17. syys, 2015

Se päivä, kun Makwan Amirkhanin ei tarvitse pyytää anteeksi, me olemme kaikki voittaneet

 

Makwan Amirkhani on puhunut. Makwan Amirkhani ei halua kääntää päätään pois nuorten ongelmista. Ja näin on hyvä.

Makwan Amirkhani otti kantaa tappeluvideoihin, joita nuoret ovat kuvanneet ja sitten ladanneet nettiin muiden ihmeteltäviksi:

-”Tämä on taas joku muotivillitys. Porukka tappelee, sitten se ladataan nettiin. Nuoret eivät tajua, kuinka vakavat seuraukset lyönnillä voi olla, Amirkhani huokaa Ilta-Sanomille.”-

Makwan Amirkhani on oikeassa: nuoret eivät aina tajua, mitä tekevät. Nuoret eivät aina tajua, mitä yksi lyönti voi tehdä. Yksi lyönti voi tappaa ja tätä eivät kaikki väkivaltaviihteen marinoimat nuoret aina tajua. Ja siksi minusta on hyvä, että vapaaottelija Makwan Amirkhani ottaa kantaa, sillä hän kyllä tietää, miltä lyönti tuntuu ja mitä se voi saada aikaiseksi.

Minä itse en pidä myöskään vapaaottelusta. En pidä nyrkkeilystä. En pidä edes painista. Silti kontrolloitu ympäristö on parempi paikka ottaa ns. ’miehestä mittaa’ kuin katu, jossa vastustaja ei edes tiedä olevansa vastustaja.  Ja urheiluna kamppailulajit ovat todella armottomia ja vaativat mieletöntä työtä, nöyryyttä ja kurinalaisuutta. Ja näistä mitään ei vaadita katutappelijoilta ja siksi on minusta vain hyvä, että Makwan Amirkhani ottaa katutappeluista gloriaa pois, jotta ihmiset hurraamisen sijaan alkaisivat osoittamaan sormella ja tuomitsemaan moinen väkivaltatyperyys.

Sitten Makwan Amirkhani sanoo:

-”Te teette muiden maahanmuuttajien elämästä vaikeaa. Meillä on sellainen Mitä vittua -sivusto. Se oikein etsii tällaisia virheitä. Jokainen meistä tekee virheitä, mutta ei mun kaverit ole kannustaneet mua koskaan tappelemaan kaduilla. Kattokaa millaisten kavereiden kanssa te liikutte.“-

Ja tämäkin on omalla tavallaan totta ja tämä on hyvin, hyvin paljastavaa. Makwan Amirkhani myöntää tässä ilmiön, jonka me kaikki tunnistamme: Suomessa on joukko ihmisiä, jotka tuomitsevat ihmisiä sen mukaan, mihin ryhmään he kuuluvat. Ja tähän yksinkertaiseen ihmisjoukkoja olemuksellistavaan retoriikkaan perustuvat puheet ’elintasosurffareista’ sekä ’iPhone- miehistä’ sekä luonnollisesti koko ’MV’- sivuston idea.

Kun te rasistit taputatte nyt Makwan Amirkhania selkään, kun hän tukee teidän narratiivianne kehoittamalla maahanmuuttajataustaisia välttämään virheitä, te samalla haette oikeutusta sille, mitä te teette: solvaatte maahanmuuttajataustaisia ihmisiä vain siksi, että he ovat maahanmuuttajataustaisia ja siitä, että hekin ovat ihan tavallisia ihmisiä, jotka myös tekevät typeriä asioita. On ikävä tuottaa teille pettymys, mutta ihmiset nyt vaan tekevät virheitä. Minäkin. Myös suomalaiset. Virheiden teko ei ole maahanmuuttajien yksinoikeus.

Minä kyllä ymmärrän Makwan Amirkhanin vetoomusta. Se on syntynyt todellisesta tilanteesta, todellisesta ilmiöstä ja on ratkaisultaan hyvin pragmaattinen: kun fakta on se, että Suomessa rasismi on arkipäiväistynyt ja rasismilla on nykyään Eduskunnan arvovallan oikeutus rasismilla ratsastavien kansanedustajien toimesta, niin kiusatun reaktio on pyytää kiusattuja olemaan hiljaa, pysymään piilossa, poissa silmistä, jotta ’Mitä Vittua’ jättäisi rauhaan.

Mutta jokin on pahasti vialla, jos kiusattujen pitää mennä piiloon. Sillä eivät nuo maahanmuuttajataustaiset tee muiden maahanmuuttajien elämästä vaikeaa. Sen tekevät suomalaiset poliitikot ’iPhonemies’- puheillaan sekä ’Mitä Vittua’- julkaisut rasistisella agitaatiollaan. Maahanmuuttajien elämästä tekevät vaikeampaa kaikki ne heikompiaan kiusaavat ’Mitä Vittua’ – julkaisusta päivittäisen rasistiadrenaliininsa hankkivat typerykset, jotka uskovat ja kunnioittavat näitä halla-ahoja, immosia ja muita rasistihuhtasaaria.

Siksi minä pyydän sinua, Makwan Amirkhani, älä anna armoa näille kiusaajille. Älä pyydä kiusattuja muuttumaan näkymättömiksi vain siksi, että he siten välttyvät kiusaamiseksi tulemiselta. Minä pyydän sinua, Makwan Amirkhani, näyttämään taistelutahtoa kiusattujen puolesta rasisteja vastaan, sillä minä olen nähnyt sinun ottelevan ja minä tiedän sinulla olevan sitä sisua, perkele.

Tuomitse väkivalta, tuomitse typeryys, se on aivan oikein, niin jokaisen ihmisen tulisikin toimia.

Minä pyydän sinua, Makwan Amirkhani, näyttämään esimerkkiä ja tuomitsemaan maahanmuuttajiin kohdistuvan rasismin. Kaikkien kiusaaminen muutaman ihmisen takia, ei ole reilua kohtelua. Minä pyydän sinua, Makwan Amirkhani, muistuttamaan, että maahanmuuttajatkin ovat ihan tavallisia ihmisiä. Hekin tekevät virheitä, hekin mokailevat. Kuten sinä ja minäkin.

Makwan Amirkhani, muista yksi asia: rasismi ei katoa sillä, että maahanmuuttajat ovat piilossa ja  hiljaa kuin rikolliset. Rasismia on niin kauan kuin meillä on maahanmuuttajia. Rasismia on niin kauan, kun sen sallitaan olevan olemassa.  Rasismia on niin kauan, kun meillä asuu typeryksiä, jotka haluavat vihata ja kohdella ihmisiä huonosti.

Ja rasismia on niin kauan kuin sinun, Makwan Amirkhani, täytyy pyytää maahanmuuttajia olemaan hiljaa, sillä silloin rasistit ovat voittaneet. Ja minä toivon, Makwan Amirkhani, että sinä et anna rasistien voittaa.

Minä en ainakaan anna. Ja se päivä, Makwan Amirkhani, kun sinun ei tarvitse enää pyytää anteeksi muiden virheitä, me olemme kaikki voittaneet.