2. marras, 2015

Minä nimittäin pelkään, että jonkun meistä naapurissa asuu Breivik

 

-"Poliisi kitkee sosiaalisessa mediassa levinneitä huhuja. Joutsenossa henkirikos - uhri alaikäinen tyttö

Joutsenossa paljastunut henkirikos on käynnistänyt huhumyllyn, jonka mukaan alaikäisen tytön surmasta epäiltäisiin turvapaikanhakijaa.

Poliisi tyrmää väitteet.

- Poliisi ei vahvista tällaista tietoa ja haluaa painottaa, että tässä vaiheessa esitutkintaa ei ole tullut esille mitään sellaisia seikkoja, joiden perusteella epäillyn tekijän olisi syytä epäillä olevan turvapaikanhakija.

Poliisi kehottaa sosiaalisessa mediassa kirjoittelevia henkilöitä välttämään perusteetonta ihmisten leimaamista, joista saattaa aiheutua vakaviakin seuraamuksia."-

Joutsenossa on surmattu nuori tyttö. Surullista. En sano mitään muuta, sillä lapsen kuolemaan liittyen sanat ovat liian pieniä.

Alkuperäinen uutinen näytti tältä. Voitte kuvitella, miltä näyttivät netin keskustelupalstat. Voitte kuvitella, miten syyllinen tytön kuolemaan ovat maahanmuuttajat, muslimit ja Stubb – ja monet muut, mutta ennen kaikkea maahanmuuttajat. Ne pilaavat kaiken, mokomat, kaurapuurostakaan eivät pidä. Kiittämättömät paskiaiset.

On hetkiä, kun en meinaa tunnistaa tätä maata enää Suomeksi. Tänään myös tehtiin jälleen yksi isku turvapaikanhakijoita vastaan. Tällä kertaa Ylivieskassa:

-”Opistoon saapui viikko sitten Oulusta 14 alaikäistä turvapaikanhakijaa, jotka ovat tulleet Suomeen yksin ilman huoltajaa. Nuoret ovat osallistuneet opiston tarjoamaan intensiiviseen kotouttamiskoululutukseen.”-

Kohteena alaikäiset turvapaikanhakijat. Lapsia. Ei, en todellakaan tunnista tätä maata juuri nyt Suomeksi. Rasismi on niin räikeää tämän päivän Suomessa ja se johtaa tekoihin, joissa lopputuloksena tulemme saamaan ruumiita. Täällä ihmiset osoittavat mieltään huutaen pakolaisille, miten he eivät ole tervetulleita ja nämä huutajat olettavat, että heidän pelkonsa, heidän hulluutensa on jotenkin niin ensiarvoisen tärkeää, että se pitäisi ottaa tosissaan. Vaikka noille peloille ei löydy mitään järjellistä perustetta, ovat ne pelot sellaisia, jonka varassa politiikkaa halutaan tehdä ja joiden perusteella oikeutetaan toisiin ihmisiin kohdistuva vihan ja pelon lietsonta.

Ja kun tuota vihan lietsontaa kritisoi, niin se kritiikki on sitten asiatonta ja ajojahtia. Tuo irrationaalinen mielenosoittaminen ei tietenkään ole tyylitajutonta riekkumista, vaan se on lähtökohta, joka kaikkien tulisi ymmärtää ja ottaa totena.

No, entäs minun pelkoni? Ja monen muun ihmisen pelot? Miksi tuo järjetön, täydellisen irrationaalinen, rasistien hyysäämä pelko on jotain sellaista, jolle meidän muiden pitäisi osoittaa ymmärrystä, mutta meidän tavallisten ihmisten pelko ’isäm maallisten’ yhteiskuntaa taannuttavasta vaikutuksesta on sitten toissijaista? Missä vaiheessa tuo ’isäm maallisten’ pelko muuttui ensisijaiseksi ja muiden osoittama pelko ja kritiikki muuttuivatkin ajojahdiksi? Minä en ymmärrä tätä logiikkaa.

Silti poliittinen johtomme puhuu vain ’pojat on poikia’- latteuksin ja ’pitäisi vain puhua lisää’. Mutta miten sinä puhut näiden kanssa, jotka case Joutsenossa olivat ennen tarkempia tietoja pohtimassa islamin luonnetta sekä valmiita tappamaan ja vastaamaan väkivaltaan kohdistamalla väkivalta syyttömiin ihmisiin:

 

 

 

 

 

Näistä lainauksista näkee, miten sekaisin ihmiset ovat. He ovat omien pelkojensa ja MV:n älyllisesti halvaannuttamia. Itseäni toistaen: tämä on surullinen ilmiö.

Juuri nämä ihmiset ovat niitä, jotka menevät tuonne vastaanottokeskuksiin heittämään polttopulloja ja huutelemaan ’GO HOME ISIS’. Juuri nämä ihmiset ovat niitä, jotka pelkäävät vastaanottokeskuksissa olevan terroristeja sekä raiskaajia. Juuri nämä ihmiset ovat niitä, jotka nielevät Jussi Halla-ahon, Olli Immosen ja muiden demagogien rasistisen retoriikan ilman mitään kritiikkiä (sillä ne puheet osuvat niin mainiosti yksiin omien ennakkoluuloisten pelkojen kanssa). Ja juuri nämä ihmiset ovat niitä, joiden mielestä heidän pelkonsa on lähtökohta. He uskovat heidän pelkonsa olevan ensisijaisia ja he nostavat omat pelkonsa jalustalle ja vaativat meitä muita uskomaan niihin ja toimimaan heidän pelkojensa ehdoilla.

Tämä on surullista. Tämä ihmisten kollektiivinen sekoaminen on oikeasti surullista. Ja tämä surullinen puhe kulminoituu siinä kohdassa, kun tieto tekijöiden taustasta selvisi (ei turvapaikanhakija):

 

 

 

 

Kun tieto siitä, että turvapaikanhakijasta ei olisi kyse, niin väkivaltafantasiointi vain yltyi. Sillä tuo tietohan on vain osoitus siitä, että kyse on turvapaikanhakijasta (sillä poliisihan ei tässä rasistien narratiivissa saa puhua turvapaikanhakijoiden rikoksista).

On oikeasti yhdentekevää, mitä tietoja nämä väkivallalla mässäilevät rasistit saavat käsiinsä. Heillä on kaikkeen omalle logiikalleen epämieluisaan asiaan olemassa tilannetta korjaava tarina. Ja tämä on tärkeää ymmärtää pohtiessa näiden ämpärinjonottajien sielunmaisemaa: he eivät ikinä ole väärässä, sillä sitä varten he ylläpitävät tarinoita omien tarinoidensa aukkojen tueksi. Jos esimerkiksi uutisessa ei ole mainintaa etnisyydestä, on se todiste maahanmuuttajataustaisuudesta, sillä poliisi ei kollektiivisesti hyysätyn tarinan mukaan kerro taustoja, kun ’matu’ tai ’mamu’. Eihän tuo nyt paikkaansa pidä, mutta eihän se todellisuuskriittisiä häiritse. Tähän samaan laariin menee YLE:n kutsuminen propagandavälineeksi ja oikeuslaitoksen kutsuminen DEMLA:ksi. Ja vain siksi, että omia pelkoja tarvitaan pitämään kasassa tarinoita, joilla selitetään loogiset kuperkeikat.

Ei se ole sattumaa, että julkinen keskustelu täyttyy valheellisesta roskasta: kun maahanmuuttajat eivät syyllistykään rikoksiin, eivätkä ne ghetot palakaan, pitää ne rikokset keksiä. Ja niitä keksitään, sillä aina löytyy niitä tolloja, jotka niihin uskovat. Koko rasistinen diskurssi kulminoituu juuri näissä tarinoissa: niitä on keksittävä sekä ylläpidettävä, jotta vaihtoehtoiset todellisuudet pysyvät elossa, sillä ihmiset tarvitsevat näitä tarinoita ylläpitääkseen omia pelkojaan ja tunteakseen ne pelot oikeutetuiksi. Tämän takia MV on niin suosittu: ihmiset tarvitsivat sitä ja MV on vastannut tarpeeseen. Se, kenen tarpeisiin MV vastaa, onkin ihan toinen tarina. Vai luulitteko tosiaan, että MV lietsoo ja ylläpitää vihaa, rasismia ja muukalaisvastaisuutta vain hyödyllisten idioottien tiedottomuuden nälkää ruokkiakseen? Höpsistä. MV vain käyttää hyväkseen noita kritiikittömiä tolloja.

Maahanmuuttajien sijaan olisin enenevissä määrin huolissani tuosta havaitusta väkivallalla mässäilystä, sillä vihapuhe muuttuu aina vihaiseksi toiminnaksi. Todella, todella sairasta.

Minä pohdin, että ymmärtääköhän poliittinen johtomme, mikä on osan Suomea sielunmaisema juuri nyt? Ymmärtääkö se tuota pelon diskurssia? Vai kaipaako se ruumiita, ennen kuin tuon vihan olemassaoloon uskotaan?

Minä nimittäin pelkään, että tuolla jonkun meistä naapurissa asuu Breivik tai Trollhättanin temppeliritari.