20. heinä, 2014

Katso ihmistä!

 

http://www.maailmankuvalehti.fi/kolumnit/13597

Hyvää ja aina ajankohtaista pohdintaa islamiin liittyen. Oleellinen lainaus:


-"Vaikka kristinusko syntyi noin 600 vuotta ennen islamia, oletamme, että kristinusko ja sen arvot ovat muuttuneet ja muuttuvat koko ajan. Tämän lisäksi tiedämme, että kristinuskolla on erilaisia muotoja eri maissa. Tiedämme myös, että kristinuskon muoto ja arvot muuttuvat, kun siihen liitetään erilaisia ideologioita: Paavi merkitsee joillekin kristinuskon edustajaa maan päällä.

Vaikka paavi vastustaa aborttia ja seksuaalivähemmistöjen avioliittoja, kukaan ei oleta, etteikö toisen kirkkokunnan naispappi voisi vihkiä homoparia. Tiedämme myös, että kristinusko yhdistettynä maalliseen demokratiaan ei aina tuota loogista lopputulosta. Esimerkiksi suomalaiset, jotka kokevat maansa olevan yksi maailman maallisimmista yhteiskunnista, eivät tahtoneet erottaa kirkkoa valtiosta edes vuonna 2013."-

 

Tämä on oleellista: sillä jostain syystä islamiin liittyvää keskustelua hallitsee anakronistinen tematiikka, jossa uskonnon tulkintaa tehdään vertaamalla pyhän kirjan tekstejä nykypäivään ja samalla pöyristyen sen julmuudesta. Miksi islamin suhteen voidaan sujuvasti unohtaa eri tulkinnat, eri kulttuurit ja arvojen muuttuminen myös muslimimaissa? Ja tällaista keskustelua käyvät ihmiset, joita kuitenkin voidaan kaikilla mittareilla pitää älykkäinä ihmisinä?

Kuten kaikissa muissakin uskonnoissa, myös islamin uskossa, ihminen tekee siitä myös oman versionsa, josta syntyy ajan, paikan ja mieltymysten kudelma, jota kutsutaa kliseisesti elämäksi. Miksi yksilö kuitenkin unohtuu puhuttaessa islamista? Tämä on hyvä kysymys. Ja vanha ohje - 'Katso ihmistä, hänessä on kaikki' - toimii tänä päivänäkin. Yksi viisaimmista oppimistani lauseista liittyy mainiosti tähän kohtaan, juuri nyt, tähän päivään:

 

-"Juutalainen on ihminen, jota muut ihmiset pitävät juutalaisena. Antisemiitti tekee juutalaisen"-

 

Aivan samalla tavalla rasisti tekee 'pedofiiliuskonnon edustajan', 'rikastajan', 'loisen', 'muslimin' tai 'islamistin'. Kun vähän länsimaisen ihmisen pintaa raapii, löytyy sieltä vieläkin häivähdys siitä ihan samasta hahmosta kuin löytyi sen ihmisen pinnan alta, jonka käsialaa olivat viime vuosisadan ruumisröykkiöt.

Tämän mekanismin suomalainen grand-old-man, Jussi Halla-aho näyttää meille mallia tuoreella kirjoituksellaan, miten luodaan islaminhoista hömppää, jossa maailman pahuus löytyy Koraanin sivuilta ja sillä on muslimin kasvot: http://halla-aho.com/scripta/uskonto_uskontojen_joukossa.html

 

-”Mantra b) on jo observationaalisesti epäuskottava. Jos islamilainen fundamentalismi olisi laadullisesti tai määrällisesti verrattavissa kristilliseen fundamentalismiin (tai edes ideologiseen fundamentalismiin kuten äärioikeistolaisuuteen), näkisimme tilastollisella vääjäämättömyydellä myös kristinuskon (tai valkoisen ylivallan) nimissä räjäyteltyjä junia ja busseja tai kuolemaantuomittuja uskonluopioita tai murhattuja taiteilijoita tai vainottuja pilapiirtäjiä. Näkisimme myös kulkueita, joissa kristityt vaatisivat Jeesuksen pilkkaajien mestaamista.

Kuitenkaan emme näe.”-

Ilmeisesti Jussi Halla-aho ei lue uutisia. Viime vuosisadalla syntyivät kymmenet miljoonat ruumiit nationalismin sytytettyä maailman palamaan ja fundamentalismi tappaa tänä päivänäkin tuhansia ihmisiä vuosittain motiiveinaan nationalistiset pyrkimykset sekä uskonnot – eikä siis pelkästään islamin nimissä tapeta väärämielisiä. Vaikuttaa siis vahvasti siltä, että herra Halla-ahon mielestä islamilainen väkivalta vain nyt on pahempaa kuin muiden harrastama ihmisoikeuksien polkeminen. Genren äly tarjoaa kirjoituksessaan vain tutun islampakkomielteensä läpitunkemaa olkiukkokakofoniaa, jossa totuus ja spekulaatio sekoittuvat retoriseksi sotkuksi, jonka disinformaation määrä ei Scriptauskovaisia haittaa. Sillä eihän opinkappaleita ole tapana kyseenalaistaa. Ihan vakavissaan herra Halla-aho jaksaa selittää, että hän nyt on avannut reilun yhden miljardin ihmisen islamilaisen sielun selittämällä heidän tekojaan Koraanin sivuilla unohtaen sujuvasti sen, että tismalleen samoja tekoja tekevät ihmiset uskontoon katsomatta ympäri maailmaa.

Minä kerron teille yksinkertaisesti sen, mikä on todellinen fakta: ainoa yhteinen tekijä maailman ruumiskasojen takana on ihminen itse. Kielletään, perkele, ihmiset.

Ihminen tekee ylimielisen ja omahyväisyyttä pursuavan virheen, kun hän kuvittelee voivansa määritellä toisen ihmisen yhden kirjan sivuilta tulkitun, kaikenkattavan identiteetin kautta. Tämä on tapa, jolla mahdollistuu ainoastaan se, että ymmärtää väärin jokaista ihmistä.

 

Siksi: 'Katso ihmistä'. Se riittää.