16. maalis, 2015

'Paljastettu' ja muutoksen oiva hetki

 

Jokunen vuosi sitten olin yhtenä osallisena perustamassa ’Paljastettu’- nimisiä sivustoja, jotka koostuivat Facebook- ja Twitter- sivuista sekä sitten blogista, jonka ympärille oli tarkoitus kerätä myös muuta tietoa ja infomaatiota liittyen rasismiin, oikeistopopulismiin, ääriliikehdintään, suvaitsemattomuuteen ja muukalaiskammoon.

Kaikki alkoi sivuston nimeltä ’Jussi Halla-ahon kootut sanansasyömiset’- sivuston kaatamisesta, jonka ylläpitäjään olin tuolloin yhteydessä sekä siitä, että olin mielessäni ideoinut aiheeseen liittyvää kotisivua ja ehdotin näiden asioiden yhdistämistä. Tämä kyseinen FB- sivusto siis kaadettiin Facebookin ilmiantotoiminnolla, joka ei perustu oikeastaan mihinkään muuhun kuin ilmiantojen määrään. Mihinkään lakiin ilmiantojen kriteerit eivät perustu, vaan Facebookin omiin sääntöihin sekä määriin. Tämä on sinällään ihan ymmärrettävää, sillä jos minulla olisi jokin palvelu, niin kyllä minäkin kuuntelisin asiakkaita (eli tässä tapauksessa käyttäjiä) ja jos heistä suuri joukko tuntee, että ei pidä jostakin, ottaisin sen palautteen vakavissani.

'Paljastetun' Facebook- sivusto on sen jälkeen ilmiannoin kaatunut useamman kerran ja nyt se on jälleen kaatunut. Tällä kertaa ilmiantojen taktiikkana on ollut kohdentaa ilmiannot 'Paljastetun' ylläpitäjiksi oletettujen feikkiprofiilien ilmiantoihin. Yhtäkaikki: ilmiantokampanjat ovat jatkuneet koko 'Paljastetun' olemassaolon ajan ja ainoa peruste jatkuvalle ilmiantokampanjoinnille on se, että rasismin sekä muun suvaitsemattomuuden esilletuonti koetaan rasistien ja suvaitsemattomien ihmisten joukossa niin inhana toimintana, että he eivät kestä omia ajatuksiaan. Ja tämä on jotenkin murheellista. Jos ei meinaa kestä omia mielipiteitään, kannattaisikohan niitä mielipiteitään sitten muuttaa?

Minä en ole ikinä ymmärtänyt tuota profiilien kaatamisvimmaa, en ikinä. Sillä minä en ole ikinä ilmiantanut yhtäkään sivustoa, sillä minulla on yksinkertainen ohjesääntö: jos en pidä jostain sivustosta, minä en mene sinne. Lisäksi tuo profiilien kaataminen on melkoisen yhdentekevää kiusantekoa: kun yksi sivu kaatuu, niin aina voi tehdä uuden. Se on vain ärsyttävää, ei muuta, mutta ilmeisesti kaatamisesta saatava nautinto on niin suurta, että voi uskotella itselleen tehneensä jotain sellaista, että voi tuntea päivittäisen voiman tunteensa, sillä mikä muu selittää kiusaajan mentaliteetin? Mitä muuta kiusaaja hakee kuin voiman tunnetta? ”Mä voitin, ku mä sain kaadettua tuon Facebook- sivun. Lällällää”.

Saakohan siitä todella jotain nautintoa, ihan oikeasti? Kaatamalla Facebook- sivun? Toimimalla piilosta, salaa, vaivihkaa kuin rotta? Kyse on oikeasti säälittävästä toiminnasta, missä ei ole mitään miehekästä, hienoa saati kunnioitettavaa, se on vain piilosta harrastettavaa ihmisten kiusaamista. Ei muuta.

Tämä Facebook- kiusaamisen muoto ei toki ole uutta saati ainutlaatuista. Se on uskomattoman yleistä, ikävä kyllä: http://www.hs.fi/politiikka/a1426224352673?jako=e20c9d21545e514af84a064841fb2022&ref=og-url

'Paljastettu' ei siis ole yksin tämän typeryyttä uhkuvan ilmiön kanssa, eikä sille kai mitään muuta voi kuin hyväksyä kiusaamisen yhtenä muotona nykypäivänä. Kyse on kuitenkin ’vain’ Facebookista ja uusia profiileja nyt saa aina luotua. Silti ei voi kuin ihmetellä ilmiantofanaatikkojen luonteerakennetta: jos ei siedä sitä pettymystä, että kaikki eivät jaa maailmankuvaasi, ei oikeasti kannattaisi olla ihmisten kanssa tekemisissä. Ihmiselämään kun kuitenkin kuuluu oleellisena oppimistehtävänä pettymyksen sietäminen. Ja tämän oppiminen lienee jäänyt rasisteilla tekemättä lapsuudessaan ja se näkyy nyt netissä kroonistuneena kiusaamisena.

Jos teistä joku teistä pohtii, minkälaista tavaraa siellä 'Paljastetussa' sitten oikein oli, sen voi jokainen käydä katsomassa täältä: https://www.facebook.com/pages/Paljastettu-3/609115989129949

Kuten näette: ei siellä nyt mitään kovinkaan arveluttavaa materiaalia ole. Keskustelu on oikeastaan siistiä hyvän moderoinnin ansiosta, eikä sieltä löydy niin monen palstan vakio-ongelmaa lainkaan: rasistista öyhötystä, joka tunkee lähes kaikkiin mahdollisiin keskusteluihin nykyään. Tuntuu, että ei ole asiaa saati aasinsiltaa, jota ei jotenkin voisi kytkeä islamiin tai maahanmuuttoon. Ja tämä on ihan oikeasti melko murheellinen ilmiö.

Minun henkilökohtainen Facebook- profiilini  on kaatunut niin monta kertaa, että en enää edes muista, monesko versio minulla on menossa. En ole ikinä ihan täysin ymmärtänyt, miksi profiiliani täytyy ilmiantaa, mutta sen täytyy liittyä oletukseen minun olemisestani Paljastetun FB- sivuston ylläpitäjä. Minun on tuotettava pettymys kaikille näin uskoville: minä en ole perustamisen jälkeen ollut yhdenkään kaadetun Paljastetun FB- sivun ylläpitäjä. En yhdenkään, sillä minulla ei siihen aika pienen pojan isänä olisi ikinä riittänyt. Minä olen vain ja ainoastaan kotisivun omistaja ja sen lopullinen moderaattori (tämä siksi, että kyseinen sivusto on kuitenkin minun nimissäni, minä sen maksan ja minä siitä loppujen lopuksi kannan laillisen vastuun, jos sen sisältö muuttuu roisiksi). Kyseinen sivusto löytyy täältä: http://www.paljastettu.fi/

Facebook- sivuilla käytiin viime vuonna keskimäärin 75.000 kertaa viikossa ja kotisivuillakin on vajaan kahden vuoden aikana käyty yli 600.000 kertaa. Eroina mittaustavoissa on, että FB laskee jokaisen yksittäisen käynnin päivässä, niin kotisivu laskee yhden henkilön vain käyneen vain kerran päivässä, vaikka käyntejä olisi monta. Ja nämä määrät ovat minusta oikein kunnioitettavat ihan puhtaasti vapaaehtoisvoimin pyöritettäville sivustoille. Tässä lienee myös se syy, miksi sitä kiusantekoa on jaksettu harrastaa niinkin kauan ja niinkin intensiivisesti: 'Paljastettu' on ollut turhankin suosittu lähde kritiikille ja rasistien mielipiteen onttouden paljastamiselle.

Hyvistä kävijämääristä huolimatta, nyt voisi olla aika uusiutua. Kun Facebook- sivusto on jälleen ilmiannettu käyttökelvottomaksi, olen ylläpitäjien kanssa pohtinut, josko ’Paljastettu’- nimistä Facebook- sivua ei enää edes perustettaisi, vaan kokeltaisiin jotain muuta. Olen tässä asiassa samaa mieltä, sillä minua on itseäni kasvavasti häirinnyt sivuston anonymiteetti. Toki ymmärrän syyt tämän taustalla, mutta anonymiteetti on asia, joka tekee sivustosta helposti ’ei-niin-uskottavan’, vaan ollakseen uskottavan, ihmisten tulee tietää sivuston taustat.

Lisäksi ’piilossa’ toimiminen helpommin aiheuttaa tilanteen, jossa omia sanomisiaan ei harkitse tarpeeksi tarkkaan, sillä voi sanoa mitä tahansa, kun kukaan ei tiedä. Minä tunnistan tämän itsessäni. Huomasin tämän erityisesti silloin, kun luin 'Paljastetun' blogissa olevia tekstejäni osiossa ’Julius Evoluutio’ (jossa on usean henkilön tekstejä) ja siirsin tekstejäni omaan blogiini, niin en voinutkaan kaikkia siirtää, vaan minun oli pakko jopa poistaa niitä: en voinut omalla nimelläni niitä kaikkia julkaista, sillä olin paikoitellen käyttänyt aivan liian raflaavaa kieltä. Ja siksi siis tuona tekstien omiin nimiini siirtämisen hetkenä tunnistin tuon anonymiteetin vaarat.

Vaikka ’Paljastettu’- niminen Facebook menee nyt ainakin toistaiseksi jäihin, niin tarkoitus on edelleen ylläpitää kotisivua ja erityisesti blogia sekä Twitteriä. Sen lisäksi rohkaisen kaikkia ’Paljastetun’ taustajoukkoja sekä aktiivikommentaattoreita tulemaan ns. ’kaapista ulos’ ja entistä rohkeammin olemaan omana itsenään julkisesti rasismia sekä suvaitsemattomuutta vastaan (kuten heistä jo moni onneksi onkin). Minä uskon, että sillä tavalla on mahdollista saada vielä enemmän hyvää aikaiseksi.

Tämän vuoksi minä itse olen päivittänyt blogini ja perustanut omaa nimeäni kantavan FB- sivun, jossa mainostan tietenkin omahyväisesti itseäni, julkaisen materiaalia, ylläpidän keskustelua (jos sitä saan sinne syntymään) ja luonnollisesti kerron aina, kun ’Paljastetun’ blogiin tulee uutta materiaalia. Twitter päivystää myös ja sinne on tarkoitus myös laittaa mainos aina, kun jotain uutta ja mielenkiintoista löytyy joko maailmalta tai Paljastetun blogista.

Tässä vielä linkki FB- sivulleni: https://www.facebook.com/pages/%C3%84%C3%A4nt%C3%A4-perkele/460295564144594?ref=hl

Omaan blogiini: http://www.jorieskolin.fi/

Ja vielä Paljastetun blogiin: http://www.paljastettu.fi/

Ja Twitter: https://twitter.com/JHAKSSKootut

Minä uskon, että yhden kanavan, yhden sivun sijaan, avoin, omalla nimellä käytävä, useaan ’lähteeseen’ hajautettu keskustelu tulee kohtaamaan vielä enemmän ihmisiä kuin 'Paljastettu' on nyt kohdannut.

Jatketaan paljastelua, hyvät ihmiset. Ja maailma on edes hieman parempi.