14. tammi, 2014

Uskonsa soturit ja ideologian lokerot

 

Kiakkovieraat ja Tampere 6.12.2013: http://kiakkovierasjuhlat.noblogs.org/post/2013/12/07/kiitos-kiakkovieraat-6-12-2013/

Tämä kuulostaa niin tutulta - sillä samaa retoriikkaa käyttävät 'isäm maalliset', kun uhoavat kenttäoikeuksilla ja väkivallalla punikkeja ja muita homoja sekä vihertäviä paskaläjiä. 

Kyse on aivan samasta ilmiöstä: on olemassa kasvava joukko ihmisiä, jotka haluavat muutosta - vaikka väkivalloin. Viholliskuvaksi kelpaavat 'maahanmuuttajat', 'homot', 'punikit' tai 'luokka'. Ja tällöin kukin kaivaa historian naftaliinista omaan arvomaailmaansa sopivan ideologian ja alkaa huutamaan suu vaahdossa sen nimissä. Eivät nämä eroa toisistaan oikeastaan millään tavalla: olet sitten marxisti, nationalisti, fasisti tai äärimuslimi, niin ihan samasta asiasta on kyse. On ihan turha erotella väkivallan uhkaa oikealta tai vasemmalta, ei siinä ole mitään eroa. Uskovaisten halusta määritellä maailma on kyse: Marx, Mannerheim, Evola tai Allah, sama kaiku on askelten - ja juuri minun haluamaani suuntaan!

Oleellista on kysyä, miksi väkivaltaan tarvitsee turvautua ja miksi ihminen ei enää koe laillistetun väkivallan riittävän (poliisi, armeija), sillä samalla kun yksilö päättää ottaa väkivallan omaan vaikuttamisen repertuaariinsa, hän ottaa kantaa laillista yhteiskuntaa vastaan. Syiden pitää olla painavat, jotta tällainen toiminta olisi oikeutettua - ja 'luokkasota' ei ole sellainen syy, sillä mitään 'luokkasotaa' ei ole kuin pölyisissä kirjoissa ja muistojen romanttisissa sankarihahmojen tarinoissa.

 

-"Ne leikkaavat elämän perusedellytyksistä, jotta voivat viedä rahamme pankkiirikavereilleen Luxemburgiin ja nostaa isompia osinkoja veroparatiiseihin."-

 

Laita lauseeseen mummojen vaipat, maahanmuuttaja ja köyhä duunari, niin olemme propagandan ytimessä. Samat kikat, sama tunnepitoinen hömppä, mutta aate glorifioi. Oikeassa maailmassa 'Meidän rahoja' ei viedä mihinkään veroparatiiseihin, vaan ne ovat yritysten voittoja. Ja yritysten tavoite on tuottaa voittoa ilman turhia moraalin kahleita - ja voittoa yritykset ovat tehneet 80- luvusta alkaen globaalisti samalla, kun investointien määrä on vähentynyt (raha jää omistajille). Meidän pitää saada joko moraalisemmin toimivia yrityksiä tai säännellympi maailmantalous. Jos nykyisen kaltainen talous jatkaisi kulkuaan, tulisi se edelleen alentamaan palkkoja, velkaantuminen kasvaisi edelleen (kompensoidaan palkkojen alenema) sekä yritysten arvo sekä voittojen määrä vain nousisi. Tämä ei vaan toimi pidemmällä aikavälillä tuottavuuden kasvun pysähtyessä.

Lisäksi nykyään yritysten intresseihin kuuluu kilpailuttaa työvoiman hinta globaalisti ja siksi Suomessakin puhutaan palkan alennuksista ja jopa työttömien pakkotyöllistämisestä. Mutta kuka haluaa ameriikan malliin Suomeen työssäkäyvien ihmisten joukon, joka ei elä palkallaan? Ei ongelma ole yritysten voitot, vaan se, että hintaansa nähden työn tuottavuus ei länsimaissa pärjää globaalissa kilpailussa - erityisesti teollisuudessa - eikä siksi olla halukkaita maksamaan tarpeeksi palkkaa, sillä voitonmaksimointi! Ja siksi meiltä 'katoaa' väistämättä suorittavan tason tehtäviä ja nämä ovat juuri alimpien palkkaluokkien tehtäviä, joiden tekijät nyt halutaan syyllistää sosiaaliturvan avulla eläviksi pummeiksi, taakaksi yhteiskunnalle ja tuista tulisi tehdä vastikkeellisia (=halpaa työvoimaa yrityksille).

Ja sama kaiku on askelten julkisella taloudella: kustannustehokkuus kaikkialla on päivän hitti.

Tehottomuus on taatusti julkisen sektorin yksi pahimmista ongelmista, sillä ihan sama näkyy yksityiselläkin puolella: tehottomia käytäntöjä, käytäntöjä niiden itsensä vuoksi, toiminta siiloissa, huono ja tehoton tuotesuunnittelu, korjaava toimintakulttuuri ennaltaehkäisyn sijaan, epäselvät vastuut ja omistajuudet jne. Lista on loputon, mutta yritykset eivät kehtaa sanoa kärsivänsä toimintansa tehottomuudesta, sillä se on huonoa mainosta brändille ja mieluummin pienennetään palkkoja ja syyllistetään työntekijää. Huono johtaminen on huonoa johtamista niin yritysmaailmassa kuin Valtiollakin. Olen vieraillut sadoissa yrityksissä ympäri maailmaa ja oppinut yhden asian:toimivassa yrityksessä on AINA ollut ajan tasalla oleva johto - mutta surkeissa yrityksissä johto on AINA ollut aivan pihalla.

Tässä kohtaa olisi ihan oikea syy tehdä politiikkaa ja osoittaa mieltä: inhimillisiä tarpeita ei saisi alistaa kaupankäynnin ja yritysten logiikalle, sillä se vain tuhoaa demokratiaa ja eristää politiikan eettisen ulottuvuuden taloudesta. Mutta 'Luokkasota' ja 'Meidän rahat' ovat vain halpaa ja historialta tuoksuvaa huonosti innovoitua propagandaa, jolla ei tehdä mitään muuta kuin oikeuteta huono käytös.

Tässä kohtaa ei ole mitään merkitystä sillä, ottaako ensimmäisen askeleen oikealla vai vasemmalla jalalla. Sillä mitä veikkaatte, miten avoin, vapaa ja suvaitsevainen olisi maailma, joka yritetään ideologialla selittää ja sen raameihin sulloa? Aivan! 

Yksi osoitus tästä löytyy seuraavista lauseista liittyen Suomen lipun polttamiseen: -"Niskalaukaus syyllisille. Sananvapaus ei tarkoita oikeutta häpäistä minkään valtion lippua, kaikista vähiten oman kotimaansa."-

Sen sijaan sananvapaus kuitenkin tarkoittaa oikeutta vaatia lipunhäpäisijöiden teloittamista tai lynkkausta? Suomi on sekoamassa. Jos lipun polttaa, niin RANGAISTUS JUMALAUTA KUOLEMA HIPEILLE!!!!1111!!

Mutta kun polttaa Koraanin tai tekee pilakuvia Muhammedista, niin ne muslimit vaan ovat väkivaltaan taipuvaisia sekopäitä? Niinpä. Olen sanonut aiemminkin: sinivalkoisen talibanin ja äärimuslimin ero on vain parran ja turbaanin suuruinen. Kun pintaa hieman raaputtaa, niin sama tyyppi sieltä löytyy: uskonsa soturi. Toiselle jumala on Allah ja toiselle Mannerheim.

Oleellista tässä kohtaa on oman 'uskonsa' oikeutus laillista yhteiskuntaa ja sen arvoja vastaan. Ja tähän syyllistyminen ei katso katso väriä, jota tunnustaa. Kun usko on tarpeeksi luja, mikä tahansa tuntuu oikeutetulta - ja kun tämän sekoittaa politiikkaan, on jälki aina pelottavaa ja tuntuu siltä, että Suomessa yhä enemmän ja enemmän ollaan luisumassa tähän suuntaan. Ensin koveneva retoriikka, sitten hitunen sortoa ja kas, väkivaltakin on täällä! Kivalta näyttää, Suomi! Eikä pelkkä tuomitseminen riitä - sillä meillä on Suomi täynnä omien uskojensa sotureita ja niiden uhka realisoituu, jos niille ei tehdä mitään: oikeistolainen populismi yhdessä työpaikkojen menetyksen pelon kanssa on paha yhtälö. Uhkakuvien Pandoran lipas on avattu, kiitos Jytkyn. Sana on vapaa ja journalismi klikkaushuoraamista, jotenka hieman huolettaa, mihin Suomi oikein matkaa tulevina vuosina.

Kun kuulette vaateita luokkasodasta, Yhdestä Kansasta tai pään katkomista vääräuskoiselta, kuulette vaateita ihmisten oikeuksien kaventamisesta ja väärin ajattelevien hiljentämisestä. Suvaitsemattomuus kulkee aina ideologioihin lokeroivien ihmisten mukana. Haluammeko me oikeasti lokeroivaa Suomea?