7. syys, 2015

’Aylanin isä halusi vain uudet hampaat’ ja maahanmuuttokriitikoiden kyynisen mulkkuuden anatomia

 

Luin uutisista, miten Oulun Kärpät julkaisi Youtube-kanavallaan videon, jossa joukkueen kapteeni Lasse Kukkonen toivottaa pakolaiset tervetulleeksi Ouluun ja kehottaa vielä kaupunkilaisia auttamaan heitä.

Ja tästä repeää maahanmuuttokriittinen, avoin dialogi:

-"Kärppien kannatus ja liigakiekon seuraaminen loppui sitten tähän. On se kumma, että tämä mamuhypetys pitää sotkea joka helvetin paikkaan", kirjoittaa yksi.

"Paha virhe lähtiä sotkemaan mamupolitiikkaa jääkiekkoon, joka on lähes kaikkia Suomalaisia lähelä ja mamupolitiikka taas ei. Kahtiajako tapahtu nytten ja luokkaerot astu voimaan myös teän kohala..ei mulla muuta!", säestää toinen.

"Sulatetaan jää ja annetaan kärppien pukuhuone elintasosurffareille. Pelipaidat voidaan lahjoittaa vaatteiksi. Sinne saadaan ne kaikki 4 000 siirtolaista, jotka tänä vuonna pelkästään Ouluun saapuu. Veneillä tulevat siirtolaiset joista nyt niin paljon huolta kannetaan maksavat tuhansia euroja retkestään. Todelliset hädän tarpeessa olevat ihmiset ovat YK:n pakolaisleireillä tai hakeutumassa sinne. Hyvästi kärpät", komppaa kolmas.

"vaikka kyse olisi kuinka auttamisesta niin asia ei kuulu urheiluun! eikä kuulu tulla julkisuuteen asiantiimoilta mitenkää! jääkiekkoilu on urheiluja! tämän takia en käy katsomassa enää lätkää kun urheilu ei ole enää urheilua!" ilmoittaa vielä neljäs.

Ja niin edelleen. Kielioppi-, kirjoitus- ja muut virheet kirjoittajien omia.”-

Tämä on mitä mainioin esimerkki siitä, miten maahanmuuttokriittisyyden typeryys on niin syvää, että sen edessä on välillä vain oltava hiljaa. Nämä kommentit ovat kudelma maahanmuuttokriitikoiden omia myyttejä, rasistisia yleistyksiä, suoranaisia valheita sekä ennen kaikkea pelkoa vierasta kohtaan. ’Ne tulevat ja vievät kaiken’. Sitä niin kovasti pelätään. 

Ja ei pelko sinällään on oikeutettua ja inhimillistä, kaikkihan me jotain pelkäämme, ihminen saa pelätä vaikka Joulupukkia, pelko on totta. Mutta pelon purku ei edellytä rasismia tuekseen, se pelko ei vihalla lopu, vaan se ylläpitää sitä. Silti meillä on ihmisiä, jotka haluavat ylläpitää tuota pelkoa luomalla negatiivisia tarinoita ihmisistä hädässä. Siihen törmäsin omilla sivuillani hyvin selkeällä esimerkillä ja joka ei juuri jätä tulkinnan varaa:

 

Kun ihminen Aylanin tapauksessa nostaa esiin väitteen, että oleellista olisi Aylanin isän halu saada uudet hampaat, ei ihan oikea hätä, olemme kyynisen mulkkuuden ytimessä. Kyseinen lainaus löytyy Wall Street Journalin jutusta ja kyseinen lausahdus on pätkä keskustelusta, jonka Aylanin isän sisko on käynyt isänsä kanssa:

-“Ms. Kurdi, speaking Thursday in a Vancouver suburb, said that their father, still in Syria, had suggested Abdullah go to Europe to get his damaged teeth fixed and find a way to help his family leave Turkey. She said she began wiring her brother money three weeks ago, in €1,000 ($1,100) amounts, to help pay for the trip.

Shortly after, she said her brother called her and said he wanted to bring his whole family to Europe, as his wife wasn’t able to support their two boys alone in Istanbul.”-

Kuten näette: näin helposti luodaan maahanmuuttokriittistä mytologiaa elintasosurffareista. ’Hän halusi vain uudet hampaat’.

Ja tämä on koko maahanmuuttokriittisen dialogin ja myytteihin perustuvan argumentaation ydin: mikä tahansa tapahtuma pyritään jollain lillukanvarrella saamaan näyttämään sellaiselta, että ihminen vaikuttaa ’loiselta’, ’iPhone- mieheltä’ tai ’elintasosurffarilta’.

Mekanismi on yksinkertainen: rasistien ikioma päätoteemi Jussi Halla-aho tai muu nuivake (esim. Olli Immonen tai Riikka Slunga-Poutsalo) heittävät ilmoille kyynisen toteamuksen ja sitten sinivalkoinen rasistimassa haravoi kaikki mahdolliset uutiset ja artikkelit ja  mahdolliset median ’sensuroimat’ asiat ja alkavat luomaan sisältöä toteemin määrittämälle käsitteelle. Näin luodaan maahanmuuttokriittistä mytologiaa, joka perustuu hokemille sekä olkiukoille, jotka muuttuvat rasistien älämölössä todeksi. Ja sitten media komppaa, pohtii keskitietä ja tasapuolisuutta ja tällöin rasismi on sujuvasti tehty arkipäiväiseksi: 'Hän halusi vain uudet hampaat'.

Toinen rasistien suosima metodi on solvaamisella hiljentäminen. Kun minä olin osoittanut erään kyyniseksi mulkuksi toteamani ihmisen tarkoituksella mitätöineen Aylanin kuoleman ja solvanneen eloonjäänyttä isää vain ’hampaistaan kiinnostuneeksi’ elintasosurffariksi, niin välittömästi sain palautetta:

 

Tuota aiemmin sain uhkauksen oikeusjutusta:

Tämä on sitä asiallista maahanmuuttokritiikkiä. Ja tällaista mytologiaa ylläpitävä ihminen on median mielestä ihminen, joka pitää olla keskustelussa mukana, sillä:

-”Kritiikki on hyvästä ja tervetullutta - mutta aina olisi parempi, jos se perustuisi muuhunkin kuin pelkkiin ennakko-oletuksiin. Uskomme rakentavaan ja monipuoliseen keskusteluun, jossa käsitellään aihetta laajasti - ei pelkästään yhdeltä kannalta. Se olisi lietsomista. Me emme halua antaa alustaa ihmisvihalle emmekä rasismille, mutta puheenvuoron antaminen eri näkemyksille ei ole rasismia. Toivommekin, että kaikki osallistuisivat tähän keskusteluun rakentavasti - myös niiden kanssa, jotka ovat asiasta aivan eri mieltä.”-

On luonnollista, että media ei halua antaa alustaa ihmisvihalle, eikä rasismille. Mutta kriittisyyteen kuuluu myös itsekritiikki. Kun antaa puheenvuoron ilmiölle, jota kutsutaan ’maahanmuuttokriittisyydeksi’ ja ottaa studioon ihmisen, jonka järjestämissä mielenosoituksissa huudetaan 'Ne haluu tuottaa tänne koko vitun Afrikan' ja 'Ne eivät sopeudu', niin tällöin normalisoi rasismia ihan arkipäiväiseksi ilmiöksi ja osana ’rakentavaa keskustelua’. Kannattaisiko olla hieman kriittisempi, Sanna Ukkola? Totuus ei löydy keskitieltä, eikä kompromisseista.

No, minä näytin teille, mitä on se rakentava keskustelu. Minä halusin avata teille nykyisen ’avoimen’ keskustelun dynamiikan käyttäen todellisia esimerkkejä, myös omasta elämästäni. Tätäkö te oikeasti haluatte? Mitä seuraavaksi? Keskustellaanko avoimesti siitä, pitääkö naisten äänioikeus säilyttää? Kuuluvatko naiset työelämään? Evoluution valhe – liskot olivat sittenkin ensin? Miksi eläimiä pitäisi kohdella hyvin, nehän ovat vain eläimiä? Kannibalismista apu nälänhätään? Teemailta: tykkäävätkö lapset sittenkin peppuseksistä?

Ja luonnollisesti studioon tuodaan ääripäiden edustajat, sillä ’Uskomme rakentavaan ja monipuoliseen keskusteluun, jossa käsitellään aihetta laajasti - ei pelkästään yhdeltä kannalta”. On tärkeää saada myös Jammu- setä studioon, sillä muuten keskustelu seksuaalisesta vapaudesta olisi vain kurjaa lietsomista. Jatkanko vielä vai ymmärrättekö jo?

Kuvissa esiintyvä Jani Salomaa ei sinällään ole kiinnostava henkilö. Hän toistaa samat latteudet ja uusintaa samoja valheita kuin kuka tahansa maahanmuuttokriittinen puhuva pää. Herra Salomaan tilalla voisi olla kuka tahansa muu rasistizombi, eikä tarina muuttuisi mihinkään ja ainoa ero löytyy kuolan määrästä poskella. Herra Salomaa on kiinnostava vain osana ilmiötä, jota kutsutaan ’maahanmuuttokriittisyydeksi’ ja hän vain antaa TV- ruutuun päästyään kasvot sille kritiikittömyydelle, jota suomalainen media harrastaa. Toisaalta herra Salomaa on mitä erinomaisin esimerkki myös siitä, miten ’maahanmuuttokriittinen’ massa toimii luodessaan ja ylläpitäessään omaa mytologiaansa toteeminsa Jussi Halla-ahon käsitteiden sisällöttämisestä lähtien sekä pyrkiessään ’hiljentämään solvaamalla’.

Ja tämä sama ’hiljennetään solvaamalla’- metodi näkyy tuossa alun Kärppien saamassa palautteessa: solvataan, jotta ei toiste tehtäisi samaa. Tästä on kyse ’maahanmuuttokriittisyydessä’. Se on vihaa puhkuvaa mielipideterroria, jossa ainoa tavoite on lietsoa vihaa kaikkea sitä kohtaan, jota ei tunneta. Hyvin yksinkertaista, hyvin surullista.

Ja näiden kanssa pitäisi tasavertaisesti keskustella. Minä en vain ymmärrä, miksi.

Ai niin, ne hampaat. Aylanin isä oli saanut ISIS:iltä 'hammashoitoa' ja siksi hän hyvin, hyvin perustellusti pakeni: 

-"Abdullah had been kidnapped during the Islamic State siege Kobane earlier this year and had all of his teeth pulled out. He eventually managed to get his family across the border into Turkey, where they then encountered problems trying to get out of the country after being denied exit visas."-

Kyyninen mulkku sanoo tässä kohtaa:"Hän halusi vain uudet hampaat".