19. elo, 2015

Minä vedän rajan, rasisti!

 

Hyvät ihmiset. 

Pysähtykää hetkeksi. Pysähtykää hetkeksi ja miettikää maahanmuuttajia. Miettikää hetki pakolaisia.

Ja miettikää hetki muslimeita, afrikkalaisia, irakilaisia, somaleja, ruotsalaisia ja venäläisiä. Sitten antakaa ajatuksenne vielä hetkisen vaeltaa Välimerelle, jossa kumiveneillä ihmiset henkensä edestä hakeutuvat turvaan, kohti Eurooppaa.

Pysykää vielä paikoillanne pienen hetken verran ja miettikää Libyaa, Syyriaa, Eritreaa, Somaliaa, Ukrainaa, Afganistania ja vielä Myanmaria. Nämä ovat kaikki yhteiskuntia, joissa valtio on pettänyt ihmisensä, eikö vain? On sotaa, on vainoa, on nälänhätää, on väkivaltaa, on kidustusta, on vankeustuomioita, on epätasa-arvoa, on korruptiota, on jatkuvaa pelkoa.

Hellikää näiden valtioiden nimiä mielessänne ja olkaa edelleen hetki paikoillanne.

Nyt miettikää, mikä oli ajatuksenne ja tunnetilanne kunkin kansanryhmän ja kunkin yksittäisen valtion kohdalla. Miettikää sitä, mikä oli ensimmäinen mielikuvanne kustakin ryhmästä. Miettikää hetki sitä, miten te puhutte näistä.

Sitten miettikää vielä, mitä tarkoittaa, jos te puhutte ihmisistä tällä tavalla:

 

Tuo puhe on nimittäin vihaa. Tuo puhe on inhoa. Tuo puhe vaikuttaa. 

Voisitteko kuvitella kenenkään puhuvan mistään muusta aiheesta kuin 'ulkomaalainen' tai 'maahanmuuttaja' samalla tavalla? Ja tämä on huolestuttavaa, sillä tämä kertoo ’maahanmuuttokriittisen’ ylläpitämän rasistisen puheen saavuttaneen tavoitteensa: se on nostanut aivan normaaleiksi keskustelun tavoiksi valheen, rasistisen melun, liioittelun sekä kaksoisstandardin. Ja tässä on myös se syy, miksi maahanmuuttajuuteen liittyvää keskustelua ei tule käydä rasistien ja muiden ’maahanmuuttokriitikoiden’ ehdoilla ja tavoilla.

Me elämme parhaillaan aikakautta, joka tukehtuu pakahduttavaan vihaan ja kaikkialle ulottuvaan epäluulon ilmapiiriin. Menet minne tahansa, niin pursuava rasismi, ihmisten kiusaamisen riipivä vähättely sekä huonon kohtelun normalisointi vain siksi, että 'toinen' on erilainen, näyttäytyvät niin monin eri tavoin, että en voi olla pohtimatta, mikä perkele meitä suomalaisia oikein vaivaa? Miksi tavallisista ihmisistä on tullut halla-ahoja toisilleen? Kuka pilasi Suomen? Mihin meidän tulee vetää raja?

Rasismi ei ole rumaa vain rasismin kohteille. Rasismi on rumaa empatiakyvyttömyyden myrkkyä koko yhteisöllesi, perheellesi ja lapsillesi. Rasismi ei kohdistu vain kohteeseensa, vaan se on meidän aikuisten luoma ympäristön vihan tila, jossa ihmisen ei ole hyvä olla. 

Siihen on siis syynsä, miksi tuota vihaa tulee vastustaa ja miksi tuosta rasismin vihan tilasta tulee puhua ja miksi rasismi pitää tuomita. Tämä vihan tila on haitallista lapsillemme:

-"Pienten lasten keskuudessa ei ole olemassa luonteenpiirteitä tai ulkoisia ominaisuuksia, joiden vuoksi joku tulisi kiusatuksi tai kiusaisi muita.

Lapsi ei osaa tuomita toisia ihmisiä.  Yhteiskunnan rasistiset asenteet kuitenkin näkyvät päiväkotiryhmissä, Repo sanoo. 

– Kaikki, mitä me aikuiset suvaitsemme tai emme suvaitse, heijastuu suoraan lapsiin."-

Minä en suostu tähän. Minä en halua Suomea pilattavan. Minä en halua, että lapsemme joutuvat elämään tässä vihassaan meluavassa nykykulttuurissamme.

Rasismi ei ole vain rasismia. Se on vihaa, joka saa lapsemmekin vihaamaan. Ei  kiitos. Minä vedän rajan nyt tähän. Vedä sinäkin, ihminen.

Sano 'EI' rasismille.