26. tammi, 2016

Kun pappi ja pelle muuttuivat ääripääksi ja rasistit kaipaavat uuneja auki #keskitie

 

Miettikääpä, että pappi Kai Sadinmaa poistettiin mielenosoituksesta, kun hän seisoi siellä yksin: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1449411266130.html

Miettikääpä, että pellet poistetaan mielenosoituksesta, vaikka he vain pelleilevät: https://www.facebook.com/ajplusenglish/videos/675135742627936/

Miettikääpä, että lain mukaan kuka tahansa saa osallistua julkiseen mielenosoitukseen. Kuka tahansa. Myös papit ja pellet.

Miettikääpä, että mielenosoituksen provosointi ei ole kiellettyä. Julkinen kokous on julkinen kokous, sananvapaus on sananvapaus ja kokoontumisen vapaus on kokoontumisen vapaus. Myös papeille ja pelleille.

Miettikääpä sitä, että mielenosoitus tulisi keskeyttää, jos ihmisten turvallisuutta ei voida varmistaa. Jos poliisi pelkää, että pappi tai pelle provosoi väkivaltaan, niin kumpi on oikea ongelma: se, joka oli eri mieltä vai se, joka löi?

Miettikääpä sitä, että ainoa väkivallan uhka on näissä kummassakin ollut itse mielenosoituksen osallistujat. Sadinmaa saati pellet eivät olleet mikään uhka saati häiriö, jotka olisivat estäneet toisten oikeuksia olla jotain mieltä saati kulkea vapaasti.

Miettikääpä sitä, että poliisi poistaa silti paikalta Sadinmaan ja pellet. 

Miettikääpä sitä, että Suomessa rasistit ja natsit saavat julistaa vapaasti ihmisvihaa uhkuvaa sanomaansa, mutta papit ja pellet viedään putkaan.

Miettikääpä sitä, että viimeksi eilen Turussa rasistit häiriköivät Turun kaupunginvaltuuston kokousta huutamalla 'rajat kiinni - uunit auki'. Miettikääpä sitä, että Kai Sadimaa sanoi 'rakasta maahanmuuttajaa', pellet nauroivat ja heidät eristettiin ja vietiin pois. 

Miettikääpä sitä, että pellejä ei poistettu naamioitumisen takia (sillä se olisi pitänyt sisällään oletuksen väkivallasta tai paikkojen rikkomisesta). Heidät poistettiin niskuroinnista (eivät totelleet poliisin käskyjä). Heitä ei siis poistettu sen takia, että he olisivat rikkoneet kenenkään oikeuksia kulkea tai osoittaa mieltään tai siksi, että heidän pelättäisiin syyllistyvän väkivaltaan.

Poliisin ainoa pelko oli siis se, että mielenosoittajat provosoituvat eri mieltä olevien läsnäolosta ja siksi he eristivät pellet (ja sama tapahtui herra Sadinmaan kohdalla). Ja tässä on näiden tapahtumien ydin: meillä kulkee kaduilla joukko, jonka väkivallalta poliisin on suojeltava pappia sekä pellejä.  Ja siksi poliisi toimi aivan oikein: heillä oli selvästi pelko väkivallasta ja he suojelivat sivullisia eristämällä heidät ja siten rajoittamalla heidän oikeuksiaan kulkea kadulla vapaasti sekä heidän oikeuksiaan osallistua mielenosoitukseen.

Ja tuollaisen joukon ei pitäisi edes saada kulkea kadulla, sillä he eivät pysty varmistamaan ihmisten turvallisuutta, vaan poliisin pitäisi hajottaa sellainen mielenosoitus (sillä julkisessa kokouksessa järjestäjän tehtävä on varmistaa kokoukseen tulevien tai kokousta seuraavien turvallisuus).

Poliisin tehtävä on turvata julkinen kokous ulkopuoliselta uhalta, eivätkä sitä papit saati pellet ole: muuten poistamisen syynä olisi ollut jokin muu kuin niskoittelu.

Mutta jos poliisi käskee, niin sitä on toteltava (vaikka kuinka ärsyttäisi). Se, miksi ihmisiä eristetään, onkin sitten ihan toinen juttu ja sen oikeutuksesta ja siinä ihmisten eristämisessä tehtävät rajanvedot ovat oleellisia keskustelun aiheita juuri nyt, sillä kyse on isommasta asiasta kuin vain niskoittelu: osallistumisoikeus julkiseen kokoukseen, mielipiteenvapaus, sananvapaus ja ihan vaan vapaus kulkea kadulla ja siitä, ovatko nämä arvot meille kaikille samat. Niillä pelleilläkin on oikeus olla jotain mieltä. On kyse paljon isommasta asiasta kuin vain siitä, pidämmekö me pelleistä vaiko emme.

Ja muistakaa, että uuneja saa availla Suomessa vuonna 2016. Kunhan et vain pyydä rakkautta tai naura, sillä silloin sinut poistetaan kadulta. Minusta on oikeutettua kysyä: mitä meidän Suomelle on oikein tapahtumassa? 

Kiitos papit ja pellet. Te osoititte, että meillä on ongelma. Siksi tästä asiasta tulee keskustella. On kyse Suomesta. On kyse meistä kaikista, hyvät ihmiset. On kyse meistä tavallisista ihmisistä, jotka olemme ääripäätä, kun emme halua uuneja. 

Ja uunien teemaan sopii 'Rajat Kiinni'- ryhmän kannanotto onnettomuudessa itsensä polttaneeseen ihmiseen, joka oli väärän värinen:

 

Hienosti palaa ihmisen liha - ja rasistit vain nauravat. 'Emme ole rasisteja, mutta..'.

MOT.