10. loka, 2015

'Potki pakolaista' perussuomalaisen analyysin ulostulona ja Big Brother on täällä tänään

 

Perussuomalaisten suosio on tipahtanut viime aikoina uskomattoman lujalla vauhdilla alaspäin. Ja sehän puoluetta harmittaa. Ja saahan se harmittaa, se on ihan luonnollista.

Ja mitä tekevät persut nyt?

Reaktio on ollut odotetun typerä: lisätään rasismia ja maahanmuuttokriittisyyttä. Ensin BB- Sebu haastaa Soinin (sillä Sebun mielestä persujen rasismi on nykyään liian laimeaa) ja sitten Hanna Mäntylä antaa julki lausuman, että maahanmuuttajien tukia pudotetaan, sillä ’niin on tehty Tanskassakin’:

-”Mäntylän mukaan maahanmuuttajien tuki- ja kotouttamisjärjestelmän remonttiin haetaan mallia Tanskasta.

– Tanskassa turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut huomattavasti sen jälkeen kun tiukennukset ovat tulleet voimaan. Poimimme Tanskan mallista ne hyvät osat, jotka vievät meidän omaa kotouttamisjärjestelmää eteenpäin, Mäntylä painottaa.

Tanskan perustuslain mukaan sosiaalietuuksissa on mahdollista asettaa tiukempia vaatimuksia maahanmuuttajille, koska kyse on verorahoitteisesta järjestelmästä.

– Oikeus etuuksiin ei voi syntyä välittömästi maahantulosta vaan tulee voida edellyttää integroitumista, Mäntylä mainitsi Tanskan mallista.”-

Harmi vaan, että Suomi ei ole Tanska.

Tuntuu, että ministeri Mäntylä ei erota turvapaikanhakijaa maahanmuuttajasta, sillä hän sotkee nämä termit puheessaan. Turvapaikanhakijat nimittäin eivät ole missään maassa oikeutettuja pysyvästi maassa asuvien palvelutasoon. Eivät missään. Ja syy tähän on yksinkertainen: heidän oikeuttaan jäädä maahan ollaan vasta selvittämässä. Tämä on myös se syy, miksi esim. Suomessa maksetaan erillistä muita tukia alhaisempaa vastaanottorahaa turvapaikanhakijoille, jonka suuruus on ruokien tullessa vastaanottokeskuksesta, yksin tulleelle yli 18- vuotiaalle sellaiset 76 euroa.

Ja tämän tuenko takia tänne tullaan? No, ei taatusti tulla, eikä tuota väitettä tue yksikään vakavasti otettava tutkimus. Ja silti:

-”Haemme tason niin, että se on varmasti alhainen, Mäntylä painottaa.”-

Ministeri Mäntylä haluaa tässä aktiivisesti ylläpitää persujen pää-äänenkannattajan MV:n aktiivisesti uusintamaa myyttiä siitä, että pakolaiset ovat etujen perässä tulleet (=tukien pudotus vaikuttanut hakijamääriin). Tuohan on luonnollisesti silkkaa persudadaa, sillä Tanskan turvapaikansaaneiden määrän pudotus ei johdu maksettavista tuista, sillä Tanskassa tukien määrä on edelleen korkein Pohjoismaissa. Tanskalla on yksinkertaisesti eri kriteerit turvapaikkahakemuksen hyväksymisessä ja Tanska ei esimerkiksi anna turvapaikkaa irakilaisille vain perustuen paikalliseen uhkaan ja Tanskalla on myös Irakin kanssa palautussopimus.

Lisäksi lain edessä ihmisiä on kohdeltava yhdenvertaisesti ja tämä yksi perustuslain avainasioista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ihmisen kansainvälisen suojelun asema ei voi milloinkaan muodostaa perustetta muita ihmisiä alempaan sosiaaliturvaan.

Lakimme on siis kansainvälistä suojelua saavien oikeudellisen aseman suhteen selväsanainen: kun ihminen asuu maassa pysyvästi, hänellä on oltava tismalleen samat oikeudet ja velvollisuudet kuin ovat kaikilla muillakin maassa pysyvästi ja laillisesti asuvilla ihmisillä. 

Ja tämä yhdenvertaisuus ei ole yhdentekevä asia: yhdenvertaisuus on myös keskeisimmistä kotoutumisen motivaattoreista. Ihmisen motivaatiota ja halua kotiutua uuteen kotimaahansa saadaan kyllä tehokkaasti alennettua, jos häntä kohdellaan eriarvoisesti. Ja tämä lienee PS:n tavoitekin, että saadaan ne ghetot vihdoin palamaan, kun muuten eivät nuivan mölymystön ennusteet meinaa oikein mennä kohdilleen. Pitää siis todellisuutta hieman töniä ennusteen suuntaan, niin sitten voivat scriptaennustajat paistatella totuutensa valokeilassa ja sanoa:”Mitä minä sanoin”.

Onneksi meillä on perustuslaki ja siihen on syynsä, että perustuslain muuttamiseen vaaditaan 5/6- enemmistö: se estää politiikan tuuliviirejä tekemästä typeriä päätöksiä, joissa halutaan vain tyydyttää typerien ihmisten halua kiusata ja eriarvoistaa ihmisiä. Käytännössä perustuslakia voisi nykyään kutsua laiksi, joka suojelee suomalaisia perussuomalaisilta. Ja näin on hyvä: perustuslaki toimii juuri roolinsa mukaisesti.

Hanna Mäntylän lisäksi Timo Soini kunnostautui ristiriitaisena hahmona puhuessaan pakolaiskriisistä. Hän sanoi YLE:n lähetyksessä, miten turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymisestä ei voi syyttää hallituksessa istuvia perussuomalaisia. No, ei kai kukaan näin ole väittänytkään, sillä turvapaikanhakijoiden määrään sinällään esimerkiksi Suomella ei ole paljoa tehtävissä. Timo Soinin mukaan turvapaikanhakijoiden määrä ei johdu Suomen vetovoimatekijöistä vaan mm. Irakin ja Syyrian konflikteista sekä pakolaisleirien karmivista olosuhteista. Oletan, että Soini viittaa ’vetovoimatekijöillä’ sosiaaliturvaan ja oletettuun turvapaikanhakijan haluun elää vain yhteiskunnan tuella.

Minusta toki vetovoimatekijät ovat olemassa ja niistä oleellisin on suomalainen yhteiskunta itsessään: täällä on turvallista, puhdasta, kaunista, vakaata, täällä on oikeasti ihmisen hyvä olla. Ja minä en itse olisi valmis näistä tekijöistä tinkimään. Mutta tämä on aivan eri asia kuin puhua vain tukien perässä kulkevistä 'elintasosurffareista'. Myös sillä on merkitystä, jos kriteerit vaihtelevat maittain (jos Pohjoismaiden sisällä on eroja). Ja tässä ei ole mitään outoa 'vetovoimatekijää', vaan meistä jokainen turvaa hakiessaan hakeutuisi maahan, jossa on todennäköisintä saada turvaa (ja tämän vuoksi EU- tasolla kriteerit esim. turvallisista maista sekä alueista olisi hyvä olla yhtenevät, vaikka jokainen maan toki tulee saada päättää ihan itse oman vähimmäislinjaa ylittävästä linjastaan).

Ristiriitaiseksi Soinin viesti muodostui siinä kohdassa, kun hän sanoi olevan hyvän asian, että perussuomalaiset ovat Vihreiden ja vasemmiston sijaan hallituksessa, koska muuten tilanne olisi Soinin mukaan Suomen kannalta vielä huonompi. Mutta millä tavalla tilanne voisi olla huonompi, kun Soini ihan oikein toteaa, että merkittävimmät tekijät pakolaiskriisin takana ovat Irak & Syyria, sekä riipivät olosuhteet pakolaisleireille, niin miten sillä sitten on mitään väliä, ketä siellä hallituksessa on? Edelleen niitä turvapaikanhakijoita tänne pukkaa, on hallituksessa sitten kuka tahansa. Vai onko niin, että Vihreät hallitusvastuussa jotenkin pahentaisivat Irakin kriisiä? Että vasemmiston ansiosta Syyrian kriisi vain menisi jyrkkään alamäkeen? Melko vaikutusvaltaisia ovat Vihreät ja vasemmisto! Logiikka ontuu siis jytkytellen Soinilla tässä kohtaa.

Lisäksi Soini hallituksessa on leikkaamassa rahoja juuri esimerkiksi UNICEF:ilta, joten noilla päätöksillä tilanne vain pahenee leireillä ja paine kasvaa lähteä hakemaan turvaa. Esimerkiksi Suomesta.

Ja perussuomalaisen hulluuden maksimoimiseksi Timo Soini vieritti samassa lähetyksessä sujuvasti syyn suomalaisen yhteiskuntarauhan horjumisesta sanojensa mukaan 'kutsumattomille vieraille'. Hän syytti suoraan hänen itsensä ja hänen puolueensa vihaamia väärän uskoisia sekä väärän värisiä ihmisiä rauhamme häirinnästä ja hän ihan sujuvasti syyttää ja syyllistää lukemattomista turvapaikanhakijoihin kohdistuneista eri dialogin muodoista nyrkistä lähtien turvapaikanhakijoita itseään. Ja minusta on hirvittävän rumaa, että Suomen ulkoministeri puhuu sotaa ja vainoa pakenevista ihmisistä näin.

Tämä on erityisen rumaa siksi, että Timo Soini on itse syypää siihen, että Suomessa rasismi on hyväksytty mielipide ja että suomalainen rasisti kokee oikeudekseen heittää vaikka polttopullolla, sillä 'ovathan ne muutkin harrastaneet vihapuhetta'. Soini ei edelleenkään ota mitään vastuuta oman puolueensa rasistisesta agitaatiosta, jonka synnyttämä viha alkaa näkymään tekoina.

Ja sitten kuin kirsikkana kakussa ’Rajat kiinni’- mielenosoitukseen ihmisiä haalinut Terhi Kiemunki tekee tutkintapyynnön YLE:stä, sillä ’sosiaalisessa mediassa liikkuu epäilys’. Ja tämä tehdään vakavissaan. Mistä tehdään seuraava tutkintapyyntö? ’No, kun siellä MV:ssä oli epäily, niin pitäähän poliisin se tutkia’.

Vaikuttaa siltä, että PS:n oman analyysin mukaan maahanmuuttokriittisyys nostaa suosion suosta ja että ihmisiä oikeasti kiinnostaa maahanmuuttokriittisyys ja rasismi. Ettehän te persut toki aiemminkaan mistään muusta ole puhuneetkaan samalla pieteetillä kuin rasismista, maahanmuutosta, sitten hieman islamista, vallankumouksesta ja sitten taas rasismia ja maahanmuuttoälämölöä. Ja kun kannatus laskee, niin ajattelitte sitten lisätä möykkää? Varsin nerokasta, hei!

Jos minulta kysytään, niin veikkaan suosionne pudotuksen syyksi yksinkertaista asiaa: vaikka PS:n äänestäjät hyväksyvät rasismin ihan iloisena asiana ja yhtenä mielipiteenä, niin ei se oikeasti pidemmän päälle jaksa ihmisiä kiinnostaa.

Sillä oleellisempaa on kuitenkin yhteiskunnan vakaus, poliittinen realismi, työllisyys sekä tunne siitä, että yhteiskunta pitää meidän kaikkien puolia. Kun todellisuudessa ei näy mitään vakavia ongelmia maahanmuutosta aiheutuen (haasteita kyllä on), niin se maahanmuuttokiima, joka perussuomalaisia vaivaa, alkaa tuntua hieman nololta ja turhalta asialta, kun niitä ihan oikeasti tärkeitäkin asioita on olemassa. Uskokaa jo: maahanmuuttajat eivät tätä maata lamaan vie, eikä rasismi ole tehokkain lamantappokone.

Ei ihmisiä voi loputtomasti kusettaa. Paitsi PS yrittää sitä silti edelleen. Itkupotkupolitiikalla mennään. Ja paino juuri nyt sanalla ’potku’ ja teemana ’potki pakolaista’.

Ja te ihmettelette, miksi suosionne laskee? Kun lääkkeet suosionne putoamiseen ovat rasismia, vainoharhaa ja Sebastian Tynkkysen Big Brother- performanssia, niin kulunutta sanontaa lainatakseni teille 'nauravat variksetkin.