18. heinä, 2014

Maailma on erilainen Scriptauskovaisen silmin

 

Kun rasisti luo omaa todellisuuttaan, yksi oleellisimmista työkaluista on pakonomainen toisto ja erityinen tilastollinen rotuoppi. Tämä metodi on yksinkertainen: otetaan mikä tahansa tilasto, yhdistetään siihen toiston kautta luotu uhkakuva ja sitten määritellään jonkin ryhmän ominaisuudeksi jokin nuivakkeen agendaan sopiva teema, kuten esimerkiksi ’laiskuus’. Tiedättehän: ”NE ovat laiskoja”, ”NE eivät edes halua tehdä töitä” ja sitten ”NE ovat työttömyystilastojen kärkipäässä”.

Kutsutaan tätä mekanismia vaikka rasistin todellisuusgeneraattoriksi. Otetaan yksi esimerkki: herra Halla-aho eräässä keskustelussa moitti ’muslimitaustaisia maahantulijoita’ eräistä maailman kolkista ongelmallisiksi (=alhainen työllisyysaste) - kas näin:

 

 

Hän siis viittaa tilastoon, joka löytyy täältä: https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0AqhXHkqpNpyPdG1ZLU5US0tZSmYxZjNsd0RFajAwd0E&gid=1

Tämän jälkeen luodaan sujuvasti yhteys tuon tilaston, ’ongelman’ sekä suomalaisten asenteiden välille - kas näin:

 

 

Hänhän ei siis sano mitään itse, vaan tilasto on todiste, fakta sekä totuus ja nuivakkeet hierovat karvaisia käsiään. Ei enää mitään epäselvää. Todistettu.

Tai sitten ei. Sillä työllistymislistan alhaisimmassa päässä ovat mm. Myanmar, Kongo ja Serbia, jotka ovat yhtä muslimimaita kuin on Suomikin ja jotka eivät kuulu herra Halla-ahon määrittelemään 'ongelma-alueeseen'. Mutta jonkun minulle vieraan selityksen ansiosta vain samoilla sijoilla olevat muslimitaustaiset maat ovat jotenkin hirveä ongelma. Logiikka? Ja sitten listan toisessa päässä hyvin työllistyvänä kansakuntana on mm. Turkki, joka kuuluu tuohon pahamaineiseen herra Halla-ahon esiintuomaan huonosti työllistyvään laiskuuden koalitioon. Jälleen kysyn: logiikka? Eli oikeasti tässä kohtaa mitään ei ’todistettu’ herra Halla-ahon ajattelun tarkoitushakuisuutta lukuunottamatta (joka on yksittäisten maahanmuuttaryhmien demonisointi). Ja oikeasti: kyse on työllistymistilastosta, josta sitten valikoidusti vedetään yhtäläisyysmerkit sanan 'ongelma' kanssa. Alhainen työllisyys on toki ongelmaksi määriteltävä asia, mutta islamin saati tiettyjen kansanryhmien panettelu tämän yhden 'ongelman' vuoksi on vain ankeaa sekä yksisilmäistä propagandaa. Mutta ei herra Halla-ahon tavassa ’keskustella’ tietenkään ole kyse mistään rasistisesta yleistämisestä, vaan faktapohjaisesta analyysistä, sillä omien sanojensa mukaan herra Halla-aho puhuu vain verifioitavin faktoin. Faktaa toki käytetään vain näön vuoksi, mutta sillä ei ilmeisesti ole mitään merkitystä, että faktasta vedetään sitten kunnon mutulla johtopäätöksiä, joita fakta (=tilasto) ei tuekaan.

Jännä juttu, että pikemminkin tässä kohtaa tulee edelleenkin mieleen vain ja ainoastaan ihan perinteinen rasistinen yleistys. Mutta enhän minä niin sano. En toki, sillä olisihan inhaa vihjata jonkun olevan rasistinen yleistäjä. Ja enhän minä ketään kutsu rasistiseksi yleistäjäksi saati muukalaisvihamieliseksi moukaksi - sehän olisi rumaa ja huonotapaista - mutta tuleehan tuollaisesta ’keskustelusta’ kaikenlaisia mielleyhtymiä helposti tavallisen ihmisen ajatuksiin.

Oleellinen oppi tässä kohtaa on se, kun sulkee silmänsä ja korvansa ja hokee valhetta tarpeeksi kauan, alkaa valhe tuntumaan todelta. Tämä on se tyypillinen rasistin todellisuusgeneraattorin mekanismi. Sama mekanismi toimii toki minkä tahansa muunkin asian suhteen, mutta mikään muu ihmisjoukkio kuin nuivakkeet eivät anna meille tavallisille ihmisille jatkuvalla syötöllä tämän todellisuusgeneraattorin toiminnasta näin upeita esimerkkejä. Kiitos tästä.

 

Ai niin, yksi tarkentava huomio: kun katsoo tilastoja ilman turhia ennakkoasenteita, pistää silmään yksi asia. Nimittäin naiset ovat voimakkaasti edustettuina alhaisimman työllisyysprosentin maissa - ja uskontoon katsomatta. Naissukupuolella vaikuttaisi olevan oikeasti merkitystä, ei uskonnolla.

Maailma toden totta on erilainen Scriptauskovaisten silmin nähtynä.