11. marras, 2014

Ja tämän tien päässä ghetot palavat

 

http://simogrnroos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179834-maahanmuuttajien-integraatiopolitiikka-harhateilla

 

Simon Grönroos, tuo Suomen Perustan ajattelija on puhunut. Ja minä kuuntelin. Ja minä pyydän: pohtikaapa seuraavia blogistin meille jalosti jakamiaan lauseita:

-”Monikulttuurisuuspolitiikkaan kuuluu niin ikään positiivinen syrjintä kaupungin rekrytoinneissa ja erikoisimpiin maahanmuuttajien integrointikeinoihin kuuluu muista eriytettyjen liikuntapalveluiden tarjoaminen maahanmuuttajille.”-

-”Vallitseva maahanmuuttajien kulttuurin säilyttämistä tukeva monikultturismi on poliittinen valinta.”-

-”Monissa maissa lähtökohtana on se, että maahanmuuttajille tarjotaan samat palvelut kuin kantaväestöllekin.”-

-”Mihin on unohtunut periaate ”maassa maan tavalla”?”-

-”Vallitseva monikultturistinen politiikka hajottaa suomalaisen yhteiskunnan yhtenäisyyden ja on karhunpalvelus maahanmuuttajien integraatiolle yhteiskuntaan. ”-

Ja sitten kysytään muutama kysymys:

  1. Missä kohtaa on missään määritelty, että näillä kotoutumista tukevissa toimenpiteissä nimenomaan pyritään säilyttämään oma kulttuuri uuden kustannuksella/rinnalla? Aivan: ei missään.
  2. Missä kohtaa ollaan luomassa eri palveluita maahanmuuttajille? Vai pitäisikö kantaväestölle tarjota maahanmuuttajuuteen perustuvia palveluita? Esim. pakolaisten ja paluumuuttajien vastaanottojärjestelyt. Näitäkö kantaväestö kaipaa?
  3. Miksi positiivinen syrjintä tässä kohtaa on paha asia, mutta muissa tapauksissa se käy? On positiivista syrjintää esim. sallia minun kulkevan lapseni kanssa rattailla ilmaiseksi julkisilla välineillä, mutta ilman lasta ei moinen onnistu.
  4. Missä kohtaa on sanottu, että maahanmuuttajan EI tarvitsisi noudattaa Suomen lakeja – eli elää maassa maan tavalla? Sillä tämä on se vaade meilläkin. Laki on ainoa ’maassa maan tavalla’- vaade, sillä sellaisia yhtenäisiä tapoja meillä suomalaisilla ei ole, jotka määrittäisivät meidät kaikki.

Tässä kirjoituksessa tarkoituksella luodaan illuusiota siitä, että Suomeen ollaan poliittisin tarkoitusperin luomassa joukkoa ihmisiä, joiden ei tarvitse noudattaa Suomen lakeja ja joiden kulttuuriset vaateet menevät lakien ylitse ja että maahanmuuttajille ollaan antamassa palveluita, joita ei kantaväestölle suoda. No, tuo jälkimmäinen on periaatteessa totta: kantaväestö ei esim. saa maahanmuuttajille tarkoitettua vastaanottojärjestelyitä lainkaan ja suomalaiset eivät esimerkiksi pääse pakolaiskeskuksiin asumaan. Kyllä on kurjaa.

Kun kyse on toiminnasta, jolla autetaan yhteiskuntaan sopeutumista ja kotiutumista, on auttamisen demonisointi tuhoavana ’monikultturismina’ vain typerää ja tarkoituksellista, ilkeyden demagogiaa, jossa tarkoitus on simppeli: luoda ja ylläpitää kuvaa maahanmuuttajien suosimisesta ja kantaväestön syrjinnästä. Jos pakolaiselle tarjotaan esimerkiksi tulkkausapua, se vain helpottaa hänen kotiutumistaan, sillä miten saisi hoidettua juuri maahantulleena MITÄÄN asioita, jos ei apua saisi?

Uskokaa, kun sanon: kadulle heittäminen EI taatusti paranna kielenoppimista, eikä kurjuus nosta motivaatiota sopeutua, vaan siinä käy aivan päinvastoin. Samalla logiikalla toki väitetään tukien passivoivan ja kurjistamisen aktivoivan, mutta ikävä kyllä minun on tuotettava teille kurjuuden glorifioille pettymys: kurjuus nimittäin vain lisää kurjuutta. Ei muuta.

Jos mietitte, mitä käy ihmisten auttamiselle maailmassa, jossa ensin kielletään kehitysapu ulkopuolelle, niin vastaus näyttää tältä: kielletään kodittomien auttaminen. Ja sitten maahanmuuttajien. Ja seuraavaksi työttömien. Ja sitten sairaiden.

-"The new law in Ft. Lauderdale comes after the city announced in January that people are restricted from camping, panhandling, food sharing and engaging in other “life sustaining activities.""-

Oikeistolaisen sekä normi rasistien koulukunnan mukaanhan ihmisen arvohan on se, miksi se mitataan. Köyhä, asunnoton ja elämästä pudonnut lienee se arvottomin (erityisesti, jos on vielä maahanmuuttajataustainen). Ihmisellähän on vastuu itsestään ja tuollainen ruoka-apu vain passivoi! Ja tietenkin positiivinen syrjintä: se se vasta passivoi! Ei apuja maahanmuuttajille, sillä se hidastaa kotiutumista ja tappaa halun integroitua! Suomennettuna: pysykää poissa täältä. Tai jos tulette, olkaa hiljaa, nöyristelkää ja palvelkaa.

Olen usein pohtinut, että mikäli välittäminen ja apu passivoi ihmisiä, niin miksi kaikkia ihmisiä ei sitten laiteta telttaan asumaan ilman lämpöä, ruokaa ja lämpimiä vaatteita? Sillä sen pitäisi tässä yhtälössä aktivoida: kurjistamisella kun pitäisi tämän logiikan mukaan nousukauden alkaa, maahanmuuttajien kotoutumisen helpottua sekä hyvinvoinnin kasvaa uskomattomalla kiihkolla. Onko kurjuus siis Suomen uusi Nokia? Kurjistamalla kohti ikuista nousukautta? Huonolla kohtelulla motivaatio kohdilleen? Jotenkin en jaksa uskoa turpiinvetämisen innostavaan filosofiaan.

Yksinkertaisesti: tuossa linkatussa kirjoituksessa ei ollut mitään suomalaista saati isänmaallista. Suomalaisuuteen on aina kuulunut toisten auttaminen ja heikompien tukeminen – ja siksi Suomi onkin juuri niin hieno maa kuin se tällä hetkellä onkin ja toivottavasti on jatkossakin. Arvon blogisti unohtaa sujuvasti, että ’maassa maan tavalla’ ei tarkoita samaa kuin ’potki maassaolevaa’. Se ei nimittäin ole maan tapa. Arvon blogisti yrittää väittää, että ihmisten omat tavat ovat vahingoksi Suomelle ja suomalaisuudelle. Minä en vain edelleenkään ymmärrä sitä, miten suomalaisuutta vähentää se, että joku ei käyttäydy tismalleen samalla tavalla kuin esimerkiksi minä. Simon Grönroos nimittäin väittää tässä ihan tosissaan, että Vieras tappaa Meidät. Minä uskon suomalaisuuden säilyvän parhaiten siten, että itse keskityn elämään juuri siten kuin uskon olevan hyvä – ja minä vielä väitän olevani suomalainen ja kun olen jopa ympärilleni hyvää haluava ihminen ja teoillani yritän kehittää ja tehdä Suomea edes hitusen paremmaksi paikaksi elää, niin mielestäni olen jopa isänmaallinen. Ja olen oikein ylpeä tästä suomalaisuudestani sekä isänmaallisuudestani, enkä sitä häpeä.

Minäpä kerron teille kaikille lyhyesti, mitä tarkoittaa ’maassa maan tavalla’: se tarkoittaa elämistä kunkin maan lakien mukaisesti. Yhtäkään valtiota koko maailmassa ei ole olemassa, jossa olisi yhtenäinen lain ja tapojen kokonaisuus, jota kaikki kantaväestön edustajat toteuttaisivat täydellisesti samalla tavalla. Siksi tuollaisen vaade maahanmuuttajia kohtaan on absurdi: vaaditaan jotain, jota ei ole. Tunne suomalaisuudesta syntyy siitä, että ihminen luo omassa arjessaan teoillaan ja elämällään yhteyden ympäristöönsä ja jos me tuolla Simon Grönroosin edustamalla demagogialla vain aiheutamme tarpeetonta vaikeutta luoda tuota yhteyttä, me vain itseasiassa vahvistamme eroa ja eriytymistä. Minkälainen on suomalaisuus, joka keskittyy siihen, mitä se ei ole ja kieltämiseen, mutta unohtaa vastata kysymykseen: mitä me oikein olemme?

Kieltäminen ja rajaaminen aiheuttaa vain erottelua ja rasismia, mutta ei tarjoa mitään muuta tilalle kuin kurjuutta. Ja tämän tien päässä ghetot palavat kuin itseään toteuttavana yhtälönä.