22. heinä, 2014

Ihmiskilvet on surmattava!

 
-"Israel uses bombs to protect its children, Hamas uses children to protect its bombs."-
 
Kun ihminen ei enää ole ihminen, vaan inha ihmiskilpi, niin voihan sen tappaakin hyvällä omallatunnolla. Kun dehumanisaatio etenee, voi tässäkin nähdä vain yhden tuhotun 'ihmiskilven':
 
 
 
Ja kun pohditte suomalaisessa keskustelussa käytettyjä termejä, kuten 'loinen', 'kamelikuski' ja 'raiskauskulttuurin edustaja', olemme saman epäinhimillistämisen kehässä. Ja vain, jotta huono kohtelu tuntuisi oikeutetulta.
 
Tässä pitkittyneessä Palestiinan ja Israelin konfliktissa ei enää vuosiin ole ollut kyse siitä, kumpi aloitti, vaan siitä, että kumpikin jatkaa. Ja kun asetelmassa on kyse täydellisen epäreilusta suljetun Palestiinan ja ylivertaisesti aseistetun Israelin vihasta toisiaan kohtaan, tarvittaisiin ulkopuolisten väliintuloa ja tarvitaan ulkopuolinen kertomaan näille kummallekin osapuolelle: "Nyt saa riittää!". Israelin on lopetettava siviilien surmaaminen ja Hamasin on lopettava oma terrorinsa. Ehdoitta.
 
Tuolla alueella asuu ihmisiä, jotka eivät ole muuta nähneetkään kuin sotaa ja surmaamista. Ja tällaisen alueen rauhoittaminen ei heiltä yksin onnistu, sillä väkivalta on standardi, jokapäiväinen rutiini. Se on kuin TV- viihdettä ennen nukkumaanmenoa:
 
 
 
Kun sota on arkipäivää, on rauha miltei mahdoton ajatus. Nämä ihmiset tarvitsevat aikaa, anteeksiantoa ja sovintoa, kuten tarvitsivat Ruandan kansanmurhan uhrit ja tekijätkin: http://www.nytimes.com/interactive/2014/04/06/magazine/06-pieter-hugo-rwanda-portraits.html?_r=0
 
Anteeksianto on jykevä ja voimakas teko, joka edellyttää ihmiseltä paljon - ja on auttanut Ruandaa pääsemään jaloilleen. Hatarille jaloille, mutta kuitenkin, ihminen edellä, viha unohtaen. Jos vaihtoehtoina ovat vaihtoehdoton vihan kulttuuri tai ihmiselle aina vaikea anteeksianto, niin miksi kuluttaa energiansa ja elämänsä näistä vaihtoehdoista juuri vihaan? Onko viha ihmiselle helpompaa tai luontaisempaa? Minä en usko tähän. Minä uskon siihen, että viha tekee luonteensa mukaisesti ihmisen sokeaksi ja empatiakyvyttömäksi - ja juuri siksi ulkopuolinen tarvitaan kertomaan, että nyt saa riittää.
 
Mutta sovintoa ja anteeksiantoa eivät ulkopuoliset voi israelilaisten tai palestiinalaisten puolesta tehdä. Se heidän täytyy tehdä itse. Mutta se, mikä onnistuu Ruandassa, onnistuu myös Israelissa ja Palestiinassakin. Ei epäilystäkään.
 
-"Israel uses bombs to protect its children, Hamas uses children to protect its bombs."-
 
Lopettakaa, ihmiset. Sillä te olette kaikki ihmisiä.
 
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------