jo olemassa olevia tutkimuksia: verkkoviha aiheuttaa fyysistä ja henkistä pahoinvointia myös sivullisille, puhumattakaan itse kohteelleen.

Verkkoviha kohdistuu myös korostetusti naisia sekä etnisiä ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Tämä on nyt jo vaikuttanut suoraan siihen miten, missä ja mistä aiheista verkossa vuorovaikutetaan. Moni kyselyyn vastannut kertoi välttävänsä tiettyjä foorumeja, salaavansa oikean sukupuolensa (erityisesti naiset) tai seksuaalisen suuntautumisensa väkivallan pelossa. (AntroBlogi, 2016)

Nuo kaikki kategoriat täyttyvät MV:n kohdalla täydellisesti. MV:n harrastaman puheen tavoitteena on aina hiljentää vastapuoli: saada tämä pelkäämään, saada ihminen tuntemaan arvottomuutta, viedä itsekunnioitus ja saada vastapuoli poistumaan paikalta. Brutaalia. Helppoa. Yksinkertaista. Tarvitaan vain moraalittomuutta, lauma Pavlovin koiria ja sielultaan musta ihminen, joka luo ympäristön, jossa turhia pidäkkeitä ei ole.

Siksi MV on perustettu. Ihmiskuona tarvitsi kanavansa ja se viemäri siirrettin nettiin ja sille annettiin nimeksi MV.”-

Tästä on kyse. Tästä samasta asiasta on kyse kaikissa vaihtoehtomedioissa. Ne luovat vihaa ja se vihan on niiden olemassaolon ydin. Nyt meillä Suomessa on vahvasti vallalla ilmapiiri, jossa poliittisen huipun tasolta aina kansanedustajista Euroopan parlamentin jäseniin asti, on otettu täysin vakiintuneeksi toimintatavaksi usuttaa vaihtoehtomedioiden inspiroimat Pavlovin koirat uhkailemaan ja painostamaan epämiellyttäviä totuuksia kertovia henkilöitä olemaan hiljaa. Viha on politiikan uusi normaali ja se toimii: kiitos Jytky 2011.

Mutta kun viha vain luo vihaa, niin sille vihalle pitää määritellä rajat. Meidän pitää sanoa: ”Me emme halua vihaasi. Me vedämme rajan. Me käännämme selkämme vihallesi”.

Sillä jos me emme vedä rajaa, viha on voittanut. Ja jos viha voittaa, totuus vesittyy hiljaiseksi näkökulmaksi ja loppujen lopuksi se häviää ja katoaa.

Siksi on tervehdittävä ilolla sitä, että MV- julkaisua vastaan on aloitettu poliisin toimesta tutkinta, josko olisi aineksia syytteisiin asti:

-”Järjestöjen mukaan MV-lehti sallii rasistisen uhkailun, väärinkäyttää sananvapautta ja rikkoo yhteiskuntarauhaa. Tutkintapyynnössä todetaan, että julkaisun toiminta on pyritty turvaamaan toimimalla ulkomailta.“-

Erinomaista. Rasismi, uhka ja viha. Siinä sen keitoksen ainekset, jolla MV pyrkii rikkomaan yhteiskuntarauhaa aktiivisesti ja jatkuvasti. Ei kiitos.

Ydin on tässä: vaihda tähän kuvaan herra Trumpin tilalle Jussi Halla-aho tai kuka tahansa MV- julkaisun tai vastaavan 'vaihtoehtomedian' halvaannuttama zombi, niin tämän kuvan viesti on timanttia ja kuvaa kaiken oleellisen:

Hulluus on nyt. Emme me edes ole yksin sen kanssa. Viha on nyt. Sanotaan sille ’EI’ ja vedetään raja. 'Tekisi mieli sulkea silmät ja sivuuttaa, mutta kun ei voi', eikä pidä.

Saastan edessä ei voi, eikä saa vaieta.

MOT.