Politiikasta, maailmasta ja rasismista

6. loka, 2016

 

-"MV-lehti-verkkosivuston perustaja Ilja Janitskin on määrätty vangittavaksi tavattaessa. Helsingin käräjäoikeus päätti asiasta tänään torstaina.

Poliisi ja syyttäjä olivat pyytäneet, että Janitskin vangittaisiin poissaolevana. Vangitsemista haettiin, koska Janitskinia ei ole tavoitettu, ja poliisi haluaa kuulla häntä esitutkinnassa. Janitskin asuu Espanjassa.

Syyttäjä Heikki Wendorf on aiemmin sanonut, että jos käräjäoikeus vangitsee Janitskinin, syyttäjä hakee myös eurooppalaista pidätysmääräystä.

Janitskinia epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, rahankeräys- ja rahapelirikoksista, törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, salassapitorikoksesta ja tekijänoikeusrikoksista."-

Näin kävi Ilja Janitskinille. Ja tämä on aivan oikein, sillä rikollisten pitää joutua vastaamaan teoistaan oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti oikeuden eteen.

Samoin on käymässä myös kaikkien rasistien valkoisen roskaväen äitihahmolle, Terhi Kiemungille: 

-"Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut Terhi Kiemunkia vastaan syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kiemunki julkaisi blogikirjoituksen maaliskuun lopussa Uusi Suomi -verkkolehdessä, jossa apulaisvaltakunnansyyttäjän mukaan paneteltiin ja solvattiin islaminuskoa tunnustavaa ihmisryhmää uskonnon perusteella."-

Myös Sebastian Tynkkynen on joutumassa tilille vihastaan ja tympeästä rasismistaan:

-"Valistusfilosofi Voltaire totesi aikanaan, kuinka siitä, ketä ei saa arvostella, voi oppia, kuka on niskan päällä. Jos minulle tulee syytteet islamin ja sen toteuttajien arvostelusta, joudumme valitettavasti vetämään sen johtopäätöksen, että islam on vieläkin yläpuolellamme. Loppuun saakka tulen kuitenkin puolustamaan ilmaisunvapauttani, vaikka tuomio napsahtaisi. Tämä kestämätön tilanne on murrettava, ja kutsun muitakin taistelemaan sananvapautemme ja oikeuksiemme puolesta."-

Se tunne, kun rasisti vetoaa sananvapauteensa, kun on saamassa syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan - ja lainaa natsia. Se tunne on tuossa lainauksessa erittäin läsnä. Sillä hänen lainauksensa ei ole Voltairen, vaan interweb kertoo (siis se paikka, jossa google kertoi herra Putkoselle räjähtävistä lepakoista), että Voltaire ei ole sanonut (vaikka levitetään hänen sitaattina ja usein juuri äärioikeiston toimesta). Sitaatti johtaa tunnetun uusnatsin Kevin Stormin pamflettiin 'All America Must Know the Terror That is Upon Us' vuodelta 1993. Alkuperäinen sanoma kyseisessä lausahduksessa oli, että Amerikassa saa kritisoida ketä tahansa paitsi juutalaisia tai joku ADL repii heti pelihousunsa. (Lainaus A.P)

Sebastian Tynkkynen siis väittää ihan vakavissaan, että jostain syystä saa kritisoida islamia. Että islam on 'yläpuolellamme'. Hän toki unohtaa, että Suomessa saa kritisoida aivan ketä tahansa (paitsi persua, silloin alkaa itku), mutta kritiikkiä ei ole esimerkiksi sanoa, miten kaikki muslimit vain raiskaavat ja haluavat tappaa kaikki homot ja että heidät tulisi täältä poistaa. Se on vain kiihottamista kansanryhmää vastaan sekä vihapuhetta, ei mitään kritiikkiä. Näiden asioiden toisistaan erottaminen toki on ollut perinteisesti rasistisen valkoisen roskajoukon etujoukolle vaikeaa hahmottaa ja siksi he ovat olleet jopa niin epätoivoisia, että ovat kutsuneet tuota puhetta myös 'raksamiehen puheeksi'.

Ja kovillehan se ottaa rasistisella mölymystöllä, kun oikeus ja karman kurja koura kohtelevat oikeudenmukaisesti ihmisiä:

 

Minä voin kertoa teille salaisuuden, jonka osa jo tiesikin. Näitä kaikkia tapauksia yhdistää nimittäin yksi asia. Näistä yhdessäkään tapauksessa ei ole kyse sananvapaudesta, vaan kyse on rikollisuudesta.

R-i-k-o-l-l-i-s-u-u-d-e-s-t-a.

Näistä tapauksista ei tule edes puhua jonain sananvapauden asiana, vaan näitä ihmisiä tulee käsitellä ja puhutella heidän ansaitsemallaan tavalla: ihmisinä, joita epäillään oikeutetusti ja perustellusti rikoksista.

Näiden ihmisten 'rikos' ja tekojen moraalittomuus on toisaalta selvää jo nyt, saavat he sitten tuomiota tai eivät, sillä heidän rasisminsa on päivänselvää ja ilmeistä. Ilja Janitskinin suhteen on kyse vielä siitä, että hänen epäillään syyllistyneet rasistisen vihanlietsonnan lisäksi moneen muuhunkin rikokseen. Ja rasismi meidän tulee tuomita joka tapauksessa, aina, ilman kompromisseja. Ja tähän yksinkertainen syy: 

-"Jos annamme vähänkään tilaa rasismille, silloin syntyy tilaa myös väkivaltaa ja syrjintää käyttäville liikkeille. Siksi rasismin torjuminen on koko yhteiskunnan yhteinen tehtävä.

Joskus hiljaisuus voi tappaa. Kun emme puutu ajoissa, kun vihapuhe nostattaa väkivallan. Koskaan ei tee virhettä avatessaan suunsa niiden puolesta, jotka eivät saa omaa ääntään kuuluviin tai joiden ääni on jo sortunut."-

Nuo kolme tässä kirjoituksessa mainittua rasistia ovat juuri niitä, jotka vaativat tilaa rasismille. He vaativat tilaa väkivallalle. He ovat väkivaltaa kaipaavia ihmisiä, jotka halveksuvat meidän arvojamme. Rasistinen puhe on aina edeltänyt kansanmurhia ja siksi meidän tulee tolkun ihmisinä reagoida, kun viha halutaan normalisoida ja ihmisiä aletaan määrittämään huonommiksi vain siksi, että he edustavat väärää uskontoa.

Herra Tynkkynen myös puhuu 'sananvapauden raivaamisesta'. Oikeasti kyse on siitä, että persut sekä herra Janitskin haluavat oikeuden itselleen puhua ihan mitä tahansa ja se, hyvät ihmiset, on vain askel kohti sananvapauden sekä ihmisten oikeuksien kaventamista ja nämä asiat ovat juuri niitä, joita tuo tympeä vihan kolmikko ovat oikeasti raivaamassa.

Yksinkertaisesti: herra Janitskin ja MV lukijoineen, Sebastian Tynkkynen sekä Terhi Kiemunki ovat sekoittaneet kritiikin ja ihmisten ominaisuuksiin menevän solvaamisen, tuon oman hauraan, valkoisen identiteettinsä pelokkaan puolustamisen sekä rasistisen agitaation toisiinsa. Ja kun herra Janitskinia kritisoi tästä, näemme vain valkoisen hauraan heteron uhriutumista, jossa koko maailma on häntä vastaan, vaikka hän vain halusi hyvää.

Minä vuodatan kyyneleen tässä kohtaa.

Tämän megajäätävän kolmikon yhteydessä puhuminen vallanpitäjien arvostelusta on vähän sama kuin raiskaaja sanoisi tekoaan vain yhteiskuntakritiiksi ja oman vapautensa puolustuspuheeksi. Tässä Jari Tervon kuvaamassa rasistisen valkoisen roskaväen narratiivissa raiskaaminenkin on siis mahdollisesti vain kritiikkiä Suomen lakia kohtaan ja raiskauksesta syyttäminen vain orwellilaista vainoa. Nerokasta, eikö totta?

Hyvin on MV- narratiivi uponnut. Ja juuri tänään tuo narratiivi on sivistyksen sekä karman lain hetkeksi nujertama. Maailma on ehkä sittenkin vielä ehjä.

Ja minä olen tänään iloinen ja onnellinen siitä, että vihapuheeseen ollaan ottamassa selkeämmin kantaa yhteiskunnan toimesta pelkän eleeksi typistyvän puheen sijaan. Rasismin tuomitseminen ei riitä. Se vaatii myös tekoja. Ihan oikeita tekoja. 

Suomi tuntuu tänään edes hieman enemmän oikeusvaltiolta. Tämä on ilon ja onnen päivä.

 

Maanantai

 

 

23. maalis, 2016

 

Image

Mitä ISIS siis haluaa sanoa maailmalle iskiessään Euroopan sydämeen:

1. Kukaan ei ole turvassa. Kaikki maat jotka osallistuvat Isiksen vastaiseen rintamaan ovat kohteena. Isis ei käsittele näiden maiden kansalaisia siviileinä vaan osana Isiksen vastaista rintamaa. 
2. Isis kykenee iskemään tarkasti vartioituun kohteeseen, vaikka kohteessa onkin korkein valmiustaso. Lentokenttiä pidetään hyvin vartioituina kohteina. 
3. Isiksellä on iskukykyisiä kannattajia "rajaton määrä". Heidän toimintatapansa (pieni solu) tässä ja pommin valmistustapansa (kuvien perusteella) on niin yksinkertaisia, että vaikka verkostoa saataisiinkin kiinni niin Isis olisi edelleen "haavoittumaton".
4. Kaikki pakolaiset ovat automaattisesti vääräuskoisia matkatessaan Irakista ja Syyriasta kohti vääräuskoisten maita, ja heidän elämänsä on tehtävä tukalaksi siellä minne he päätyvät. 
5. Tehdä pakolaisuudesta kannattamatonta ja hankalaa ja pyrkiä ottamaan tiiviimpi ote Isis-alueilla ja niiden läheisyydessä olevien ihmisten kohtaloista.
6. Viestiä turkkilaisille, että teidän verenne on arvotonta verrattuna oikeiden eurooppalaisten vereen (vrt Istanbulin iskut). Eurooppa ei tule koskaan hyväksymään teitä vertaisenaan. Näin Isis kykenee operoimaan vapaammin Turkissa ja ansaitsee kansansuosiota helpommin. Isikselle Turkki on elintärkeää maaperää.
7. Isiksen pääkohteet ovat korkeanprofiilin pääkaupunkeja: Pariisi, Brysseli, Berliini, Moskova, Lontoo, Ankara. Nyt kun on isketty Brysseliin niin oletus on, että Eurooppa pysähtyy näissä muissa kaupungeissa. Lisäksi oletuksena on pidätyksiä pääkaupunkien ympärillä olevissa kaupungeissa ja yleistä hädän ilmapiiriä. Tämä on kallista Euroopalle. 
8. Ainoa tapa ratkaista näitä konflikteja on niiden synnyinsijoilla. Täytyy katsoa kokonaisuuksia. Isis ei kuole, ellei sen ideologiasta tehdä epäsuosiollista.

Suomi on Isikselle hankala maa iskeä. Suomessa on tiivis turvallisuusverkosto ja ote. Isis ei halua jäseniensä jäävän kiinni, mieluiten räjähtävän. Suomesta ei saa yhtä korkeaa profiilia kuin yllä mainitut maat."- (Hussein Al-Taee)

Pariisin, eikä Brysselin iskut ole maahanmuuton ongelmia. Älä tee niistä siis sellaisia.

Vältä tällaisia älyttömyyksiä a'la Juho Eerola (PS):

-"On vetänyt hieman mielen mustaksi, kun on varoitellut mihin tämä holtiton tilanne johtaa ja millaista porukkaa turvapaikanhakijoiden mukana tänne tulee, niin on käsketty olemaan suvaitsevainen tai muuten on rasisti."-

Terroristit eivät ole olleet turvapaikanhakijoita. Puheet turvapaikanhakijoista terroristeina ovat satua. Punahilkkasatua.

Jos haluatte oikeasti ymmärtää, mitä maailmassa tapahtuu, unohtakaa Halla-ahot. Unohtakaa Eerolat. Unohtakaa Tynkkyset. Unohtakaa Hirvisaaret. Unohtakaa Immoset. Unohtakaa kaikki perkeleen Odinit, Rajat Kiinni- ämpäripäät, Susanna Kaukiset ja muut Syvän Joen asukkaat.

He eivät tajua. He eivät osaa enää ajatella.

He ovat kyynisiä mulkkuja, jotka ovat jumiutuneet omaan rasismiinsa, joka on heille heidän jokapäiväinen leipänsä ja satunsa, jota hengittävät.

Brysselin iskun jälkeen tapahtui aivan sama kuin Pariisin iskun jälkeen: maahanmuuttokriitikot kömpivät koloistaan ulos huutamaan ja osoittamaan sormellaan maahanmuuttoa ja sitä, miten maahanmuuton seurauksena meille tulee muslimiterroristeja.

Sitä samaa mantraa, tiedättehän?

Maahanmuuttokriitikoilla on vain yksi ongelma: he eivät kykene osoittamaan sitä mekanismia, jolla maahanmuutto osoitettaisiin terrorismin ja radikalisaation juurisyyksi. Argumenttien helmiä on sanoa, että Molenbeek on monikulttuurinen ja terroristit asuivat siellä, on kyse siis monikulttuurisuuden ongelmasta.

Toinen argumenttien helmi on, että tekijä huusi 'Allahu akbar', joten juurisyy on islam.

Kolmas jykevä peruste on sanoa, että maahanmuuttajien määrä on kasvanut, jotenka sillä on yhteys terrorismiin, joka on myös lisääntynyt.

Harmi vaan maahanmuuttokriitikoiden puolesta, mutta nämä perusteet ovat ihan täyttä roskaa. Jos maahanmuutto yksinään on syyllinen, niin miksi maassa syntyneet ihmiset syyllistyvät terrorismiin? Siksi, kun heidän vanhempansa tulivat muualta, niin maahanmuutto on siis syyllinen? Saman logiikan mukaan kai kotimaisen rikollisuuden syyllinen on äiti, joka synnytti rikollisen? Holtiton synnytyspolitiikka on syyllinen kaikkeen pahaan!

Myös mies-sukupuoli näyttää liittyvän terrorismiin, sillä tekijät ovat miltei kaikki miehiä. Miksi ei syytetä miehiä?

Ja suomalainen työtön tappaa 45- kertaa useammin kuin koulutettu, töissä käyvä ihminen. Työttömyys näyttää liittyvän rikollisuuteen, niin miksi ei laitettaisi työttömiä vankilaan? Sillä emme me kai halua verta käsiimme ja sallia moisen aineksen kulkea vapaana kaduillamme? Ajatelkaa lapsiammekin!

Ja uskonto ei tapa. Eikä aate. Sen tekee ihminen. Kun politiikassa ja vihapuheessa käytetään apuna uskoa tai aatetta, älä syytä niitä. Jos minä lyön itseäni vasaralla päähän, miten järkevää olisi syyttää vasaraa siitä teosta? Maahanmuuttokriittisen logiikan mukaan vasara nimittäin olisi syyllinen. Holtiton vasarankäyttöpolitiikka on kiellettävä! Rajat kiinni, ei vasaroita Suomeen!

Ja tiesittekö, että myös ilmasto on lämmennyt? Samaan aikaan kuin jihadistien iskut Euroopassa? Myös painoni on noussut samaan tahtiin. Olisiko sittenkin niin, että korrelaatio painoni nousun kanssa selittää terrorismin?

Olen pohtinut myös alkuräjähdyksen syyttämistä kaikesta pahasta. Sillä ilman alkuräjähdystä ei pahaa olisi! Alkuräjahdys loi edellytykset pahuudelle, joten alkuräjähdys näyttäisi selittävän terrorismin ja jihadismin. Alkuräjähdys ON kiellettävä ja sen vaikutukset on minimoitava NYT.

Minä kerron teille nyt salaisuuden: ihminen dorkailee.

Kun ihmisiä tulee muualta tai niitä syntyy tänne, osa näistä dorkailee.

Kun yhteiskunnassa on epätasa-arvoa ja eriarvoisuutta, ihminen dorkailee.

Kun ihmisiä on paljon pienessä tilassa ja sosiaaliset ongelmat kasautuvat, ihminen dorkailee.

Kun joku haluaa vihata ja ihminen saa vihaansa sopivaa vihapuhetta, ihminen dorkailee.

Kun ihmistä kohdellaan huonosti, hän dorkailee.

Kun ihminen on ihminen, hän dorkailee.

Syyt ihmisen dorkailuun ovat kombinaatio omia henkilökohtaisia motiivejaan, muuta psykopatologiaa sekä ympäristön vaikutusta: me emme olisi edes ihmisiä ilman näitä. Se, että jonkin ihmiseen liittyvän ilmiön haluaa selittää yksinkertaisesti 'näyttää liittyvän'- argumentaatiolla, on vain ihmisen älyn vajaakäyttöä. Syyt ihmisen dorkailun taustalla pitää ymmärtää ja ne syyt pitää avata. Sitä avaamista ei ole rasistinen möly. Hyvin yksinkertaista.

Minä en ole ikinä ymmärtänyt, miksi muslimit eivät olisi alttiita radikalisaatioon siinä kuin eurooppalaiset kaverinsa. Radikaalissa toiminnassa ei ole mitään uutta. Kun epävakaus, epävarmuus ja vihapuhe kohtaavat, syntyy oiva mahdollisuus radikalisaatioon ja näin on ollut aina läpi ihmiskunnan historian.

Me emme myöskään saa unohtaa, että aate tai uskonto eivät aiheuta vihaa. Sen tekevät ihmiset. Ihan itse. Samaa ilmiötä me todistamme myös Suomessa. Kun puhutaan 'suvakkihuorista' ja 'pedofiiliuskonnon edustajista', niin vihan luonnista on kyse. Kyse on vihan politiikasta ja vihan luomasta vallasta ja vallan tunteesta. Sama kaiku on siis askelten Halla-aholla, Hirvisaarella, Immosella, Breivikillä ja Anjem Choundarylla.

Vihapuhe johtaa vihaan. Vihapuhe on se viimeinen askel ennen ruumiita.

Milloin me olemme valmiita myöntämään tämän? Kannattiko ottaa kyy syliin ja päästää Suomen Sisu hallitukseen? Kannattiko rasisteja hyysätä ja antaa heidän julistaa vihaansa, sillä ’kultainen keskitie’? Oliko tämä kaikki sen arvoista, että nyt Valtteria kutsutaan ulosteen väriseksi? Käsi ylös virheen merkiksi? Anyone?

Siihen on siis syynsä, miksi rasismiin tulee puuttua ja sen systematiikka avattava ja lopetettava pelkkä ilmiasun kauhistelu. Rasismi on syvällä sanoissa, puheessa, rakenteissa.

Silti pintaa ei saa unohtaa, sillä se pinnan taso on juuri se, jossa sylki lentää 'kakanvärisen' lapsen naamalle. Pinnan taso on juuri se, jossa rasismi muuttuu lihaksi ja vereksi, halveksunta sanoiksi ja jossa etnisyys muuttuu oikeudeksi solvata virpomaan tulevaa lasta.

Ja Bryssel, minä toivon sinulle voimaa. Kuten kaikille, jotka ovat kohdanneet terrorismin pimeyden. Meidän muiden ihmisten velvollisuus on näyttää terroristeille, että meitä ette nujerra. Meidän velvollisuus on myös sanoa Hirvisaarille, Tynkkysille ja Halla-ahoille, että jättäkää ruumiit rauhaan. Tuo rasistinen nekrofilianne on ällöttävää.

Kun suomalainen pitkän linjan rasisti hyppää kuolleiden ihmisten selkään, hän toimii näin:

 Image

Tässä on oppikirjaesimerkki suomalaisesta vihapuheesta. Se ei ole selkeää, vihaa puhkuvaa puhetta, vaan siinä raamitetaan yhteys terrorismiin ja tavalliseen muslimiin. Kuvassa esiintyy täysin satunnainen muslimiperhe ja teksti ’#stopterrorism’. Herra Tynkkynen siis käyttää omassa islaminhoisessa eetoksessaan satunnaista muslimiperhettä esimerkkinä potentiaalisesta terrorismista ja viestii, miten muslimit ovat terroristeja.

Olen sanaton tämän typeryyden edessä hetkenä, jona koko Eurooppa on kauhuissaan ja miettii suuntaansa.

Herra Tynkkysen puhe on ällöttävintä rasismia, jossa negatiivinen asia liimataan jonkun ihmisryhmän päälle häpeilemättä. Tuo päälleliimaaminen on juuri sitä rasismia, joka aiheuttaa vihaa. Juuri sitä, joka luo ja ylläpitää ihmisten luokittelua. Juuri sitä, joka muuttuu syljeksi vieraan kasvoilla. Ja loppujen lopuksi, jossain vaiheessa, juuri tuo Tynkkysen ylläpitämä rasismi aiheuttaa ja oikeuttaa väkivallan. Polttopullot lensivät jo, mitä seuraavaksi? 

Rasismia ja ruumiiden häpäisyä. Edes ruumiiden ei anneta jäähtyä. Rasisti tanssii tangoa haudoilla ja hymyilee. Siinä suomalaisen rasismin koko kuva.

Ei enää hymistelyä, Suomi. Ei enää ymmärrystä. Ei enää tyhjää lätinää. Käännä selkä, vedä raja. Älä hyväksy, sillä sinun ei tarvitse. Olkoon terapeutti rasisteille ja vihansa likaamille armollinen, minä en ole.

Minä kirjoitin Pariisin iskun yhteydessä seuraavasti:

-”Emme me saa antaa hulluuden voittaa. Eivät anna pariisilaisetkaan, vaan he laulavat jo ja näyttävät, että terrori, eikä hulluus meitä nujerra. Emmekä me saa syyttää pakolaisia terrorismista. Se on kuin syyttäisi naisten turvataloa raiskauksista.“-

Ja tämä pätee edelleen. Pysykää järjissänne, hyvät ihmiset. Tekoja, konkretiaa, rajanvetoa, Suomi. Nyt.

 

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Taustamateriaalia:

1   ‘The Brussels attack is Europe's new reality’: http://www.vox.com/2016/3/22/11284558/brussels-attack-europe-isis-terrorism

2   ‘Toimittajaan kohdistuneista uhkauksista aloitetaan sittenkin esitutkinta’: http://yle.fi/uutiset/toimittajaan_kohdistuneista_uhkauksista_aloitetaan_sittenkin_esitutkinta/8763505

3   ’Brussels attacks: The atrocities committed by Isis have exposed Belgium's failings as a society’: http://www.independent.co.uk/voices/the-brussels-attacks-are-more-about-the-failures-of-belgium-than-a-global-isis-plot-a6945761.html

4   ‚One sentence that explains Belgium’s jihadism problem’: http://www.vox.com/2016/3/22/11285254/brussels-attacks-isis-jihadism

5   ‘Suvakkihuorat, käymälöiden suuret luonteet ja ketsuppi’: http://www.talouselama.fi/uutiset/kommentti-suvakkihuorat-kaymaloiden-suuret-luonteet-ja-ketsuppi-6534905

6   ’Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi’: http://www.hs.fi/kotimaa/a1458539656496?jako=a09beabe4c9e71755173749efd8c0e80&ref=fb-share

7   ’Kun Halla-aho haistoi veren #BrusselsAttack’: http://www.jorieskolin.fi/409902422/3637425/posting/kun-halla-aho-haistoi-veren-brusselsataack

8   ’Valtteri, kuolleet sielut ja käsi ylös virheen merkiksi #rasismi’: http://www.jorieskolin.fi/409902422/3636973/posting/valtteri-kuolleet-sielut-ja-k%C3%A4si-yl%C3%B6s-virheen-merkiksi-rasismi

9   'Tutkija varoittaa suomalaispoliitikkoja: "Vihapuhetta viljelemällä pelaa äärijärjestön pussiin": http://yle.fi/uutiset/tutkija_varoittaa_suomalaispoliitikkoja_vihapuhetta_viljelemalla_pelaa_aarijarjeston_pussiin/8763561

 

 

22. maalis, 2016

 

Pariisin terrori-iskun jälkeen koko Eurooppa pohti, mitä tehdä.

Täällä pohdittiin myös, miksi näin tapahtui. Ja tietenkin pohditaan, millä tavalla moiset iskut voitaisiin ennaltaehkäistä. Ymmärtäminen on tärkeää, jotta toimenpiteitä ei kohdistettaisi väärin. Siksi on tärkeää ymmärtää.

Iskuista tiedetään juuri nyt ainakin seuraavat asiat:

 1. Iskun takana oli kolme jihadistisolua, jotka toimivat Euroopassa:http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/829340/Pariisin+terroriiskujen+takana+oli+kolme+jihadistisolua
 2. Ensimmäinen tunnistettu terroristi oli Ranskassa syntynyt:http://yle.fi/uutiset/terroristiksi_tunnistettu_omar_ismail_mostefai_muuttui_pikkurikollisesta_verenhimoiseksi_jihadistiksi/8456886
 3. Tekijät ovat olleet belgialaisia sekä ranskalaisia:http://www.theguardian.com/world/2015/nov/15/paris-attacks-police-hunt-suspect-while-seven-others-held-in-belgium
 4. Molenbeek, terrorismin ja jihadismin ’pesäke’ Belgiassa:http://www.politico.eu/article/belgium-fears-security-paris-attacks-terrorism/
 5. Edes rajavalvonta ei saa terrorismia kiinni: http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1447561347016.html
 6. Radikalisoituminen tapahtuu täällä, omissa nurkissamme:http://www.hs.fi/ulkomaat/a1447574935449
 7. 'Why There Are So Many Jihadists in Belgium': http://www.slate.com/blogs/the_slatest/2015/01/15/why_there_are_so_many_jihadists_in_belgium.html
 8. ’The capture of Salah Abdeslam’: http://www.politico.eu/article/hunt-for-europes-most-wanted-man-abdeslam-isil-brussels-belgium-france-paris-attacks
 9. 'Belgia osasi odottaa iskua – vähemmistön radikalisoitumista ei ole kyetty estämään': http://www.hs.fi/ulkomaat/a1458624525205?jako=fe408a06bd40c5d1f9dfe75a6722bbe6&ref=tw-share

Sota Euroopan ulkopuolella ja radikalisaatio. Jihadismi. Ääri-islam. Vihapuhe. Siinä yhtälön palasia, joiden korjaaminen ei ole niin helppo asia.

Ranskassa, Belgiassa sekä Iso-Britanniassa on selkeästi havaittu, miten toisen sukupolven maahanmuuttajilla on riskiä radikalisoitua. Ja se liittyy ihmisen tilanteeseen: työttömyyttä, syrjintää, eristymistä, mielenterveysongelmia, niitä tekijöitä piisaa. Siksi ei ole edes yhtä radikalisoituneen arkkityyppiä olemassa, kun heitä on kaikenlaisia kouluttamattomista korkeasti koulutettuihin. Kun tuohon pakettiin sotkee politiikan ja vihapuheen, on melkoinen cocktail olemassa. Ja siksi pelkkä uskonto tai maahanmuutto ovat aivan liian yksinkertaistavia selityksiä.

Ja tähän cocktailiin iskee myös eurooppalainen rasismi: he liittävät terroritekoihin kuin automaationa maahanmuuton, vaikka alttius terrorismiin on aivan Eurooppalaista, kotikutoista alkuperää. Ja ISIS käyttää puolestaan hyödykseen tätä oikeiston syyllistävää demagogiaa, josta esimerkkinä käy Ranska, jossa suhtautuminen maahanmuuttajiin ja vähemmistöihin on aina ollut skeptinen ja ​​tekopyhä. Ranskan omat periaatteet ’républicanisme’ ja ’laïcité’ lupaavat, että jokainen ihminen voi olla todellinen ranskalainen ja tämä olisi mahdollista riippumatta uskonnosta, kulttuurista tai ihonväristä. Oleellista on ’kansalaisuus’ ja osallistuminen yhteiskuntaan. Mutta todellisuudessa etniset vähemmistöt ovat Ranskassa voimakkaan syrjinnän ja epätasa-arvon alaisia.

Ja juuri tähän syrjimällä eristämiseen sekä epätasa-arvoon iskee sotaa käyvä ISIS, jonka tavoite on omalla propagandallaan varmistaa eristyminen, radikalisaatio sekä viha Eurooppaa ja koko länsimaista yhteiskuntaa vastaan, jota vastaan he ovat sodassa. Tuon propagandan välineet ovat perinteiset: vihapuhe sekä disinformaatio. Tuo propaganda on dynamiikaltaan täysin identtinen eurooppalaisen, islamiin vihamielisesti suhtautuvan oikeistopopulismin kanssa: luodaan yksinkertaistettu viholliskuva, aloitetaan dehumanisointi, luodaan disinformaatiota, levitetään tarkoituksellisia valheita ja vaaditaan oikeutta puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Radikalisaation ja rasismin barbarian kehä syntyy epätasa-arvosta, kurjuudesta, eristyneisyydestä, poliittisesta demagogiasta, vihapuheesta ja toisiaan ruokkivista ääripäistä. Siihen on syynsä, että ISIS sekä Euroopan oikeistopopulistit hyötyvät tästä barbariasta: kummatkin haluavat heikentää Eurooppaa hajottamalla sitä juuri sopivasti, kun pakolaisten määrä on valtaisa.

Väkivaltaisen ääripäiden eri muotojen voimistumisen ymmärtäminen Suomessa sekä laajemmin Euroopassa lienee kuitenkin jo riittävän haastavaa ilman, että pelottelemme itsemme hysterian partaalle uskomalla perusteettomiin kohuihin, Halla-ahon sekä muiden rasistien Punahilkkasatuihin tai maalailemalla ISIS-piruja seinillemme.

Meillä on tapahtunut poliittisessa keskustelussa aivan sama kuin Ranskassa: poliittinen demagogia on valheen ja islamvihan läpitunkemaa ja tämän kiihtymisestä saamme kiittää Perussuomalaisen puolueen rasistisiiven ja MV:n liittoa. Minä en ymmärrä, miksi me teemme samat virheet täällä kuin on jo tehty muualla Euroopassa vuosia sitten. Meillä vihapuheen motivoima väkivalta on onneksi vielä yksipuolista: siihen on syyllistynyt perussuomalaisen ’isäm maallisuuden’ innoittama soturijoukko, joka jostain syystä kuvittelee polttopullojen olevan ratkaisu dialogiin.

Yksi pitkäaikaisista terrorismin ja väkivallan ennaltaehkäisyn ajatuksista on ollut vaade ottaa vain kristittyjä turvapaikanhakijoita Suomeen.

Tämä toki pitää jo sisällään ajatuksen siitä, miten muslimi on jotenkin olemuksellisesti potentiaalinen paha ja siksi torjuttavissa. Tämä on hieman banaali ajatus ja kertoo omalta osaltaan sen, miten yksinkertaisia ja epäloogisia latuja kulkevat maahanmuuttokriitikoiden puheet sekä toimenpide-ehdotukset. Sillä muslimi on niin paha, että hän valehtelee sujuvasti vääräuskoiselle, hän laittaa kädenkäänteessä ghetot palamaan Suomessa ja sitten hän kehtaa kyllä tappaa ihmisiä Pariisissa ja Brysselissä, mutta turvapaikkaa hakiessaan nämä samat pahuuden ruumiillistumat, joille valehtelu on Scriptan mukaan toinen luonto, eivät yhtäkkiä osaisikaan valehdella kysyttäessä, mitä uskontoa edustavat? Melko veikeää, eikö vain?

Olen myös pohtinut, miten tämä uskonnon tiedustelu käytännössä toteutettaisiin: jätettäisiinkö automaattisesti ihmiset turvapaikkaprosessin ulkopuolelle vain siksi, että he tulevat muslimimaasta? Mitä, jos ihminen ei silti olekaan muslimi? Mitä, jos hän vihaa islamia ja on juuri siksi hakemassa turvapaikkaa, kun tulee vainotuksi?

Kun nyt Brysselissä 22.3.2016 tehdään terrori-isku, jota jo etukäteen pelättiin Pariisin iskun tekijän Salah Abdeslamin pidätyksen jälkeen, niin ei liene vaikea arvata, miten Jussi Halla-aho rassasi kyynistä mulkkuuttaan entistä enemmän ja entistä häpeämättömämmin:

Image

Juuri kun luulit, että Halla-ahon kyyninen mulkkuus on saavuttanut pohjan, niin hän hakee lapion ja tekee uuden ennätyksen. Jollain itselleni vieraalla logiikalla terrorismi saadaan liitettyä rasismiin, eivätkä ruumiit edes ehtineet vielä kylmetä.

Oikeasti Halla-aho tekee puheillaan omalle tyylilleen tinkimättömänä palveluksen noille terroristeille. Terroristit kaipaavat juuri sitä, mitä Halla-aho promoaa: sekasortoa, typeryyttä, kyynistä vihaa ja vastakkainasettelua monikulttuuriseen Eurooppaan. 

Meillä eurooppalaisilla on kaksi suurta haastetta: olemme sodassa jihadismia vastaan ja sitten meillä on ihmisryhmiä, joiden eristäminen ja huono kohtelu synnyttävät alttiuden ääriajatteluun sekä vihaan. Etniset ja uskonnolliset vähemmistöt ovat jo täällä. Jos me epäonnistumme edelleen ihmisten integroinnissa ja kansalaisiksi saamisessa, johtaa se vain vihaan ja verenvuodatukseen, emmekä me siksi saa sulkea silmiämme integraation ongelmilta, vaan meidän on toimittava.

Epäonnistumalla me pettäisimme myös eurooppalaiset ydinperiaatteet: sananvapauden, uskonnollisen suvaitsevaisuuden sekä humanismin, jotka ovat parhaillaan hyökkäyksen kohteina niin jihadistien kuin oikeistopopulismin puolelta. Ääripäät muistuttavat toisiaan.

Maahanmuuton kategorinen syyttäminen, virpojien solvaaminen, lasten kutsuminen ulosteen väriseksi, rasismi, turvapaikanhakijoiden syyllistäminen saati rajakontrollin lisääminen eivät ole kuitenkaan ratkaisuja.  

On todistetusti helppo havaita, että maahanmuuttokriittisyys on ytimeltään vihapuhetta, joka on luonteeltaan ihmisarvoa alentavaa, kiihotusta erilaisuutta kohtaan, joka johtaa väistämättä väkivaltaan (kuten on jo nyt tehnyt). Kysymys kuuluukin: milloin Suomessa aletaan ymmärtää tämän maahanmuuttokriittisen vihapuheen todellinen luonne ja aletaan kutsua sitä puhetta oikealla termillä (vihapuhe)?Enää ei saa riittää, että sanotaan ’näin niitä asioita vaan koetaan’, ’mielipiteenvapaus’ tai ‘pojat on poikia’. Asioista on alettava puhua niiden oikeilla nimillä.

Meidän on taisteltava jihadisteja vastaan, mutta myös Euroopan islamofobiaksi kutsuttavaa maahanmuuttokriittisyyttä vastaan. He tarvitsevat toinen toisiaan ja siksi kummaltakin pitää katkaista pää. Jos me haluamme ylläpitää monietnistä ja moniuskontoista Eurooppa – kuten se on aina ollut - meidän on taisteltava sekä islaminvastaisuutta että jihadistien terrorismia vastaan samalla päättäväisyydellä.

On lisäksi erityisen tärkeää muistaa, että useimmat Euroopan iskujen tekijöistä ovat olleet edelleen oman maan radikalisoituneita kansalaisia ja että jihadismi viehättää ääriajatteluna yhtälailla kuin oikeistolainen vastaava. Ja näitä kaikkia löytyy jo kaikista Länsi-Euroopan maista.  Terroristeja on käytännössä mahdotonta poimia pois rehellisten maahantulijoiden joukosta ja tätä tukee myös se seikka, että Pariisin iskusta epäilty oli rajallakin pysäytetty, mutta silti ei häntä osattu pysäyttää. Ja miksi olisikaan: rajavalvonta ei ole ajatusten valvontaa. Ja silti: terroristi on terroristi, ei turvapaikanhakija, ja terroristi keksii kyllä reittinsä.

Mutta nämä asiat eivät haittaa Halla-ahoa. Tällaiset kokonaisuudet eivät haittaa maahanmuuttokriitikoita. He ovat haistaneet veren:

Image

Tärkeintä on vihata, kun veren tuoksu leijailee kuolleen sielun sieraimiin:

 Image

He eivät vain huomaa, että heidän omat kätensä ovat veressä. Halla-aho, Hirvisaari ja ISIS ovat yhtä-ja-samaa. He ovat ainoat, jotka rypevät tuossa veressä. He kaipaavat sitä lisää. He kaipaavat meidän suomalaistenkin vuotavan sitä verta. Niin paljon he vihaavat niitä tolkun ihmisiä, jotka tuomitsevat vihapuheet, kuolleiden sielujen puheet sekä rasismin.

Ja tämä on minusta hyvin surullista.

Kuten myös Brysselin isku. Voimaa teille, uhrien omaiset. Voimaa sinulle, Bryssel. Sinä naurat ja iloitset vielä. Sillä hyvä voittaa aina.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………

Aiheeseen liittyvää materiaalia:

 1. ’BREIVIK JA VASTAJIHADISMI: NÄKÖKULMA NORSUNLUUTORNISTA’:http://ulkopolitist.fi/2011/08/09/breivik-ja-vastajihadismi-nakokulma-norsunluutornista/
 2. ’5-minute history of Syria's war and the rise of ISIS’:http://www.vox.com/2015/11/14/9735102/syria-isis-history-video
 3. ’Avoin demokratia tarvitsee puolustajia’: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1447506582774
 4. ’France delivered arms to Syrian rebels, Hollande confirms’:http://m.france24.com/en/20140821-france-arms-syria-rebels-hollande
 5. ’You Can't Understand ISIS If You Don't Know the History of Wahhabism in Saudi Arabia’:http://www.huffingtonpost.com/alastair-crooke/isis-wahhabism-saudi-arabia_b_5717157.html
 6. Pariisin iskun todennäköinen suunnittelija oli ranskalainen:http://www.thedailybeast.com/articles/2015/11/14/the-hunt-for-isis-french-chief-executioner.html
 7. Löytyneestä passista: http://www.theguardian.com/world/2015/nov/15/why-syrian-refugee-passport-found-at-paris-attack-scene-must-be-treated-with-caution
 8. Lisää tarinaa passista: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/paris-terror-attacks-ahmed-almuhameds-passport-may-have-been-planted-by-terrorists-a6735476.html
 9. ’What ISIS Really Wants’: http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/03/what-isis-really-wants/384980/
 10. ’Wahhabism to ISIS: how Saudi Arabia exported the main source of global terrorism’:http://www.newstatesman.com/world-affairs/2014/11/wahhabism-isis-how-saudi-arabia-exported-main-source-global-terrorism
 11. ’Ekstremistinen väkivalta maahanmuuton lieveilmiönä’:http://www.haaste.om.fi/fi/index/lehtiarkisto/haaste22015/ekstremistinenvakivaltamaahanmuutonlieveilmiona.html
 12. ’Maailmojen sota’: http://www.image.fi/image-lehti/maailmojen-sota
 13. 'Police believe attackers used forged passports to stigmatize refugees': http://montreal.ctvnews.ca/police-believe-attackers-used-forged-passports-to-stigmatize-refugees-1.2662167
 14. 'Who were the terrorists? Everything we know about the Isil attackers so far': http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11996120/Paris-attack-what-we-know-about-the-suspects.html
 15. 'Johtava uskonoppinut: Viranomaisten puututtava, jos moskeijassa lietsotaan väkivaltaan': http://yle.fi/uutiset/johtava_uskonoppinut_viranomaisten_puututtava_jos_moskeijassa_lietsotaan_vakivaltaan/8465925
 16. ‘Brysselin isku oli kosto’: http://yle.fi/uutiset/analyysi_olivatko_brysselin_iskut_kosto_salah_abdeslamin_pidatyksista/8760454?origin=rss
 17. ’What We Know About the Explosions in Brussels’: http://www.theatlantic.com/international/archive/2016/03/brussels-explosion/474810/
 18. ‘Brussels attacks – live blog’: http://www.politico.eu/article/brussels-airport-explosions-live-blog/
 19. ‘Suomalaiset riemastuivat Brysselin terrori-iskuista’: http://seura.fi/isanpikajuna/2016/03/22/suomalaiset-riemastuivat-brysselin-terrori-iskuista/?shared=6077-ef624835-999
 20. 'To Defeat ISIS, We Must Call Both Western and Muslim Leaders to Account': http://www.thenation.com/article/we-cannot-defeat-isis-without-defeating-the-wahhabi-theology-that-birthed-it/
 21. 'Isisillä jopa sata iskuihin valmista itsemurha­pommittajaa Euroopassa': http://www.hs.fi/ulkomaat/a1458635856051?ref=hs-prio-2-1 

 

 

21. maalis, 2016

 

Tänään maanantaina, 21.32016, istuin junassa matkalla kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää ja ajattelin tehdä pienen kokeen somekuplassani.  

Ajattelin, että mitä jos me tekisimme johtopäätöksen maailman tilasta ja siitä, mitä ympärillämme tapahtuu vain sen perusteella, mitä me omissa kuplissamme luemme. 

Aloitan kuplakokeeni jutulla julkaisusta ’Upworthy’: