3. marras, 2015

SUPO:n uhka-arvio, journalismi ja nationalismin maustama väkivalta

 

-”Turvapaikanhakijat ja kansallinen turvallisuus

Suojelupoliisi on arvioinut nopeasti muuttuneen turvapaikanhakijatilanteen vaikutuksia kansalliseen turvallisuuteen. Väkivaltaisten viharikosten uhka on kohonnut turvapaikanhakijoiden määrän huomattavan kasvun ja sen nostattaman maahanmuuttovastaisen ilmapiirin vuoksi. Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu lisää myös ääri-islamistisesta toiminnasta kiinnostuneiden henkilöiden määrää Suomessa.

Eurooppaan suuntautuvan suuren pakolaisvirran vaikutukset ovat ulottuneet merkittävällä tavalla myös Suomeen. Tilanne on herättänyt vahvoja tunteita puolesta ja vastaan. Mielipiteitä on ilmaistu ja tunteita purettu ajoittain myös laittomin keinoin. Mielenosoituksia on syksyn aikana nähty poikkeuksellisen paljon. Internetissä maahanmuuttovastainen kommentointi ja suoranainen vihapuhe ovat lisääntyneet.

Vaikka laittomin keinoin tapahtuvaan mielenilmaisuun ja vihapuheeseen yhtyy vain pieni vähemmistö, voimistunut kriittinen ja jopa vihamielinen keskustelu luo aiempaa suotuisampaa ilmapiiriä väkivaltaiselle toiminnalle ja kasvupohjaa ääri-ideologioille. Väkivaltainen ääriliikehdintä saattaa tilanteen seurauksena lisääntyä. Suojelupoliisi arvioi, että väkivaltaisten viharikosten uhka on kohonnut turvapaikanhakijoiden määrän huomattavan kasvun ja sen nostattaman maahanmuuttovastaisen ilmapiirin vuoksi.

Suomen vastarintaliike SVL on käynnistänyt kampanjan Suomeen saapuvia turvapaikanhakijoita ja uusia vastaanottokeskuksia vastaan. Kampanjassaan järjestö levittää yksipuolisia ja kärjistettyjä näkemyksiään turvapaikanhakijoista.

Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu on lisännyt myös muuta protestiliikehdintää, jonka yhteydessä on noussut esiin joidenkin – sekä aiemmin tunnettujen että täysin uusien – äärioikeistoryhmien tunnuksia käyttäviä henkilöitä.

Myös anarkistit ovat viime aikoina osallistuneet rasisminvastaisiin mielenosoituksiin, joita on järjestetty vastareaktiona turvapaikkakriittisille protesteille. Vaikka nämä eri näkemyksiä esiintuovat mielenosoitukset ovat pääosin maltillisten kansalaisten järjestämiä rauhanomaisia tapahtumia, kahden ideologisen ääripään osallistuminen niihin saattaa kärjistää vastakkainasettelua ja johtaa yhteenottoihin.

Ääri-islamistinen toiminta

Suojelupoliisi arvioi, että turvapaikanhakijoiden määrän huomattava kasvu lisää myös väkivaltaisesta ääri-islamistisesta toiminnasta kiinnostuneiden henkilöiden määrää. Viime vuosina terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden määrä on kasvanut tasaisesti. Turvapaikanhakijoiden huomattava määrä todennäköisesti kiihdyttää kehitystä. Myös terrorismiin liittyvä tuki- ja värväystoiminta saattavat lisääntyä.

Turvapaikanhakijoiden joukossa arvioidaan olevan ääri-islamistista ideologiaa kannattavia henkilöitä ja niitä, joilla on kytköksiä ulkomaisiin terroristiverkostoihin. Joukossa saattaa olla myös ääri-islamististen ideologioiden vaikutuksille alttiita henkilöitä sekä niitä, jotka pyrkivät radikalisoimaan muita.

Uskonnollisten ryhmien väliset sekä uskonnollisten ja maallistuneiden ryhmien väliset suhteet ovat kiristyneet.”-

SUPO on päivittänyt ’kansallisen turvallisuuden raporttiaan’ samalla, kun se on tehnyt arvion, jossa käsitellään turvapaikanhakijoiden aiheuttamaa uhkaa.

Kuin vastatakseen SUPO:n raportin kohtaan…:

-”Vaikka laittomin keinoin tapahtuvaan mielenilmaisuun ja vihapuheeseen yhtyy vain pieni vähemmistö, voimistunut kriittinen ja jopa vihamielinen keskustelu luo aiempaa suotuisampaa ilmapiiriä väkivaltaiselle toiminnalle ja kasvupohjaa ääri-ideologioille.

Väkivaltainen ääriliikehdintä saattaa tilanteen seurauksena lisääntyä. Suojelupoliisi arvioi, että väkivaltaisten viharikosten uhka on kohonnut turvapaikanhakijoiden määrän huomattavan kasvun ja sen nostattaman maahanmuuttovastaisen ilmapiirin vuoksi.”-

…kansanedustaja Hakkarainen oli heti käymässä dialogia, joka varmistaa osaltaan väkivallalle suotuisan ilmapiirin vain voimistuvan Suomessa. ’Tämähän on kohta kuin miehitetty maa’, Hakkarainen sanoi eduskunnassa ja tämä lienee sitä hallituksenkin kaipaamaa asiallista puhetta, jossa turha äärimmäisyys sekä vastakkainasettelu loistaa poissaolollaan? ’Pojat on poikia’ ja ’imaamit ne huutaa ’uli, uli’ siellä minareetissa’, vai mitä herra Hakkarainen?

Kyseistä raporttia kommentoi myös Suojelupoliisi sanomalla, että ’turvapaikanhakijoiden määrän kasvu lisää äärioikeiston vastaiskujen mahdollisuutta’.

Nopeasti lukien tuo kannanotto vaikuttaa ihan järjelliseltä, mutta sitten alkaa pohdituttamaan: polttopulloisku on siis vastaisku? Mille se muuten tarkalleen ottaen on vastaisku? Turvapaikan hakemiselle? Sille, että ihminen kävelee kadulla? Sille, että turvapaikanhakijat ovat täällä? Muistakaa, turvapaikanhakijat: KKK, naamalle sylkemiset sekä polttopullot ovat teidän syytänne.

Sisäministeri Orpo puhui tästä SUPO:n raportista tänään uutisissa ja hän kertoi aiheesta jo aiemmin. Herra Orpo kertoi Supon raportista, että on totta, miten konfliktit kantasuomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä ovat kasvaneet. Minä en vain täysin ymmärrä tätä retoriikkaa: sillä miten esimerkiksi polttopulloisku vastaanottokeskukseen on millään tavalla tulkittavissa konfliktiksi? Onko se ’konflikti’, jos minä lyön vaimoani turpaan hänen nukkuessaan? Miten ihmisen kimppuun hyökkääminen on konflikti? Eikö se ole vain väkivaltaa?

Sillä yleensä konflikti vaatii kaksi osapuolta. Tässä Orpon retoriikassa turvapaikanhakijat ovat jostain syystä tasavertaisessa vastuussa polttopullodialogiin turvautuvien ’isäm maan sotureiden’ tekoihin kuin osana 'konfliktia'.

On oikeasti ymmärrettävä, että äärioikeiston sekä muiden rasistien väkivaltaa ei voi selittää pois maahanmuuton kasvulla, sillä se edustaa onnetonta logiikkaa: siinä periaatteessa sanotaan, että turpiin ottanut osapuoli on itse syyllinen, sillä mitäs oli paikalla ja oli osa 'konfliktia'. Tällä tavalla täysin syytön osapuoli otetaan väkisin osaksi ongelmaa ja ikäänkuin raamitetaan myös osaksi ratkaisua lupaa kysymättä.

Ja toinen probleema liittyy reagoivuuden argumenttiin: jos me hyväksymme maahanmuuttajien määrät perusteena väkivallanteoille, me samalla hyväksymme mahdolliset maahanmuuttajien väkivallanteot, sillä nehän olisivat tekoina myös vain luonnollinen vastareaktio (mihin tahansa) ja muistattehan, miten 'pojat on poikia' ja 'pitää mennä sinne keskitielle vastaan'. Sillä emmehän me tuomitse kenenkään väkivaltaa vain uskonnon tai etnisyyden mukaan, emmehän?

Toisaalta herra Orpo sanoo myös näin:

-”Konkreettisimpana turvallisuusuhkana Orpo pitää kantasuomalaisten maahanmuuton vastustajien hyökkäyksiä ja väkivaltaisuuksia turvapaikanhakijoiden kanssa. Turvapaikanhakijoihin kohdistuneiden iskujen ehkäisemiseksi poliisin toimintaa on tehostettu vastaanottopaikkakunnilla.

– Suomalaiset äärijärjestöt ovat aktivoituneet vastustamaan maahanmuuttoa, mikä on näkyvin ja konkreettisin turvallisuusuhka.”-

Ja tämä lienee kyllä hyvinkin totta. Vihapuhe johtaa vihaan ja viha johtaa tekoihin. Aina. Kun ajattelee, ketkä niitä iskuja ovat jo tehneet, niin voitaneen uskoa SUPOn raporttia ja alkaa toimimaan sen rasistien aiheuttaman, konkreettisen uhan poistamiseksi.  

On toisaalta hienoa, että SUPO sekä herra Orpo kertoivat selkeästi, miten vihapuhe ja turvapaikanhakijoihin kohdistuvien iskujen uhka sekä jo toteuttaminenkin ovat lisääntyneet. Silti tämä ulostulo kokonaisuudessaan vaikuttaa joissakin kohdin hieman kömpelöltä ja oudolta aikana, jolloin Suomessa on jo realisoitunut useita dialogi-iskuja turvapaikanhakijoihin ja julkinen keskustelu pursuaa hillitöntä rasismia sekä väkivaltamässäilyä.

Minä kaipaan toimenpiteitä, Suomen hallitus!

Väkivaltaan on ihmisiä vastaan syyllistynyt Suomessa vain yksi taho ja se ei ole 'punavihervasemmisto' saati ISIS. Piste. Tätä yhtä tiettyä tahoa käsittelee myös SUPO:n raportti, josta 2/3 käsittelee äärioikeistolaista, maahanmuuttovastaista liikehdintää. Tämä ei tullut mieleen uutisoinnin perusteella. Uutisoinnissa haluttiin puhua ISIS:in uhasta, sillä se sopii nykyisen keskustelun narratiiviin kuin nyrkki maahanmuuttajan silmäkulmaan. ISIS:istä ja muusta terrorismista puhuttiin sanoin ’todennäköisesti’, ’saattaa’, ’arvioidaan’, ’saattaa olla’. Eipä juuri muuta.

Voimakas ehkä. Mahdollisesti. Silti uutisissa otsikot vei ISIS, ei jo konkretisoitunut väkivalta ja tässä on siitä aiheesta jotain hyvin oleellista ilmaistuna:

-"Pelttarin mukaan verkostojen vahvistuminen ei sinänsä liity turvapaikanhakijoiden määrän hiljattaiseen kasvuun, vaan taustalla on enemmänkin Syyrian tilanne. Supo on jo aiemmin kertonut, että Suomesta on lähtenyt kymmeniä henkilöitä taistelemaan terroristijärjestö Isisin riveihin.

Tänään tiistaina Supo piti tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin, että toisaalta myös Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden joukossa on yksittäisiä maahanmuuttajia, joilla on yhteys väkivaltaisiin islamistisiin ryhmiin. Terrorismia tukevia verkostoja ja niissä toimivia ihmisiä seurataan kaikilla niillä resursseilla, jotka suojelupoliisilla on käytössä, Pelttari korosti.

Pelttarin mukaan mitään konkreettisia viitteitä Suomeen mahdollisesti suunnitelluista terrori-iskuista ei ole."-

Ne, jotka eivät ole tehneet yhtäkään iskua, ovat silti otsikoiden mukaan karmiva uhka. Rasismi, nationalismin maustama väkivalta on nyt, eikä sitä tule häivyttää aiemmalla 'pojat on poikia'-, 'pitää keskustella'- saati 'ääripäiden keskinäistä lällätystä'- retoriikalla saati puhumalla ISIS:istä. Kansa kaipaa verta ja suolenpätkiä, mutta ei tarjota sitä niille, hyvä journalismi, emmehän?

Tuo SUPO:n esiin nostama dynamiikka kriittisen ja jopa vihamielisen keskustelun luomasta aiempaa suotuisammasta ilmapiiristä väkivaltaiselle toiminnalle ja kasvupohjalle ääri-ideologioille, näyttää yksinkertaisimmillaan tältä:

Lue, ihminen, SUPOn raportista. Lue. Ja mieti, mikä meillä Suomessa on turvallisuusuhka. Isänmaalliset. Äärioikeisto. Maahanmuuttokriitikot. He ovat se konkretisoitunut turvallisuusuhka. Niin monella eri tasolla.

Kannattaako edelleen vähätellä, Suomi? Minusta ei kannata. Ennen ruumiita kannattaa katkaista hybriksen pää.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uutisia & juttuja aiheesta:

1. Orpo ja ISIS- taistelijat: http://yle.fi/uutiset/ministeri_vahvistaa_turvapaikanhakijoissa_isis-taistelijoita/8428365

2. Pelttari ja terrorismin rakenteet:  http://yle.fi/uutiset/supon_pelttari_suomeen_muodostunut_terrorismia_tukevia_rakenteita/8429771

3. Sakari Timonen: http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/11/03/tiedote-ja-uutiset/

4. 'Hyvin matalasta matalaan tasoon' (terrorismi): http://www.hs.fi/kotimaa/a1446524265679?jako=d14a7b2aa0ed969aac549c2fa1f2ae8d&ref=fb-share

5. Orpo ja 'ei tarvitse pelätä': http://demokraatti.fi/kenenkaan-ei-pida-aktiivisesti-pelata-orpo-rauhoittelee/

6. Saksassa PEGIDA yllyttää jo journalisteja vastaan: http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/aarinationalistit%20hyokkasivat%20toimittajien%20kimppuun%20saksassa-42830

7. Konfliktista: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/orpo-suomalaisten-ja-tulijoiden-konfliktit-ovat-uhka-1.131909

 8. "...ainoa ihmisiin kohdistuva väkivalta tai sen yritys on näiden äärioikeistolaisten taholta": http://yle.fi/uutiset/tutkija_on_hyvin_epatodennakoista_etta_suomeen_tultaisiin_harjoittamaan_terrorismia/8430139