21. heinä, 2014

“A whistle in the dark is still a whistle.”

 

http://yle.fi/uutiset/gazassa_kuollut_enemman_lapsia_kuin_palestiinalaistaistelijoita/7365841

 

 -”Useat kansalaisjärjestöt ja YK:n lastenjärjestö Unicef ovat ilmaisseet huolensa lapsiuhrien suuresta määrästä Gazassa. Järjestöt vaativat välitöntä tulitaukoa Gazaan.

– Tähän mennessä Israelin tulituksessa on kuollut enemmän lapsia kuin palestiinalaistaistelijoita, sanotaan kansalaisjärjestöjen yhteislausumassa. Siinä ovat mukana muun muassa War Child sekä Defence for Children International -järjestöt.

Unicef puolestaan kertoi lauantaina, että kuolleista siviileistä yksi kolmesta on alaikäinen.

– Ainakin 73 palestiinalaislapsen on kerrottu kuolleen ilmaiskujen ja Israelin ilma-, meri- ja maavoimien tulituksessa heinäkuun 8. päivän ja 19. päivän välillä, sanoi Unicefin edustaja Catherine Weibel.

Unicefin mukaan konfliktissa oli lauantaihin mennessä kuollut 53 poikaa ja 20 tyttöä. Nuorin uhri on ollut kolmen kuukauden ikäinen vauva. Yli puolet on alle 12-vuotiaita.”-

 

Sietämätöntä.

Ja jos kritisoit tätä tai et suostu ’ymmärtään’ historiallista kontekstia, olet vasemmistolainen, joka hakee helppoa vihollista (aivan kuin 'vasemmistolaisuudella' sinällään edes olisi mitään tekemistä itse asian kanssa). Tai oikeammin: olen mitä tahansa, jotta ei tarvitse totuutta turhaan pohtia, sillä totuus on, että Israel surmaa surutta ihmisiä ilman turhia moraalin asettamia rajoitteita. Ja voin kertoa: en ole vasemmistolainen, enkä tule ikinä olemaankaan. Ei, en ole myöskään juutalaisvastainen, enkä tule ikinä olemaankaan. Ei, en ole edes Israel- vastainen, enkä tule sellainenkaan ikinä olemaan.  Mutta typerryttävää normaaleihin ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja siviilien surmaamista minä kritisoin aina ja kaikkialla, se ei ole ikinä hyväksyttävää. Ja tämän asenteen tulisi olla oletusarvona jokaisella, joka kutsuu itseään ihmiseksi.

Sillä on inhimillistä olla tappamista vastaan.

 

-”Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu syytti lauantaina palestiinalaisia ihmiskilpien käyttämisestä Gazassa. Netanjahun mukaan siviiliuhrien suuri määrä johtuu tästä.”-

 

Elämme hieman eri todellisuudessa herra Netanjahun kanssa. Sillä meillä Suomessa noita ihmisiä kutsutaan vanhanaikaisesti asukkaiksi, ei ihmiskilveksi.

Niin. Siellä tosiaan asuu ihmisiä pienellä alueella ja paljon. Mutta nyt asukkaat ovat ihmiskilpiä, kun asuvat kodeissaan ja yrittävät elää normaalia elämää epänormaalissa ympäristössä. Heidät on helpompi tappaa, kun ei heitä ajattele ihmisinä. Ihmiskilpiä on helpompi pommittaa.

 

 -“Also, the family depends on the land, growing vegetables and raising poultry for food and to make a living.

And, Ms. Attar said, “It’s not just a house to sell and buy another; it’s our life and our grandparents’ life.”

Under fire in Shejaiya, some residents said they simply did not want to heed the orders of a foreign government they consider an occupier, and preferred to stay in their homes.

One man on Sunday, having escorted his family out from under shelling, declared, “I’m going back, I’m not afraid,” and began marching back into the smoking neighborhood.”-

 

Kyllä: he ovat lihaa ja verta, jotka joutuvat asumaan uskomattoman paineen ja kauhun keskellä. Ansaitsevatko he kaikki tulla kutsutuiksi ja vähätellyiksi  ’ihmiskilpinä’? Vastaus on yksinkertainen: eivät ansaitse. Kukaan ei ansaitse.

Mutta toki herra Netanjahun puhe ja retoriikka kumpuaa vain hänen poliittisista ambitioistaan: mitään kahden valtion politiikkaa ei hänen näköpiirissään ole edes olemassa. 

Vain kroonista miehitystä ja väkivaltaa, sitä olisi tarjolla. Ja en voi kuin ihmetellä Euroopan passiivista suhtautumista tähän pitkittyneeseen konfliktiin. On outoa, että Eurooppa on niin hampaaton niin suurvaltauhossaan machoilevan Putinin kuin Israelinkin kanssa. Onko niin, että aikamme suurissa konflikteissa Eurooppa haluaa vain olla mr. Niceguy, joka on aina se taipuisampi osapuoli?

 

Loppuun erinomainen kirjoitus: http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/is-gideon-levy-the-most-hated-man-in-israel-or-just-the-most-heroic-2087909.html

 

-"" My modest mission,” he says, “is to prevent a situation in which many Israelis will be able to say, ‘We didn’t know.’” And for that, many people want him silenced."-

-“A whistle in the dark is still a whistle."-

 

Kun vielä on ääntä, on vielä toivoa. Ei mitään lisättävää.

 

A whistle in the dark is still a whistle.