7. joulu, 2015

Mihin menet, Suomi?

 

Suomessa saa julkisesti huutaa ’Heil Hitler’ ilman, että sitä pidetään mitenkään ihmeellisenä.

Suomessa saa heittää polttopullolla sekä kivillä vastaanottokeskusta ja sitä pidetään vain reaktiona maahanmuuttopolitiikkaan – ja pitäisi vain muistaa keskustella.

Suomessa voit vetää KKK- asun päälle ja mennä tervehtimään turvapaikanhakijoita ja hallituksen ministeri syyttää siitä mystistä punavihreää kuplaa.

Suomessa isänmaallisuuden verhoon pukeutuneet etnistä puhtautta vaalivat wannabe- natsit saavat pitää kulkueitaan, eikä heitä vastaan saisi osoittaa mieltään.

Suomessa voidaan pappi pidättää, kun hän kantaa kylttiä ’rakasta maahanmuuttajaa’.

Ja miettikääpä tätä listaa iskuista, jotka ovat kohdistuneet turvapaikanhakijoihin ja jotka ovat juuri sitä poliitikkojen kaipaamaa dialogia, jota pitäisi edelleen vain käydä:

Syyskuu

12.9. Kitee. Ulkomaalaisia opiskelijoita kouluttavan kansanopiston ikkunan läpi heitetään metallinen esine. Rakennusta töhritään rasistisilla merkeillä.

20.9. Petäjävesi. Vastaanottokeskukseksi suunniteltu rakennus yritetään polttaa.

24.9. Kouvola. Hätämajoitustilan ovelle heitetään polttopullo.

25.9. Lahti. Turvapaikanhakijoiden bussia kivitetään ja ammutaan ilotulitteilla. Paikalla on Ku Klux Klanin asuun pukeutunut mies.

Lokakuu

7.10. Hämeenlinna. Lammin vastaanottokeskuksen ikkunaa kohti heitetään polttopullo.

19.10. Siilinjärvi. Hätämajoitustilan ulko-ovelle heitetään kaksi savukranaattia.

30.10. Ylivieska. Alaikäisiä turvapaikanhakijoita kouluttavan ja majoittavan kansanopiston seinään heitetään kolme polttopullon tapaista esinettä.

Marraskuu

15.11. Lahti. Hennalan vastaanottokeskuksen ikkunoiden läpi heitetään tiiliskiviä.

21.11. Oulu. Heikinharjun vastaanottokeskuksen pihalle heitetään polttopullo.

22.11. Imatra. Vastaanottokeskukseen heitetään savupommi.

Joulukuu

1.12. Kankaanpää. Niinisalossa vastaanottokeskukseksi suunniteltu talo sytytetään tuleen.

4.12. Rauma. Turvapaikanhakijoiden asuintilaksi suunnitellussa talossa syttyy tulipalo. Poliisi epäilee tekoa tahalliseksi.

Miettikääpä, jos jokainen noista iskun kohteista olisikin vaikka pankki? Tai poliitikon asunto? Tai yrityksen pääkonttori? Tai kirkko?

Minä en usko, että tuolloin kukaan enää pohtisi, että ’pitäisi vain muistaa keskustella’. Minä uskon, että tuolloin me näkisimme kriisikokouksia toisensa perään ja ihan oikeita toimenpiteitä pelkän puheen sijaan. 

Mutta väkivallan kohteella on merkitystä. Ja minä en voi olla pohtimatta, että mihin sinä olet oikein menossa, Suomi?